arch/ive/ief (2000 - 2005)

Colombia : Algemene staking van de werknemers bij ECOPETROL
by Paul LOOTENS (ABVV) Friday, Apr. 23, 2004 at 7:31 PM

De Colombiaanse petroleumvakbond USO heeft gisteren 22 april een algemene staking afgekondigd in de onderneming ECOPETROL.

De regering en het management van ECOPETROL hebben gedurende de voorbije 16 maanden al 8 lockouts bevolen. Hiermee traden ze het recht op werk en op de vrije uitoefening van syndicale activiteiten met de voeten. De lockouts gebeurden telkens op het ogenblik dat de Colombiaanse vakbonden onderhandelden om een privatisering van de petroleumindustrie te vermijden.

Door het ultraliberale beleid van President Alvaro Uribe dreigen de natuurlijke rijkdommen van het land verloren te gaan ten gunste van multinationals als BP en OXY. De USO verzet zich hiertegen.

Ze kant zich tegen de afschaffing van de huidige collectieve arbeidsovereenkomsten ten gunste van een aandeelhouderschap van werknemers die de solidariteit tussen de werknemers van ECOPETROL kapotmaakt.

We herinneren eraan dat Colombia het gevaarlijkste land is ter wereld voor syndicalisten. Elk jaar worden tientallen, zoniet honderden vakbondsmilitanten gevangen genomen, vermoord of ze verdwijnen zonder spoor.

De Algemene Centrale van het ABVV vraagt aan de President van Colombia, Alvaro Uribe, om de mensenrechten te eerbiedigen en de syndicale vrijheden bij deze staking te eerbiedigen. Ze is solidair met de werknemers van ECOPETROL.