Venezuela verbiedt genetisch gemanipuleerde zaden by Jason Tockman (gepost door neopygmee) Friday, Apr. 23, 2004 at 6:30 PM |
neopygmee(a)pi.be |
Hugo Chávez Frías, de president van Venezuela, kondigde aan dat genetisch gemanipuleerde zaden verboden zullen worden op het gehele Venezolaanse grondgebied, wat meteen het meest drastische verbod op GGO-teelten betekent voor het gehele Amerikaanse halfrond. De modaliteiten van het verbod moeten nog uitgewerkt worden, maar een rechtstreeks gevolg was alvast dat Venezuela een contract annuleerde waarover het met Monsanto aan het onderhandelen was.
Carácas (Venezuela), 21/4/2004
Voor een publiek van internationale sympathisanten dat onlangs bij elkaar kwam in de venezolaanse hoofdstad Carácas, veroordeelde President Chávez genetisch gemanipuleerde zaden als tegengesteld aan de belangen en noden van de landbouwers en plattelandswerkers van Venezuela. Tegelijk maakte hij ook een einde aan de plannen van Monsanto, de noordamerikaanse producent van GGO's (Genetisch Gemanipuleerde Organismen), om 150.000 hectares transgene soja in Venezuela aan te planten.
"Vanaf het moment waarop ik vernam dat transgene zaden gebruikt zouden worden, heb ik een einde gemaakt aan het contract", zei president Chávez. "Gedaan met dit project." President Chávez onderstreepte het belang van de souvereiniteit en de voedselveiligheid, die voorzien worden in de bolivariaanse Grondwet van Venezuela (zie ook http://archive.indymedia.be/news/2004/03/81566.php), en die aan de basis lagen van zijn beslissing. Chávez verklaarde dat de betreffende gronden gebruikt zullen worden om maniok aan te planten, een lokaal gewas, in plaats van Monsanto toe te laten zijn GGO's verder te ontwikkelen. Hij kondigde ook de oprichting van een grote zaadbank aan die aan de landbouwers- en indianenbewegingen van de wereld zal toelaten zich van zaden te voorzien.
De internationale landbouworganisatie Via Campesina (http://www.viacampesina.org), die meer dan 60 miljoen landbouwers en plattelandswerkers verenigt, had alarm geslagen bij de administratie van Chávez toen zij op de hoogte werd gebracht van het contract met Monsanto dat in voorbereiding was. Volgens Rafael Alegria, algemeen secretaris van Via Campesina, zijn Monsanto en Cargill op zoek naar toelatingen om transgene soja te produceren in Venezuela.
"Dit akkoord was tegengesteld aan de principes van soevereiniteit op het vlak van voedsel die de landbouwpolitiek van Venezuela regelen", verklaarde Alegria toen hij op de hoogte werd gebracht van de beslissing van de President. "Dit is een zeer belangrijke kwestie voor de landbouwers en de inheemse bevolkingen van Latijns-Amerika en van de wereld."
Alegria heeft goede redenen om op zijn hoede te zijn. Monsanto heeft een lange geschiedenis van confrontaties met sociale en milieubewegingen, en verwierf al snel een kwalijke reputatie als producent van Agent Orange, het ontbladeringsmiddel dat tijdens de oorlog in Vietnam gebruikt werd door de VS en dat abortussen, zenuwstoornissen en geheugenverlies veroorzaakte bij de miljoenen slachtoffers die ermee in aanraking kwamen. Recent werd het bedrijf bekritiseerd wegens de nefaste effecten voor gezondheid en milieu van de transgene zaden en rundergroeihormonen die het produceert.
Monsanto verkoopt aan Colombia, buurland van Venezuela, het herbicide "glyphosaat", dat door de regering van dat land gebruikt wordt in zijn offensief tegen rebellen en cocaïneplantages, het zogenaamde Plan Colombia. Colombia sproeit het gif vanuit vliegtuigen over honderden duizenden hectaren tropisch woud, en vernietigt daarbij legale landbouwexploitaties en natuurreservaten zoals het Putumayo-woud, wat een directe aanslag betekent op de gezondheid van de bevolking, en niet in het minst van de indiaanse gemeenschappen.
"Als we soevereiniteit op het vlak van voedsel willen, kunnen we niet samenwerken met transnationale bedrijven zoals Monsanto," verklaarde Maximilien Arvelaiz, raadgever van president Chávez. "We moeten de lokale produktie versterken, met respect voor onze erfenis en onze bio-diversiteit."
Alegria hoopt dat de beslissing van Venezuela zal dienen als voorbeeld voor andere naties in hun behandeling van de GGO-kwestie, en hen zal "aanmoedigen om het voorbeeld van Venezuela te volgen, een territorium vrij van GGO's."
(vertaald uit het Frans door neopygmee; bron: "Le Venezuela interdit les semences transgéniques" door Jason Tockman, http://risal.collectifs.net/article.php3?id_article=936