arch/ive/ief (2000 - 2005)

Dag van de Aarde, zondag 25 april 2004
by Dag van de Aarde Saturday, Apr. 24, 2004 at 1:46 AM

Op zondag 25 april organiseren de Vlaamse natuur- en milieuverenigingen in De Nekker in Mechelen de Dag van de Aarde. Aan de vooravond van de Vlaamse en Europese verkiezingen roept de gezamenlijke milieubeweging de politieke partijen op om een duidelijke keuze te maken voor een kleurrijk Vlaanderen in 2010, voor meer natuur, water en lucht in wijken, dorpen en steden, voor duurzame landbouw en voor een energie-efficiënte economie.

Voor een kleurrijk Vlaanderen in een kleurrijke wereld

Voor het eerst in de Vlaamse milieugeschiedenis slaat de ganse milieubeweging de handen in elkaar om één grote milieuhappening te organiseren. Met de Dag van de Aarde toont de milieubeweging zijn slagkracht en grootte, plaatst ze de belangrijkste milieuthema´s op de agenda en toont ze aan het publiek en de politiek dat wij allemaal moeten kiezen voor een kleurrijk Vlaanderen waar natuur en milieu hun plaats in krijgen. Tientallen verenigingen met duizenden vrijwilligers en tienduizenden leden zetten zich dagelijks in voor een beter milieu. Tijd om daar meer tamtam rond te maken!

In vijf thematenten - natuur, water, lucht, klimaat en landbouw - worden de eisen van de milieubeweging concreet gemaakt. In een grote debattent gaan Patrick Vankrunkelsven, Eloi Glorieux, Kathleen Van Brempt, Jan Loones, Jan Turf, Wendel Trio, Herr Seele en Cathy Berx met elkaar in debat over het Vlaams leefmilieu in de wereld van 2010. VRT-journalist Marc Vandelooverbosch leidt deze discussies over natuur, water & landbouw en lucht & klimaat.

Onder begeleiding van de Olievanten en massa’s tamtam- en djembéspelers stuurt de milieubeweging de kopstukken van de Vlaamse democratische partijen om 15.00u de lucht in. In een Greenpeace-aardeluchtballon worden Inge Vervotte, Caroline Gennez, Dirk Sterckx en Vera Dua door Mo*-hoofdredacteur Gie Goris geinterviewd over hun voorstellen voor een kleurrijk Vlaanderen in 2010.

Hét gezicht van de Dag van de Aarde is Cowboy Henk-tekenaar Herr Seele. Hij is ook de hoofdspeler in de radio- en TV-spotjes die momenteel lopen op de openbare omroep en hij zal tijdens de Dag van de Aarde enkele tekensessies organiseren rond het thema aarde.
De Brusselse wereldgroep Jaune Toujours sluit de natuur- en milieuhappening Dag van de Aarde af. Jaune Toujours stelde deze maand haar nieuwe, 3de CD - Barricade - en beklimt momenteel de hitlijsten met ‘Ici Bruxelles’.

Dag van de Aarde, Provinciaal Domein De Nekker, Mechelen, zondag 25 april, 12 - 19u.

Meer info: Stef Boogaerts, 02 282 17 29, 0479 537 992, stef.boogaerts@bblv.be
http://www.dagvandeaarde.be (kijk en luister er onder ‘pers’ naar de Dag van de Aarde-spots)
http://www.bondbeterleefmilieu.be

beweging ?
by lephare Sunday, Apr. 25, 2004 at 5:22 PM

In de aanloop naar de verkiezingen werden politici van de traditionele partijen nog eens in het zonnetje gezet door de top van de grotendeels gesubsidieerde milieu'beweging'. Voor wat hoort wat! Het lijkt bijwijlen de vakbondstop wel.Veel kritische geluiden vielen hier niet te horen - in het minst van al tijdens het grote debat. Niet te verwonderen - drie, misschien zelfs vier, van de zeven participanten zijn aan agalev gelinkt. Trouwens ook niet de minsten als het op zelf-glorificatie aankomt. Bovendien werd weer maar eens gediscussieerd in het typische holle-frasen-jargon. Gelukkig heeft Jaune Toujours de dag nog enigszins gered. Een belediging aan al die vakbondsmensen en natuurvrienden die dag in dag uit in de weer zijn voor het milieu.

natuurvolk
by sarah Monday, Apr. 26, 2004 at 10:57 AM
sarah@jnm.be

Voor mij deed het politieke er niet het meest ote, het belang van dag van de aarde was voor mij veel mensen samenbrengen die allemaal hetzelfde doel nastreven, en zoveel volk te zien deed me echt wel deugd. Op zo'n manistaties ga je sowieso niet DE kritische debatten horen, alle partijen willen zich immers alten uitblinken in hun groene ideeën,...
Ik heb ervan genoten, hopelijk u ook,...