arch/ive/ief (2000 - 2005)

Voor de vrede: Vanunu moet vrij!
by Staf Tuesday, Apr. 20, 2004 at 11:48 PM

Mordechai Vanunu is de Israëlische atoomtechnicus die midden de jaren tachtig onthulde dat Israël een uitgebreid kernwapenarsenaal had opgebouwd. Omwille van deze onthullingen heeft hij de laatste 18 jaar door gebracht in de gevangenis. Woensdag 21 april wordt Mordechai Vanunu vrijgelaten.

Mordechai Vanunu werkte van 1976 tot 1985 als technicus in de Israëlische kerncentrale in Dimona, in de Negev woestijn. Hij kreeg gewetenswroeging omdat hij meewerkte aan de productie van massavernietigingswapens. Vlak voor zijn ontslag om bezuinigingsredenen fotografeerde hij de nucleaire installaties. Tot dan had geen enkele inspecteur die al gezien. Vanunu verkocht de foto’s en zijn verhaal aan de Britse krant The London Sunday Times. Hiermee hoopte Vanunu in Israël op een debat over de wenselijkheid van deze kernwapenpolitiek aan te zwengelen.

Na publicatie verdween de Israëlische technicus spoorloos uit Londen. Op 30 september 1986 werd Vanunu van Londen naar Rome gelokt door de verleidelijke Mossad-agente Cheryl Bentov. Ze deed zich voor als Amerikaanse toeriste en Vanunu liep in de val. In Rome aangekomen werd hij ontvoerd en naar alle waarschijnlijkheid in container op een vrachtschip naar Israël gezet.

Achter gesloten deuren werd Mordechai Vanunu berecht voor landverraad en spionage, en kreeg 18 jaar celstraf. Daarvan bracht hij 11 jaar en 5 maanden in de isolatiecel, een wereldrecord. Vredesactivisten voerden campagne voor zijn vrijlating, maar zonder veel succes.

Maar zelfs na zijn vrijlating, zal Vanunu nog steeds niet veel echte vrijheid kennen. Zo zal hij onder geen beding Israël mogen verlaten en mag hij ook niet in de buurt van de grens en buitenlandse ambassades komen.

Mordechai Vanunu heeft al te kennen gegeven dat hij niet van plan is zich aan deze opgelegde beperkingen te houden. Hij zou het liefst naar de Verenigde Staten willen verhuizen om daar te gaan wonen bij een ouder Amerikaans echtpaar dat hem enkele jaren geleden adopteerde.

Actie:

Mordechai Vanunu volgde zijn geweten en zijn onthulling was zeer belangrijk voor de non-proliferatie van kernwapens in de wereld. Wij vragen u om hem een hart onder de riem te steken middels een felicitatiebericht, en om Israël op te roepen hem écht vrij te laten. Want voorvechters van vrede verdienen geen straf maar steun. Surf naar http://www.vanunu.nl/feliciteer.html en teken daar de felicitatie voor Vanunu.
U kunt natuurlijk ook de Israëlische ambassade in uw buurt laten weten wat u over zaak denkt...

Links:

Israel/Occupied Territories: No restrictions or conditions must be imposed on Mordechai Vanunu upon his release
Press release 19/04/2004 Amnesty International
http://news.amnesty.org/mavp/news.nsf/0a0a703b74bdef2680256dea0041facc/7cd6ce480e9950a880256e7600647acf

Israel: No New Restrictions on Nuclear Whistleblower
Article Human Rights Watch 21/04/2004
http://hrw.org/english/docs/2004/04/20/isrlpa8469.htm

Free Vanunu
Campaign to Free Vanunu and for a Nuclear Free Middle East
http://www.vanunu.freeserve.co.uk/index.htm

For Mother Earth: Prisoner Support
http://www.motherearth.org/prisoner/vanunu_en.php

Mordechai Vanunu en het Israëlisch atoomwapenprogramma
Vrede vzw
http://www.vrede.be/isratoom.php

Vrijheid voor Vanunu
Website voor Vanunu van drie SP parlementsleden (Nederland)
http://www.vanunu.nl/

Vanunu spends last night in jail
BBC News 20 April, 2004
http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/3643907.stm