arch/ive/ief (2000 - 2005)

Voorstelling wapeninspectierapport in VN over Amerikaanse kernwapens in Europa
by Voor Moeder Aarde Monday, Apr. 26, 2004 at 10:05 AM
Pol@motherearth.org 0485-280259

PERSBERICHT Voorstelling wapeninspectierapport in VN over Amerikaanse kernwapens in Europa krijgt brede politieke steun.

Voorstelling wapenin...
inspection1.sized.jpgz26dru.jpg, image/jpeg, 480x640

Brussel/New York, 24 april 2004 - Voor Moeder Aarde trekt op dinsdag 27 april op het VN hoofdkwartier in New York aan de alarmbel. Samen met Senator Patrik Vankrunkelsven zullen ze er een wapeninspectie rapport voorstellen rond de geheime opslag van Amerikaanse kernwapens in Europa.

Het rapport wordt voorgesteld tijdens een plenaire vergadering van alle 189 lidstaten van het nucleair Non-proliferatieverdrag (NPT) (*). Het initiatief krijgt vandaag brede politieke steun van o.a. Sp-a fractieleider Dirk Van der Maelen, de Voorzitter van het Vlaams Parlement Norbert De Batselier, GROEN! voorzitster Vera Dua, Spirit Senator Lionel Vanderberghe en nog CD&V Kamerlid Roel Deseyn. Nelly Maes (Spirit) brengt morgen het rapport ter sprake in de Commissie Buitenlandse Zaken van het Europees Parlement.

Medewerkers Pol D'Huyvetter en Wiske Jult trekken dit jaar opnieuw naar de VN waar op 27 april hun rapport overhandigd zal worden aan de deelnemende landen van het NPT. In het rapport illustreren ze de schijnheiligheid van het Westen als het gaat om massavernietigingswapens. Het rapport klaagt vooral het gebrek aan transparantie en democratische controle aan. Maar ook het feit dat België en de NAVO zijn ontwapeningsengagementen (Art. I; Art. II; Art. VI) niet naleeft wordt andermaal extra in de verf gezet.

Dit jaar vond Voor Moeder Aarde steun bij Senator Patrik Vankrunkelsven (VLD) die de plenaire vergadering van de lidstaten van het NPT in New York zal toespreken. Senator Vankrunkelsven is een burgerinspecteur van het eerste uur. Hij ondervond vaak aan den lijve hoe het gesteld is met de democratie als het gaat om Amerikaanse kernwapens op Belgisch grondgebied. Vorig jaar werd de Senator nog gehospitaliseerd tijdens een burgerwapeninspectie van de SHAPE, het militaire hoofdkwartier van de NAVO in de buurt van Bergen Mons).

Het gebrek aan transparantie en democratische controle werd de voorbije weken andermaal pijnlijk geïllustreerd in het Belgische parlement waar de geruchtenmolen volop draaide na uitspraken van de Amerikaanse Generaal
Jones in de Senaat over de reductie van Amerikaanse kernwapens in Europa. Het dossier blijft gehuld in een mist van geheimzinnigheid.

Volgende parlementsleden gaven de voorbije dagen hun steun aan het initiatief:
Dany Vandenbossche, Dirk Van der Maelen, Norbert De Batselier & Peter De Ridder (Sp-a), Eloi Glorieux, Frans Ramon, Isabel Vertriest, Johan Malcorps & Vera Dua (GROEN!), Annemie Roppe, Geert Lambert, Lionel
Vandenberghe (SPIRIT), Patrik vankrunkelsven & Sven Gatz (VLD) en Roel Deseyn (CD&V). Ook leden van het Europees Parlement ondersteunen de missie in New York. O.a. Anne Van Lancker (Sp-a), Bart Staes (GROEN!), Jill Evans (Plaid Cymru - The Party of Wales), Nelly Maes (Spirit) en Francisca Sauquillo (PES - Spanje).

Voor Moeder Aarde zoekt nog dringend financiële steun voor dit project.
Grote en kleine giften welkom op 001-2055174-14 met mededeling 'project: wapeninspectierapport VN'

Contact:
* Pol D'Huyvetter 0495-28 02 59 pol@motherearth.org
* Patrik Vankrunkelsven 0475-0475-93 90 12

of in New York +1-917-804 9595 (via Emma McGregor-Mento)

Persconferentie:

Dinsdag 27 april - 14:30 tpt 15u00
UNCA Club 3de verdieping UN Secretariat building New York

Noot aan redacties:

we houden jullie graag op de hoogte rond de voorstelling van dit wapeninspectieverslag in het VN hoofdkwartier op dinsdag 27 april. Laat ons weten wie we kunnen contacteren op uw redactie, of stuur ons de contactgegevens van uw medewerker in New York. We kunnen ook foto's doorsturen op aanvraag. Bel 0495-28 02 59 of reply dit bericht met boodschap dat U graag op de hoogte wil gehouden worden.

Meer informatie vanaf 27 april:

* Speech Senator Vankrunkelsven
http://www.motherearth.org/nuke/UNspeech.pdf

* Inspectie rapport vanaf
http://www.motherearth.org/nuke/reportNPT2004.pdf

(*) Het NPT is bijna universeel. Enkel India, Israel en Pakistan zijn geen lid van het NPT. Noord-Korea zegde vorig jaar zijn lidmaatschap op.

* Tekst NPT verdrag:
http://disarmament2.un.org/wmd/npt/npttext.html

Foto van burgerinspectie te Lakenheath
by Voor Moeder Aarde Monday, Apr. 26, 2004 at 10:05 AM
Pol@motherearth.org 0485-280259

Foto van burgerinspe...
inspection.sized.jpgetcac5.jpg, image/jpeg, 640x477