arch/ive/ief (2000 - 2005)

Zapatista-demonstratie aangevallen
by Kees, XminY (gepost door neopygmee) Saturday, Apr. 17, 2004 at 2:07 PM
neopygmee@pi.be

Demonstratie van 4000 zapatistas voor water door knokkers van partij PRD aangevallen

Zapatista-demonstrat...
zapatista_demo_aangevallen.jpg, image/jpeg, 303x400

Op 10 april vond in de hoogvlakte van Chiapas, vlakbij de stad San Cristobal de las Casas, een vreedzame demonstratie plaats voor het recht op toegang tot drinkwater. De demonstratie werd bij Zinacantan aangevallen door knokkers die stenen, vuurwapens en vuurwerk gebruikten. Het resultaat van de hinderlaag was dat 29 demonstranten gewond raakten, waarvan drie ernstig en een persoon in levensgevaar is na aan het hoofd gewond te zijn geraakt met een machete.

In het ziekenhuis van San Cristobal worden de gewonden slecht behandeld en ze worden voortdurend lastiggevallen door de politie. 125 gezinnen van Zapatistas zijn het dorp Zinacantan ontvlucht omdat ze bang zijn verder aangevallen te worden. De knokkers hebben banden met de lokale regenten van de PRD (centrumlinkse partij).

De bewoners van het dorp zijn al maanden afgesloten van drinkwater door de PRD die de autonomie van de zapatistas niet wil erkennen en de controle over het dorp wenst. Uit solidariteit kwamen zo'n 4000 mensen demonstreren op 10 april, de dag dat Emiliano Zapata vermoord werd.

De demonstranten kwamen letterlijk water brengen naar de bewoners (in flessen). Er was verder niets voorgevallen, tot de demonstranten op de terugweg hun doorgang geblokkeerd zagen door zo'n 150 PRD-activisten, grotendeels afkomstig uit het naburige dorp Pasté. Deze vielen aan toen de demonstratie na een korte pauze de barrikade van rotsblokken probeerde te verschuiven om verder te lopen.

Meer nieuws en foto's zijn te vinden op http://www.indymedia.org/nl/2004/04/110807.shtml
en dit engelstalige feature op indymedia-chiapas: http://chiapas.mediosindependientes.org/display.php3?article_id=107812

(artikel overgenomen van Indymedia Nederland, http://indymedia.nl/nl/2004/04/18289.shtml)