arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vlaams Parlement achter holebi-adoptie
by yvan Thursday, Apr. 22, 2004 at 10:04 PM
yvan.brys@skynet.be Stadspark, Antwerpen

Het Vlaams parlement steunt een van de belangrijkste eisen van de Holebifederatie: adoptie door holebiparen.

Woensdag keurde het parlement een
resolutie rond holebi-adoptie goed.

In die resolutie vraagt het Vlaamse
parlement aan de federale overheid
een wettelijke regeling uit te werken.

Spirit, SP.A, Groen! en VLD stemden
stemden voor, het Vlaams Blok stemde
tegen en CD&V onthield zich.

Vlaams Parlement steunt belangrijkste eis Holebifederatie
by Isha Thursday, Apr. 22, 2004 at 10:09 PM


Vlaams Parlement steunt belangrijkste eis Holebifederatie

Adoptie door holebiparen gesteund door Vlaams parlement



Het Vlaams Parlement heeft vandaag gestemd over een resolutie die een steun in de rug is voor ouders en kinderen in holebigezinnen. De Holebifederatie, die zich reeds ruime tijd inzet om adoptie door holebiparen mogelijk te maken, is dan ook zeer opgetogen. De resolutie betekent dat de Vlaamse overheid bij de federale overheid zal aandringen op een wettelijke regeling voor adoptie door holebiparen.



Die wettelijke regeling moet binnenlandse en interlandelijke adoptie door holebiparen mogelijk maken. Voor de Holebifederatie is dit één van de belangrijkste eisen, omdat holebigezinnen met kinderen vandaag nog steeds geen goed juridisch kader hebben, zoals dat voor vergelijkbare heterogezinnen wel bestaat. Bovendien moet interlandelijke adoptie ook een mogelijkheid zijn voor holebi?s. Als individu is het vandaag immers wel al mogelijk om een kind te adopteren: zo kan een alleenstaande vrouw of man een kind adopteren maar twee vrouwen of twee mannen niet.



In België groeien nu al honderden kinderen op in holebigezinnen met slechts één juridische ouder terwijl ze in de praktijk twee ouders hebben. Zo heeft de meemoeder wiens partner via kunstmatige inseminatie een kind kreeg geen rechten of plichten tegenover het kind. Deze rechtsonzekerheid waarin zowel de kinderen als de ouders zich bevinden, moet worden weggewerkt.



De Holebifederatie hoopt uiteraard dat de federale wetgever rekening zal houden met deze resolutie, die werd goedgekeurd door spirit, sp.a, Groen! en VLD. De activiteiten in de subcommissie Familierecht van de Kamer van Volksvertegenwoordigers zullen daarom ook van nabij worden gevolgd.