arch/ive/ief (2000 - 2005)

Freedom of Speech-activist overspoelt internet met foto's gesneuvelde soldaten
by christophe callewaert Friday, Apr. 23, 2004 at 4:06 PM

Het begon met één foto in de Seattle Times. Maar toen de 'freedom of speech'-activist Russ Kick nar de rechtbank stapte om de openbaarheid van de foto's van gesneuvelde Amerikanen te eisen, was het hek helemaal van de dam. De Amerikaanse luchtmacht gaf 350 foto's vrij en Kick plaatste het hele pak op zijn weblog.

Freedom of Speech-ac...
casket08.jpg, image/jpeg, 450x316

Oorspronkelijk ging de luchtmacht niet in op de Freedom of Information Act request van Russ Kick, maar toen deze activist in beroep dreigde te gaan, werden de 361 foto's die eigendom zijn van het Amerikaanse leger toch vrijgegeven. De foto's tonen hoe Amerikaanse soldaten de lijkkisten uit de militaire cargo's halen. Kick postte de beelden meteen op zijn website The Memory Hole. De foto's werden allemaal genomen op de belangrijke militaire luchthaven van Dover in de VS.

Het Pentagon is helemaal niet gelukkig met de openbaarheid van de foto's en verbood verdere verspreiding. De Amerikaanse media lijken zich voorlopig niet echt iets aan te trekken van dat verbod want zelfs CNN plaatste één van de foto's als illustratie bij een artikel over deze zaak. Het Pentagon beweert de beelden achter te houden uit respect voor de familie van de slachtoffers. Vorige maand was er in Dover nog een vredesbetoging tegen de geheimhouding van het Amerikaans leger. Ook families van gesneuvelde soldaten hebben de mediastilte over de Amerikaanse slachtoffers al aangeklaagd.

Wie de site van Kick wil bezoeken, moet geduld hebben. Het lijkt wel of de halve wereld de beelden van de lijkkisten wil zien. Op de mirrorsite gaat het voorlopig nog iets sneller.

Et les irakienNEs ?
by Erik Friday, Apr. 23, 2004 at 6:34 PM

Maintenant, il reste aux médias US à publier les images des populations massacrées et des habitations détruites en Irak.