arch/ive/ief (2000 - 2005)

Franstalige Europese verkiezingslijst PVDA+ (voorlopig) afgewezen
by David Pestieau Tuesday, Apr. 20, 2004 at 1:45 AM

De PVDA heeft zijn Franstalige en Nederlandstalige kandidatenlijsten voor de Europese verkiezingen van 13 juni ingediend. Maar de eerste werd afgewezen voor een compleet uit de lucht gegrepen motief. De definitiefe beslissing valt op donderdag 22 april.

Vrijdag 16 april gingen de lijsttrekkers van de PVDA, Kris Merckx (voor de Nederlandstalige lijst) en ikzelf (Franstalige kieskring), de lijsten indienen in de bureaus van Mechelen en Namen. Bij de lijsten waren de 5.000 vereiste "peterslijsten": handtekeningen van kiezers die de voordracht van de PVDA-kandidatenlijsten voor deze verkiezingen steunen. Een verplichting die trouwens alleen de kleinere partijen moeten nakomen.

Maandag 19 april wordt de Nederlandstalige lijst voorlopig aanvaard. Maar het hoofdbureau van het kiescollege van Namen verwerpt voorlopig de Franstalige lijst. Aan de basis daarvan ligt een klacht die de extreemrechtse patijen Front National en Front Nouveau de Belgique tegen elkaar hebben ingediend. De kern van de klacht is dat de peters het voordrachtformulier zouden hebben getekend zonder de namen van de kandidaten te kennen van de lijsten waarvoor zij een handtekening zetten.
Het hoofdbureau van het college sluit zich aan bij die klacht. Het argumenteert in zijn voorlopige beslissing dat "op dit ogenblik uit niets blijkt dat de voordragende kiezers (de peters, nvdr) op het moment dat zij de voordrachtsakten tekenden, kennis zouden hebben gehad de samenstelling van de lijst". Op die basis verwerpen ze niet alleen de lijsten van FN en FNB, maar ook die van de vier andere lijsten die met peters werden ingediend (ook al was tegen deze lijst geen enkele klacht binnengekomen) : PVDA, MAS (Mouvement pour une alternative socialiste), RWF (Rassemblement Wallonie Bruxelles) en CDF (Chrétiens démocrates francophones).

Iedere peter van de PVDA heeft getekend in de loop van de voorbije twee maanden een document getekend dat vastgehecht was aan het bijvoegsel bij formulier C10, dat de kandidatenlijst vermeldt. Net zoals de PVDA het bij vorige verkiezingen altijd heeft gedaan.

De beslissing van het hoofdbureau zegt dat we in drie dagen het bewijs moeten leveren dat de 5.000 peters de lijst konden inzien. Dat is materieel onmogelijk. Hoe kunnen de betrokken partijen dat bewijs trouwens ooit leveren, aangezien het officiële formulier dat ze moesten gebruiken om de peters op te laten tekenen, volledig losstaat van het document met de kandidatenlijsten?

Als de beslissing op donderdag 22 april bevestigd wordt, worden alle partijen van de verkiezingen uitgesloten, behalve de vier groten, PS, MR, cdH en Ecolo, die geen peters nodig hebben. Een totaal ondemocratische uitsluiting die bovendien het resultaat zou zijn van een actie van de extreemrechtse partijen.
Het gaat niet om een alleenstaand feit. Sinds 1995 hebben de PVDA en andere kleinere partijen tijdens verkiezingscampagnes geen enkele toegang meer tot de televisie. Aanvankelijk werd ook die maatregel verantwoord door een ambitie om extreemrechtse partijen niet aan het woord te laten. En sinds 2003 is de kiesdrempel om een eerste verkozene te kunnen hebben, opgetrokken tot 5 procent. Andermaal een manier om te verhinderen dat andere dan de traditionele partijen in het parlement komen.

De PVDA heeft de vaste wil om deze ondemocratisch beslissing te bekampen. Daarom neemt het contact op met de andere geviseerde partijen (MAS, RWF, CDF) en met alle democratische krachten die tegen deze uitsluiting willen vechten.

Definitieve beslissing valt op donderdag 22 april. Informeer u op http://www.solidair.org.

David Pestieau (david.pestieau@solidair.org)
19-04-2004

paars kan zelfs geen verkiezingen organiseren
by simpeltjes Tuesday, Apr. 20, 2004 at 12:29 PM

Niet voor het één of ander, maar ik draai al wat langer mee in het bedrijf (een tiental jaren) en ik heb nog nooit over zo'n grote knoeiboel horen spreken als deze verkiezingen.

Het is precies tegen de zin van Verhofstadt en zijn club dat we gaan stemmen!