[BRussels Tribunal] Klaar voor de nieuwe wereldorde ? by Stephan Cautaerts Saturday, Apr. 24, 2004 at 3:11 PM |
stephan.c@skynet.be |
Van 14 tot 17 april vond in Brussel het BRussells Tribunal plaats. Het is het eerste van een reeks tribunalen, onderzoekscommissies en conferenties die in 2004 worden opgestart in New York, Hiroshima, Tokyo, Kopenhagen,... Ze passen in een ruimer kader dat ook soortgelijke initiatieven in Londen en Mumbai omvat. Elke plaatselijke sessie van dit World Tribunal on Iraq (WTI) zal zich buigen over een bepaald onderwerp in verband met de oorlog in Irak. De slotzitting van deze onderzoekscommissies zal plaatshebben in Istanbul op 20 maart 2005, de tweede verjaardag van het begin van de oorlog.
Het BRussells Tribunal zet de reflectie over de wettigheid van de militaire interventie in Irak voort en spitst zich toe op de verantwoordelijkheid die berust bij het Project for a New American Century (PNAC), een in 1997 opgerichte denktank en pressiegroep waarvan o.a. Dick Cheney, Paul Wolfowitz, Donald Rumsfeld en Francis Fukuyama mede-ondertekenaars zijn. Het mission statement van PNAC
luidt: "De geschiedenis van de 20ste eeuw zou ons moeten
geleerd hebben dat het belangrijk is omstandigheden te scheppen
vóór de crisissen ontstaan, en bedreigingen tegen te
gaan vóór ze verschrikkelijk worden. De geschiedenis
van deze eeuw zou ons moeten geleerd hebben de zaak van het
Amerikaanse leiderschap te dienen." In 2000 publiceerde PNAC het rapport
Rebuilding America's defenses: "De Verenigde Staten Het tribunaal is opgevat als een onderzoekscommissie. Gedurende 2 opeenvolgende dagen werden 12 getuigen gehoord en ondervraagd door de procureurs, de verdediging en de onderzoekscommissie.
Het tribunaal stelde zich tot taak een moreel oordeel te vellen daar waar een echte rechtszaak weinig waarschijnlijk is. Samir Amin voegde daar tijdens de opening op woensdagavond aan toe: “De strategie van de VS is niet nieuw maar in een nieuw stadium: het doel is de volledige militaire controle over de wereld. Daarom volstaat het niet deze ideologie op politiek en moreel vlak te bestrijden, zij moet ook militair bestreden en verslagen worden. Dat is wat nu in Irak ook gebeurt.” Andere opmerkelijke sprekers die avond waren - naast Lieven De Cauter, de entoesiaste initiatiefnemer van dit tribunaal en Ayse Berktay, medeoprichtster van het WTI - Nawal el Sadaawi: “Zij zijn een supermacht, maar een andere supermacht is op komst: the power of the people” en Sabah al Mukhtar die voor ons de slogans uit de manifestaties in Irak vertaalde: “Wij zijn geen soenieten, wij zijn geen shiieten, wij zijn Irakezen en wij willen geen bezetters !”. Opmerkelijk in dit tribunaal was de nauwe samenwerking met de culturele sector. De Beurschouwburg en de Hallen Van Schaarbeek stelden hun zalen ter beschikking en er waren films, videoinstallaties, muziek en theater te zien. Stijn Coninckx sprak op de opening namens de artiesten.
Donderdagochtend startte de onderzoekscommissie haar werk. Doel was een antwoord te vinden op de volgende 4 vragen:
De werkwijze - getuigenissen, verdediging en procureur - bevorderde de grondigheid van het onderzoek. De scherpzinnige tussenkomsten van vooral Jim Lobe maar ook van procureur Jean Bricmont, die soms meer op de stoel van de verdeging leek te zitten, dwongen de getuigen om stevig te argumenteren.
Alvorens de getuigen werden verhoord, zetten de verdegiging en de procureurs hun standpunten uiteen. Bricmont wees op de hypocrisie en de tegenstellingen tussen de waarden die de VS-regering en PNAC beweren te verdedigen en de gevoerde buitenlandse politiek. “Democratie is niet gelijk aan pro-Westers. Vele democratische bewegingen in het Zuiden werden brutaal onderdrukt door het Westen (Chili, Nicaragua, Iran,...). En vele dictators zijn precies pro-Westers.” Volgens Jim Barry roept het PNAC op tot een buitenlands en militair beleid gesteund op morele grondslagen en universele waarden. “Aldus leunen de neoconservatieven veel dichter aan bij linkse internationalistische tendenzen. De slachtoffers van 11 september zijn slachtoffers van traditionalisme en fundamentalisme. PNAC daarentegen staat voor een radicale en nieuwe orientatie, maar diep geworteld in de Amerikaanse traditie. De ideologie van PNAC is een krachtige mix van de beste aspecten van Amerikaans nationalisme, isolationisme, messianisme, exceptionalisme en realisme. Wie het neoconservatisme veroordeelt, verwerpt alle historische tendenzen aanwezig in de buitenlandse politiek van de VS.” Het antwoord van Jim Barry’s verdediging op de vragen was duidelijk. “PNAC ís de basis van de militaire strategie van de VS. De VS-regering brengt de PNAC doctrine ten uitvoer. Echter, de beschuldiging dat de VS-regering verantwoordelijk is voor een toename van de onveiligheid in de wereld is politiek gemotiveerd. Het is nog veel te vroeg om de gevolgen van dit beleid te beoordelen. Bovendien, welk alternatief heeft de democratie buiten de Pax Americana ? Wat is er zo fout aan het opnemen van zijn verantwoordelijkheid om democratie te promoten ?”
Jim Lobe vervolgde: “Internationaal recht heeft belangrijke beperkingen en belemmert soms het morele handelen. Neoconservatieven hebben de Clinton-regering onder druk gezet om tussen te komen in Bosnië en Kosovo (om moslims te beschermen !). De VS heeft een verantwoordelijkheid voor de wereld. Wie zit er achter PNAC ? Er zijn geen geheimen over PNAC. Alle documenten zijn gepubliceerd met de namen van de ondertekenaars. PNAC is een denktank, niet de kern van het militair-industrieel complex.”
Bricmont betwistte deze banden niet:“In een kapitalistische maatschappij is dit normaal”, maar hij probeerde te peilen naar andere dan economische motieven voor dit beleid. Later kwam hij nog regelmatig terug op psychologische, religieuze en ideologische drijfveren achter PNAC en de Bush-regering. Ook Ludo Abicht wees daarop.
De volgende getuige, Sara Flounders toonde nogmaals de link aan tussen het militair-industrieel complex en de Bush-regering. Jim Lobe relativeerde. “Verschillende opiniestukken in Business Week noemen de politiek van PNAC extreem gevaarlijk voor de belangen van de multinationals in de VS.” De leidende kapitalistische elite is duidelijk verdeeld. Flounders haalde ook de vermeende militaire dreiging van Irak onderuit: tijdens de Golfoorlog werd de militaire slagkracht van het Iraakse leger met 80% gereduceerd. De daaropvolgende wapeninspecties en sancties verminderden het restant nog eens met 90%. “Weapons of mass destruction ?” Flounders toonde aan dat de plannen voor een aanval tegen Irak reeds bestonden voor 11 september en baseerde zich daarbij op getuigenissen van Paul O’Neill, ceo bij Alcoa, de grootste aluminiumproducent in de VS. Hij was lid van de Nationale Veiligheidsraad en getrouwe van Bush tot hij werd ontslagen wegens verzet tegen de belastingsverlagingen. Volgens O’Neill werd op 30 januari 2001 op de eerste vergadering van de Nationale Veiligheidsraad besproken hoe de regering Bush Israel zou steunen en Sharon geen strobreed in de weg zou leggen. Tweede agendapunt was de destabilisatie van de regio door Irak. Op de volgende vergadering, 2 dagen, later stelde Donald Rumsfeld over Irak: “Sanctions are fine. But what we really want to think about is going after Saddam. Imagine what the region would look like without Saddam and with a regime that’s aligned with US interests. It would demonstrate what US policy is all about.” Een opmerkelijke getuigenis kwam van
Amy Bartholomew: “Mensenrechten als wapen van het Imperium
?” Zij legde zich toe op de morele onderbouwing van de
oorlog tegen Irak en de rol van voormalige progressieve
intellectuelen (liberal hawks) als Christopher Hitchens, Paul
Berman en Michael Ignatieff. Zij deelt deze kritiek met linkse of
marxistische denkers als Tariq Ali en Perry Anderson maar verwerpt
niet met hen het internationaal recht en zijn instellingen (hoewel
ook volgens haar de VN ondermijnd is door VS). Haar analyse is
gebaseerd op een kritisch wereldburgerschap (Habermas) als
noodzakelijke basis voor respect en bescherming van mensenrechten.
“De argumentatie van de liberal hawks verschilt weinig of
niet van de PNAC ideologie: de VS is een moreel imperium. De
preventieve oorlog is nodig om de VS te verdedigen en om de
waarden van vrijheid en democratie te verspreiden. Het falen van
het internationaal recht rechtvaardigt het optreden van de
grootmacht om deze waarden te verspreiden. Deze morele
argumentatie voor unilaterale interventie gaat niet op om 2
redenen.
Het VS leger bracht ook Arabische journalisten mee. Onmiddellijk na de aanval begonnen zij met de uitgave van een propagandakrant in het Arabisch.” Zangana is ervan overtuigd dat de VN nog een rol kan spelen in Irak maar niet om de bezetting te legitimeren. Over Saddam Hoessein was zij heel duidelijk: “Saddam was democratisch in zijn onderdrukking, niemand werd gespaard, iedereen heeft er erg onder geleden.”
SC
Internetlinks:
Het Brussels
Tribunal: Het Wereldtribunaal WTI:
PNAC:
De National
security strategy of the United State of America (september 2002):
Samenstelling van het tribunaal:
Onderzoekscommissie: Francois Houtart - voorzitter (België, lid Internationaal Comité van het Wereld Sociaal Forum) Pierre Klein – secretaris (België, docent internationaal recht ULB) Samir Amin (Egypte/Senegal, directeur Forum pour le Tiers-Monde te Dakar, auteur) Nawal el Sadaawi (Egypte, psychiater, feministische acitviste en romanschrijfster) Denis Halliday (Ierland, ex-VN-coördinator humanitaire aktie in Irak, nam ontslag in 1998) Sabah al Mukhtar (Irak, voorzitter Vereniging van Arabische Democratische Advocaten) Ludo Abicht (België, em. Hoogleraar filosofie, UA)
Procureurs: Jean Bricmont (België, docent theoretische fysica UCL) Karen Parker (VS, advocate, gespecialiseerd in humanitair recht)
Verdeging: Jim Lobe (VS, correspondent Inter Press Services, specialist neoconservatieven) Tom Barry (VS, directeur van het Interhemispheric Resource Center)
Getuigen: Geoffrey Geuens (België, assistent Information et communication, ULiège) John Saxe Fernandez (Mexico, docent politieke wetenschappen, UNAM) Sara Flounders (VS, co-directrice van International Action Centre van Ramsey Clark, procureur Joegoeslavië tribunaal) Amy Bartholomew (VS, docent recht Ottawa) Armand Clesse (Luxemburg, directeur Institut d'Etudes Européennes et Internationales du Luxembourg) Immanuel Wallerstein (VS, socioloog) Michael Parenti (VS, auteur) Michel Collon (België, journalist Solidair) Hans Von Sponeck (Duitsland/Zwitserland, opvolger Denis Halliday, nam ontslag in 2002) Abdul Ilah Al Bayaty (Irak, getuige) Haifa Zangana (Irak/VK, schrijfster en humaniste) Ghazwan Al Mukhtar (Irak, ingenieur) Ramsey Clark (VS, ex-minister justitie onder Johnson) |