arch/ive/ief (2000 - 2005)

Militaire oefening
by Astrid Essed Monday, Apr. 26, 2004 at 4:36 PM

Vorige week [14 t/m 23-4] was in het kader van een grootschalige Nederlandse militaire oefening een onderdeel gewijd aan ''terrorismebestrijding'' waarbij een verontrustende associatie gemaakt werd met het Israelische optreden in het Midden-Oosten.






Ingezonden stuk

Geachte Redactie,

Ik heb met verbijstering kennisgenomen van een op 21 april in het oefendorp in Woensdrecht
uitgevoerde militaire oefening met als doel het zoeken naar een terrorist, die zich zou ophouden in een stad in het fictieve [Midden-Oosten] land Iristan, hetgeen in het kader stond van een grootschalige in Zeeland en Noord-Brabant uitgevoerde militaire oefening van de Air Manoeuvre Brigade, getiteld Falcon Spring 2004.
Op de hierbij afgebeelde foto waren behalve soldaten eveneens knielende mensen te zien, kennelijk arrestanten, waarbij de associatie met het Israelische optreden in de bezette Palestijnse gebieden byzonder sterk was.
Deze oefening staat niet op zichzelf, maar is tekenend voor de in bepaalde Nederlandse militaire en politieke kringen heersende opvatting, zich bij terrorismebestrijding te baseren op de door het Israelische leger opgedane ervaring in dezen.
Nog afgezien van de in dezen ongerijmde vergelijking, aangezien Nederland, in tegenstelling tot Israel, geen bezettingsmacht is, is er bij het Israelische optreden veelvuldig sprake van schendingen van mensenrechtenschendingen c.q. oorlogsmisdaden [het willekeurig schieten op Palestijnse burgers, het vernederen en martelen van gevangenen, het standrechtelijk executeren van gevangenen etc], die zowel door mensenrechtenorganisaties als in de VN en de EU waaronder Nederland, terecht zijn veroordeeld.
In dit kader maakt een dergelijke legeroefening, gebaseerd op het hieraan ten grondslag liggende militair-politiek gedachtegoed een gevaarlijke inbreuk op de principes van de Nederlandse rechtsstaat en het Internationaal Recht.


Astrid Essed
Amsterdam