arch/ive/ief (2000 - 2005)

DHL / Personeel in Zaventem “razend” over mogelijk verhuis naar Leipzig
by raf Friday, Apr. 16, 2004 at 4:59 PM
raf@indymedia.be 0476-954290

Heeft het koerierbedrijf DHL beslist om zijn Europese hub van Zaventem naar het Duitse Leipzig te verhuizen? De vakbonden bij DHL zijn hoe langer hoe meer overtuigd van wel. Een nieuwe aanwijzing is het feit dat DHL van de Duitse staat 70,8 miljoen subsidie kan krijgen als het zich in Leipzig vestigt. Dat staat vandaag in de krant De Tijd.

Twee reacties van vakbondskant.
Rik Vermeersch van de socialistische bond: “Het nieuws van die subsidie komt bovenop twee andere gegevens waarover we beschikken. We weten dat DHL in Leipzig al gronden gekocht heeft. Het gaat over 8 à 9 hectaren. Bovendien is de laatste weken 150 ton vracht van Zaventem naar Keulen verhuisd. Dat duidt erop dat DHL zijn activiteit naar Duitsland verplaatst”.
Jan Dereymaeker van de christelijke vakbond: “Volgens onze informatie zijn ze in Leipzig al aan het bouwen”.

Beide vrijgestelden zijn ervan overtuigd dat Deutsche Post World Net – de eigenaar van DHL – al beslist heeft om het grote sorteercentrum van DHL Express in Zaventem op termijn op te geven en naar Duitsland te delokalizeren.

“Woordvoerder De Buck van DHL blijft maar herhalen dat Brussel Nationaal de eerste optie blijft”, aldus Dereymaeker. “Maar”, vult Vermeersch aan, “volgens ons wachten ze op het goede moment, na de regionale verkiezingen, om hun beslissing bekend te maken".

DHL is allicht beducht voor acties voor werkzekerheid vanwege het personeel, die het bedrijf vele miljoenen zouden kunnen kosten. Vorige week nog kondigde DHL aan dat het 450 jobs schrapt bij het GCC, het internationale hoofdkwartier in Diegem. Daarvan zijn er 173 naakte ontslagen. Daar heeft het personeel de vakbonden zopas gemandateerd om over een eisenbundel te onderhandelen.

DHL ontkent noch bevestigt dat het in Leipzig gronden heeft gekocht. Het zegt zelfs dat het in verband met Leipzig niets beslist heeft. DHL erkent wel dat het alternatieve vestigingsmogelijkheden onderzoekt en dat Leipzig er daarvan één is.

DHL herhaalt vooral dat het een beslissing van de Belgische regering afwacht. Die moet er ten laatste op 1 september zijn. De regering moet zeggen wat ze vindt van de vraag van DHL om de hub in Zaventem aanzienlijk uit te breiden. Dat zou extra-jobs scheppen, maar ook veel meer bewegingen (nachtvluchten) noodzaken. Maar in verschillende kringen (minister Anciaux, de Vlaamse patroonsfederatie VOKA) is nu te horen dat wachten tot 1 september voor Zaventem fataal kan zijn.

Aan vakbondszijde wordt benadrukt dat afwachten onmenselijk is tegenover de mensen die bij DHL werken. Zij leven nu al maanden in de onzekerheid over wat DHL met het sorteercentrum aan de luchthaven van plan is.

Het luchthavencomité van de christelijke vakbond ACV, dat vrijdag samenkwam, zegt in een verklaring: “Het jongste bericht [over de Duitse subsidie nvdr.] heeft de DHL-werknemers razend gemaakt. DHL is blijkbaar de financiële voordelen die diverse landen bieden aan het afwegen. Het behoud van jobs is hieraan volledig ondergeschikt".

Claire
by Clarke Friday, May. 21, 2004 at 5:07 PM
clarke@yahoo.com

I am sorry for the people involved, but it doesn't look like expanding DHL's actitivies in Zaventem is going to be possible due to the airport's location (and the impending European Court of Justice ruling). Why don't they try for unlimited access in another airport in Belgium?