arch/ive/ief (2000 - 2005)

Hof van Beroep over Vlaams Blok
by Staf Thursday, Apr. 22, 2004 at 2:06 PM

Een overzicht van de belangrijkste uitspraken van het Gentse Hof van Beroep over het Vlaams Blok.

Aan de hand van de belangrijkste nederlandstalige kranten van dit land proberen we het vonnis gisteren van het Hof van Beroep te verduidelijken.

Het Hof van Beroep zegt duidelijk dat de publicaties van het Vlaams Blok gebruik maken van het zogenaamde "zondebokmechanisme": "Vreemdelingen worden voorgesteld als criminelen, broodrovers die het werk van Vlamingen afnemen, profiteurs van de sociale zekerheid en fanatiekelingen die door hun cultuur, ras en religie onintegreerbaar zijn. Op die manier wil het Blok niet opkomen tegen bepaalde wantoestanden, maar wil zij enkel de haat tegen vreemdelingen aanwakkeren. De geviseerde vreemdelingen zijn het overgrote deel van de allochtone Belgische bevolking, namelijk Noord-Afrikanen en Turken.". (1) (2)

Het Vlaams Blok stelt alles in het werk om een negatief beeld van de vreemdelingen op te hangen: "Vreemdelingen worden voorgesteld als de oorzaak van alle maatschappelijke problemen, en dat gebeurt in een ware slogantaal. Artikels met de titel: "Borgerhout, vakantieoord voor Marokkaanse bendes" zijn daar een voorbeeld van. Zo ook worden artikels over de besnijdenis van vrouwen in de islamcultuur niet gebruikt om het publiek te informeren, maar om de vreemdelingen als barbaars af te schilderen.". (1)

"Het Blok komt niet op tegen bepaalde wantoestanden, maar wil enkel de haat tegen vreemdelingen aanwakkeren." (...) "De oplossing ligt volgens het Blok in de systematische achteruitstelling van vreemdelingen, met het oog op hun terugkeer." Het Hof van Beroep verwees ook naar het beruchte 70-puntenprogramma, dat tot in 2000 door het Blok werd gehanteerd, en waarvan de meeste maatregelen flagrant in strijd zijn met de antiracismewet. (3)

De betrokken vzw's behoren volgens het Hof tot de partij en hebben er hun steun aan verleend: "Dat staat in hun maatschappelijk doel ingeschreven en in de statuten van het Vlaams Blok. Bovendien is hun boekhouding gevoegd bij die van de partij en zijn de voorzitter, de ondervoorzitter en de penningmeester in enkele gevallen dezelfde. De vzw's maken dus integraal deel uit van de vaste deelstructuren van het Vlaams Blok". (1)

Niet nationaliteit maar ras is voor het Blok het criterium zegde het Hof: "Uit hun publicaties blijkt duidelijk dat nationaliteit niet hun argument is maar een dekmantel en dat ze wel degelijk onderscheid maken op basis van ras, afkomst en etnie. Het Blok viseert systematisch de meest fundamentele rechten van vreemdelingen. Hun voorstellen hebben niet tot doel de criminaliteit of werkloosheid van vreemdelingen te bestrijden maar om haat op te wekken.". (4)

Volgens De Morgen stelde het Hof als eindoordeel: "Het Vlaams Blok is een partij die kennelijk en systematisch aanzet tot discriminatie".


(1) Vzw's Vlaams Blok veroordeeld tot geldboete - Gazet van Antwerpen van 22.04.2004
(2) "Zondebokmechanisme" centraal in vonnis - Het Laatste Nieuws van 22.04.2004
(3) Blok krijgt racismestempel - Het Nieuwsblad van 22.04.2004
(4) Vlaams Blok zet aan tot xenofobie - De Standaard van 22.04.2004
(5) Hof van beroep Gent - De Morgen van 22.04.2004