arch/ive/ief (2000 - 2005)

Israël mocht al-Rantissi niet vermoorden, De Morgen AEL wel ?
by jpe Monday, Apr. 19, 2004 at 9:46 AM

In De Morgen van maandag 19 april veroordeelt Frank Schlömer in zijn editoriaal de moord op Hamas- leider Abdelaziz al-Rantissi als "Israëlisch staatsterrorisme" (titel van zijn stuk). Tegelijk valt hij echter uit naar AEL en vergeet hij de joden in België voor hùn verantwoordelijkheid te plaatsen ... Waarom ?

Zowat de hele wereld (de regimes Sharon en Bush uiteraard uitgezonderd) was er blijkbaar niet goed van toen het de beelden op tv zag van de moord op Hamas-leider al-Rantissi. Niet dat "zowat de hele wereld" daarom sympathie had voor het 'verzetsterrorisme' van Hamas, maar na de moord op de oude sjeik Ahmed Yassin, was al-Rantissi herhaaldelijk in journaals te zien en je kon er niet om heen, dit was een intelligent man (dokter ook), waarmee te praten viel. Nu heeft Sharon hem en twee van zijn lijfwachten, vanuit een helikopter laten neerknallen. En de Israëlische regering voegde er aan toe dat er nog zulke moorden komen.

"Israëlisch staatsterrorisme" is dan ook de terechte titel van het editoriaal van Frank Schlömer in De Morgen van maandag 19 april. Op vijf kolommen zet de 'redacteur buitenland' zich af tegen dit staatsterrorisme dat zich uiteindelijk tegen Israël zelf zal keren. En tegen de hele wereld kan je er bij denken, want Israël en de V.S. zijn goed op weg om heel de wereld onveilig te maken.

Schlömer nam dus een duidelijk standpunt in. Maar ... Eén van zijn 5 kolommen besteedt hij aan ... AEL. Nadat hij het had over de gematigde Arabische staten die zich door de moorden meer en meer van Israël afkeren, schrijft hij: "Ook een te verwaarlozen groepje als de Arabisch-Europese Liga (AEL) krijgt nu weer eens de kans om er garen bij te spinnen. Op een samenzweerderige manier zegt de AEL dat men de Palestijnse strijd steunt en dat 'er acties op til zijn'. (Zie p. 1) Welke acties en tegen wie ? Als men weet dat Antwerpen het 'bolwerk' van het AEL- clubje is, moet men eigenlijk niet echt ver gaan zoeken. De AEL- ideologen doen trouwens al een tijd hun best om het klimaat verder te verzieken."

Ter informatie: op pagina één wordt in het artikel "Wereld woedend over moord op nieuwe Hamas-leider" vermeld dat de AEL "alle moslims en Arabieren" opriep "hun verantwoordelijkheid te nemen". Vervolgens word een halve kolom lang het standpunt van joods VLD-kamerlid Claude Marinower uiteengezet die zich over AEL beklaagt. Nergens echter beklaagt Marinower zich over Sharon en wat hij de joden aandoet.

Snapt Marinower niet dat het Israëlisch staatsterrorisme de grootste bedreiging vormt voor het vreedzaam samenleven van joden en andere mensen ?

Waarom gaat De Morgen mee in de stelling van Marinower zonder er vraagtekens bij te plaatsen ? Waarom stelt de krant de joden in België niet voor deze uitdaging: "Joodse mensen in België: protesteer tegen het barbaarse regime van Sharon en toon de wereld dat er ook vredelievende joden zijn."

Andere vraag: als Frank Schlömer tegen het Israëlisch staatsterrorisme is, waarom valt hij dan een beweging aan die daar tegen strijdt ? Om het Israëlisch gezinde deel van de elite van dit land - zie het verslag in De Morgen over een Vlaams Blok congres waar bedrijfsleiders zich afzetten tegen de pers die te kritisch zou zijn voor de V.S. en Israël - te tonen dat hij het bij woorden wil laten ?

Bon, zo kan je nog wel even doorgaan met vragen stellen; maar ik heb geen tijd om hier uren mee bezig te zijn, ik wordt hier niet voor betaald zoals Schlömer voor zijn job wel. Reden te meer waarom hij zijn werk 'tegoei' zou moeten doen.

En als De Morgen ons echt wil overtuigen dat de AEL een staatsgevaarlijke club is waarmee niet te praten valt, laat De Morgen zijn houding tegenover AEL dan eens eindelijk 'staven' met een 'degelijk' dossier over AEL; eentje met feiten, niet met roddels en loze verdachtmakingen zoals we ze al genoeg in De Morgen en haar zusterkrant Het Laagste Nieuws gehad hebben - herinner u de wapens die volgens HLN bij Dyab Abou Jahjah gevonden waren ...; "massavernietigingswapen" uiteraard ...

Nog één vraag, als uitsmijter:

"Wat doet die Israëlische ambassade nog in Brussel ?"

Hoeveel aanslagen moet het rechtse, staatsterroristische regime dat Israël leidt, nog plegen vooraleer België de Israëlische ambassade in Brussel sluit ? Een ambassade die door haar aanwezigheid hier een gevaar voor de Belgische bevolking (joden én alle andere Belgen) geworden is. Wanneer zullen de Belgische media en politici zich daar eens over buigen ? Of durft men die vraag niet te stellen om bepaalde economische belangen ('bloeddiamant' & co) niet in het gedrang te brengen ?

Marinower
by Edith Monday, Apr. 19, 2004 at 11:11 AM

Marinower is een onruststoker stijl Filip Dewinter. Hij zou de VLD beter verlaten want doet die partij meer kwaad dan goed. Zo'n man hoort in het VB thuis.

Wat de Morgen betreft, denk ik dat de contradicties, ze zijn legio, wijzen op een 'k-wil-maar-ik-kan-niet syndroom. Je ziet hen soms pogingen doen om rationeel en gezond te denken, maar dat blijft grosso modo toch een halfslachtige boel. De Morgen is een krant die niet echt weet waar hij mee bezig is.

'bewijs'
by Els Tuesday, Apr. 20, 2004 at 2:56 PM

Zo'n 1,5jaar geleden werd een 'onderzoek' ingesteld naar de AEL. Iemand al iets gehoord van een rechtszaak? Natuurlijk niet, ze vinden immers niets (want er is niets te vinden)! De sukkels geloofden inderdaad hun eigen wanen...