arch/ive/ief (2000 - 2005)

Hof van Beroep veroordeelt de drie vzw’s van het Vlaams Blok wegens racisme
by AEL Saturday, Apr. 24, 2004 at 8:50 AM
aelbelgium@arabeuropean.org

Op woensdag 21 april besliste het Gentse Hof van Beroep de klacht van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding en de Liga voor Mensenrechten ontvankelijk te verklaren en drie vzw’s te veroordelen voor racisme. Deze organisaties spanden in 2000 een proces tegen drie vzw’s van het Vlaams Blok wegens racisme. Na her en der geloop tussen verschillende hoven die zich niet aan de zaak wensten te verbranden, vonden de aanklagers dan eindelijk in het Gentse Hof van Beroep een instelling die de klacht ontvankelijk verklaarde en tot de veroordeling van de drie vzw’s overging.

De AEL is van mening dat het hanteren van juridische middelen om welk discours dan ook te muilkorven ondemocratisch is. De AEL staat voor absolute vrijheid van meningsuiting, ook wanneer verwerpelijke stellingen als deze van het Vlaams Blok worden geuit. Het Vlaams Blok is een racistische en fascistische politieke partij, en met haar 800.000 kiezers geeft het goed aan hoe erg het gesteld is met het racisme in Vlaanderen. De AEL heeft het Vlaams Blok van bij haar ontstaan actief bestreden, en zal dit blijven doen. Onze strijd gebeurt echter niet in het muilkorven van meningen die ons niet aanstaan, maar in ze actief bestrijden in het democratisch forum door argumenten en door politieke mobilisatie en actie hiertegen. Een democratie is het zichzelf en haar burgers verplicht om alle meningen aan bod te laten komen. Het is een recht van iedere burger binnen iedere democratie om een maatschappijvisie te verdedigen en tegenstanders in het politiek forum te bestrijden. Onze maatschappijvisie is deze van een multiculturele en multireligieuze samenleving. Vanuit onze visie behoort niet alleen het Vlaams Blok tot onze grootste tegenstander, maar ook andere mandatarissen van andere partijen die regelmatig islamofobische en racistische uitspraken doen (Dany Smagghe (VLD), Hugo Coveliers (VLD), Janine Leducque (VLD), Marc Van Peel (CD&V), Robert Voorhamme (SP.a) ). Het Vlaams Blok is een racistische en fascistische partij, en als AEL zijn wij ervan overtuigd dat ze tot discriminerende maatregelen zullen overgaan eens ze aan de macht komen. Een juridisch arrest dat hen verplicht om hun ware gezicht te maskeren is geen oplossing, wel integendeel: hierdoor zal de essentie van politieke doelstelling, die eruit bestaat Vlaanderen etnisch te zuiveren van andersdenkenden en andere overtuigingen en culturen, slechts verhuld worden tot op het moment dat ze de macht grijpen.

Het wordt daarom hoog tijd dat Vlaanderen effectief werk maakt van een grootschalige racismebestrijding. Het mag echter geen juridisch bestrijding worden van meningen, maar een bestrijding van discriminerende daden en acties. Een mening bestrijd je met een mening en daden met daden en met juridische instrumenten: zo hoort dit te zijn in een democratische rechtsstaat. Het zou een illusie zijn te denken dat met het juridisch muilkorven van het Vlaams Blok het racisme in Vlaanderen verdwenen is. Racisme en islamofobie is een deel geworden van het Vlaamse cultureel gedachtegoed. Racisme en discriminatie is een kwaal in Vlaanderen en moet door discussie, tegen argumentatie en beter beleid worden bestreden op maatschappelijk vlak. Politieke mandatarissen die racistische maatregelen willen uitvaardigen zijn gevaarlijk voor onze samenleving en moeten van hun mandaat worden afgezet. Echter, met het muilkorven van een ideologie, hoe bespottelijk ook, is de democratie nooit gediend. Integendeel.

Sorry
by Edith Sunday, Apr. 25, 2004 at 12:14 AM

Sorry jongens, maar deze keer kan ik niet met jullie akkoord gaan. Ik sta wel achter het arrest van het hof van beroep van Gent en het ging nog gaan tijd worden ook dat er eens een duidelijke veroordeling van racisme ging komen. Het gaat hier niet om een mening, het gaat om een misdaad. Je mag zeggen wat je wil, maar je mag geen misdaden plegen. Het VB is niet veroordeeld voor een mening, wel voor misdaden.

collectieve uitwijzing
by Guido Sunday, Apr. 25, 2004 at 5:51 PM

De dag dat velen blij waren met het verdict van het Hof van Beroep van Gent betreffende de vzw's gelinkt aan het Vlaams Blok was er alweer een collectieve uitwijzing:

het land van bestemming was deze keer Marokko.

Deze vlucht werd uitgevoerd in medewerking met de Belgische regering waaraan het Vlaams Blok niet mag deelnemen...

Deze collectieve uitwijzing werd nergens vermeld...

gelijkheidsbeginsel
by jan Monday, Apr. 26, 2004 at 9:42 AM
jan@lsf.be

"Alle Belgen zijn gelijk", zo staat te lezen in de Belgische Grondwet. Dat racisme en discriminatie misdaden zijn en ook zo in wetten gegoten zijn, is dus nogal wiedes. Het is maar een logisch gevolg van het gelijkheidsbeginsel. Als je in een rechtsstaat een wet overtreedt, kan je daarvoor aangeklaagd en veroordeeld worden. En dat is exact wat er met de drie vzw's rond het Blok gebeurd is. M.a.w. de uitspraak zelf is absoluut geen punt van discussie en zal door geen enkel Hof in België weerlegd worden. Hoe het qua procedure gelopen is , daar kan Cassatie natuurlijk wel wat over zeggen, maar ten gronde (zeg nu zelf) verandert er niks aan de zaak. Het Blok is een racistische en fascistische partij.
Over muilkorven gesproken, er is hier geen sprake van muilkorven. Wie het arrest goed leest, kan terugvinden dat de rechter het Blok en haar publicisten en mandatarissen de kans geeft een en ander te "kuisen" zoals dat heet. Dus, (en dit is een logisch juridisch gevolg) het Hof doet op geen enkel moment en op geen enkele wijze een uitspraak over de democratische waarde en/of legitimiteit van het Blok als politieke partij. Het enige wat het Hof zegt en mag zeggen, zo is het haar Grondwettelijk voorgeschreven, is dat zij op basis van de wet op racisme en discriminatie, die nogmaals een gevolg is van het gelijkheidsbeginsel (toch fundamenteel dacht ik), is dat het Blok geen racistische en discriminerende uitspraken meer mag doen. Als het Blok dan zelf zegt dat ze gemuilkorfd worden, tja is dat dan geen bekentenis?

AEL
by natan Monday, Apr. 26, 2004 at 3:03 PM

Ik ben het volmondig eens met het AEL als ze bedoelen dat dit niet moet gezien worden als een overwinning, verre van. Maar het AEL mag niet vergeten dat de 'racismewet' ingegeven is en in ons recht verankerd is door (en onder druk van) juist die groep van mensen die de niet-Belgen en landgenoten van vreemde origine als gelijken beschouwen!! Dat het geen alleszaligmakende maatregel is compleet mee akkoord. Maar het zou misschien sympathiek zijn moetsen ze niet zo vlakaf diegenen schofferen die (inderdaad soms belachelijk onbeholpen) toch aan hun kant staan.

Ja Guido...
by Edith Monday, Apr. 26, 2004 at 3:58 PM

... je hebt gelijk. Het is met dergelijke acties dat onze regering in de kaart van het blok speelt en dan begrijpen ze niet hoe het blok zo groot kon worden.

Men moet zich daar duidelijk en systematisch tegen afzetten. Zolang men dat niet doet en tegenstrijdige en verwarde boodschappen de wereld in stuurt, zal het blok blijven groeien.