arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Actie Stem Evenwicht] ACV wil meer vrouwen in vakbondsvertegenwoordiging
by christophe callewaert Thursday, Apr. 22, 2004 at 10:32 PM
christophe@indymedia.be

ANTWERPEN -- Het ACV wil de sociale verkiezingen winnen. Die ambitie steken ze bij de christelijke vakbond niet onder stoelen of banken. Maar daar bovenop wil het ACV ook nog eens dat hun kiezers 'evenwichtig' stemmen. “De vakbondsvertegenwoordiging moet een weerspiegeling zijn van alle groepen in een onderneming. Jongeren, vrouwen en allochtonen zijn nu nog vaak ondervertegenwoordigd,” aldus nationaal secretaris Ann Van Laer. Om daar iets aan te doen voerde het ACV donderdag op verschillende plaatsen in het land acties. In Antwerpen trokken ze met een mini-fanfare naar de Groenplaats en de Meir om er de speciale “Stem evenwicht”-krant uit te delen.


Stem Evenwicht-actie van ACV op Groenplaats in Antwerpen (foto han soete)

Vrouwen maken 41,9 % uit van de werknemers in de ondernemingen waar sociale verkiezingen worden georganiseerd. Toch was nog geen 30 % van de kandidaten voor de sociale verkiezingen van 2000 een vrouw. De vakbond volgt daarmee een gekend patroon. Steeds meer vrouwen werken buitenshuis, maar ze blijven wel ondervertegenwoordigd in die organen waar de macht geconcentreerd zit: in de politiek, in het bedrijfskader en dus ook in de vakbond.

Nochtans kunnen vrouwen in de vakbond best wel het verschil maken. “Vrouwen voelen problemen sneller aan en vrouwen zullen ook makkelijker een probleem als stress aankaarten. Voor een man is het nog altijd moeilijk toe te geven dat hij last heeft van stress,” zegt Angelina De Beuckelaer, lijsttrekster bij het Antwerpse havenbedrijf Hesse-Noordnatie. Op vlak van gelijke verloning tussen mannen en vrouwen is er ook nog een hele weg af te leggen. Jacqeline Oeyen, afgevaardigde bij Alcatel Bell, legt uit hoe in haar bedrijf vrouwen een stuk minder verdienen dan hun mannelijke collega's hoewel ze het zelfde werk doen. “Vaak hebben ze niet het zelfde diploma. Het gebeurt ook vaak dat er in de functiebeschrijving van mannen één taak meer staat waardoor ze dan iets meer worden betaald hoewel de vrouwen die taak evenzeer op zich nemen zonder dat het in hun contract staat.”


In Hesse-Noordnatie worden alle lijsten door vrouwen getrokken (foto han soete)

'Ik vind geen vrouw!'

In de aanloop naar de sociale verkiezingen organiseerde het ACV een interne sensibiliseringscampagne met de titel 'Zeg niet te gauw: ik vind geen vrouw!'. Bedoeling was meer vrouwen op de lijsten te krijgen door talentvolle vrouwen op te sporen en door hen persoonlijk te overtuigen om die stap in hun leven te zetten. Hoewel de exacte cijfers van de komende sociale verkiezingen nog niet bekend zijn, durft nationaal secretaris Ann Van Laer toch al van een succes te gewagen. “De eerste indicaties tonen aan dat we wel eens de kaap van de 35 % vrouwelijke kandidaten zouden kunnen ronden.”

Die moeten nu ook nog worden verkozen en daarom trokken de ACV-militanten gewapend met een valse snor en aangevuurd door de gekende ACV-mini-fanfare naar de Groenplaats en de Meir om er de speciale Stem Evenwicht-krant uit te delen aan de voorbijgangers en de terrasjesbezoekers die van de prille zon genoten. Of het ook wat heeft uitgehaald, zullen we volgende maand zien. Tussen 6 en 19 mei zullen werknemers van 5500 bedrijven en instellingen hun vakbondsvertegenwoordiging kunnen kiezen. Zij zullen dan de komende vier jaar de werknemers vertegenwoordigen in de ondernemingsraden en de Comités voor Preventie en Bescherming op het Werk.