arch/ive/ief (2000 - 2005)

Seattle Times doorbreekt ban op foto's van gesneuvelde Amerikanen
by christophe callewaert Friday, Apr. 23, 2004 at 3:25 PM

Beelden tonen van gesneuvelde Amerikanen in Irak is taboe in de VS want het zou wel eens slecht kunnen zijn voor de populariteit van deze oorlog en de president die er aan de basis van ligt. Deze week doorbrak de Amerikaanse krant Seattle Times de ban.


De foto die de ban op beeldmateriaal van gesneuvelde Amerikanen doorbrak (foto Tami Silicio)

De beelden van Amerikaanse militairen die in bodybags terugkeerden naar de VS zorgden voor een keerpunt in de houding van de Amerikaanse publieke opinie tegenover de oorlog in Vietnam. Sindsdien zijn de Amerikaanse bewindvoerders allergisch voor dit soort foto's. Begin 1991 kregen de Amerikaanse media het verbod om nog langer de ceremonies in de militaire luchthaven van Dover in de VS te filmen. Dat was een reactie van vader Bush op het feit dat enkele tv-stations een presidentiële briefing in een splitscreen met beelden van lijkkisten hadden getoond. Onder Clinton werd het verbod wat minder strak. Af en toe doken er terug beelden op van de ceremonies op andere basissen dan Dover. Dat was ook nog zo tijdens de eerste twee jaar van de ambtstermijn van Bush. Aan de vooravond van de oorlog in Irak besloot de regering-Bush om de maatregelen betreffende Dover te veralgemenen voor alle militaire luchthavens. Tijdens zijn ambtstermijn heeft president Bush nog nooit een begrafenis van een gesneuvelde soldaat bijgewoond. In maart van vorig jaar vaardigde het Pentagon bovendien ook nog een directieve uit die militaire ceremonies voor gesneuvelde soldaten verbood.

Trots
Het was de lokale krant The Seattle Times die deze week de ban brak. Zij brachten een foto van in de Amerikaanse vlag gewikkelde lijkkisten in de romp van een vliegtuig op de voorpagina van de krant. De foto was het werk van Tami Silicio, een Amerikaanse uit Seattle die werkt in het stuk van de internationale luchthaven van Koeweit dat het Amerikaanse leger heeft afgehuurd. Tami Silicio beweert dat ze de met de foto geen anti-oorlogsstatement wil maken. De families mogen trots zijn dat hun zonen en dochters zo respectvol behandeld worden,” verklaarde ze tegenover de reporter van de Seattle Times. Naar verluidt kreeg ze ook geen geld voor de foto die al snel op allerlei sites werd overgenomen.

In april vielen minstens 94 Amerikanen op het Iraakse slagveld. Het was de dodelijkste maand voor Amerikaanse soldaten sinds 1971 in volle Vietnam-oorlog. “Iedere nacht sturen we hen naar huis. Het is hard, heel hard,” zei Silicio nog. Een dag na de publicatie van de foto werd Silicio ontslagen door de onderaannemer van het Amerikaans leger waarvoor ze werkte. Ook de man met wie ze onlangs in het huwelijk trad werd aan de deur gezet.

thememoryhole.org
by Christian Dick Friday, Apr. 23, 2004 at 3:36 PM

De vrouw, Tami Silicio, werd inmiddels ontslagen omdat ze de foto heeft vrijgegeven.

Het Pentagon heeft inmiddels meer dan 350 foto's vrijgegeven nadat de website van the memoryhole een proces had ingespannen op basis van de Freedom of Information Act.

De foto's staan op de website van
http://www.thememoryhole.org/index.htm

Het Pentagon heeft beslist geen verdere foto's vrij te geven, tenzij ze daar juridisch toe gedwongen worden. De officiele reden die wordt opgegeven is dat men 'de privacy van de soldaten en hun familie wil beschermen'. De echte reden is inderdaad het feit dat de lange rijen doodskisten (en de 10.000+ gewonden die we nooit te zien krijgen) mee de sfeer kunnen bepalen en dus van invloed kunnen zijn op de publieke opinie en hun "perceptie" van de oorlog.

memoryhole
by Guido Friday, Apr. 23, 2004 at 4:01 PM

De site ww.memoryhole.org heeft serieuse problemen om te openen, mirror(van de foto's) kan je hier vinden:

http://warblogging.com/mirrors/http://www.thememoryhole.org/war/coffin_photos/dover/gallery.htm


Images of U.S. Soldiers' Coffins Released
Pictures Given to Activist Under Freedom-of-Information Laws
http://www.commondreams.org/cgi-bin/print.cgi?file=/headlines04/0422-11.htm

foto voorpagina
by Guido Friday, Apr. 23, 2004 at 4:12 PM

Foto van de eerste pagina van de Seattle Times:

http://www.smh.com.au/ffximage/2004/04/22/400_seattletimes2304,0.jpg

lees ook
by Guido Friday, Apr. 23, 2004 at 4:17 PM

What the Propaganda Masters Don't Want You to See: The Truth About American Casualties in Iraq
http://www.infowars.com/print/iraq/casualty_photos.htm