arch/ive/ief (2000 - 2005)

[BRussells Tribunal] Wereldwijd verzet tegen slecht scenario
by bruno de bondt Friday, Apr. 16, 2004 at 11:55 AM
bruno@indymedia.be

--

Donderdagnamiddag was het de beurt aan de Amerikaanse Sara Flounders om te getuigen voor het BRussells Tribunal. Flounders, van het International Action Centre, benadrukte vooral dat het scenario van de “war on terror”, al in 1998 op papier stond.

Volgens Flounders was de oorlog in Irak dan ook niks anders een verlengstuk van de persoonlijke belangen van enkele Amerikaanse politici en groot-industriëlen. “Ze denken en handelen volgens een gevaarlijke ideologie, namelijk een die hen laat geloven dat ze het onvoorwaardelijke recht hebben om stinkend rijk te worden,” betoogde Flouders. “Hun voornaamste doel is om Irak om te vormen tot een moderne kolonie. Die hele oorlog had helemaal niks met democratie te maken.”

Het buitenlands beleid van de Verenigde Staten heeft volgens haar precies om die reden geleid tot aggressie tegen het Iraakse volk en tegen de mensen van de hele wereld. “Bovendien verloopt een jaar na het begin van die aggressie niks volgens plan. De zogenaamde democratie laat vandaag nog steeds op zich wachten.”

Toen Bush begin mei vorig jaar het officiële einde van de oorlog afkondigde, was dat volgens Sara Flounders bovendien een teken van ontzettend grote arrogantie: “De Amerikaanse regering rekende er blijkbaar op dat de Irakezen hun bezetting niet in vraag zouden stellen en ze stilzwijgend zouden ondergaan. Honderd jaar geleden was internationale communicatie misschien nog een voorrecht van de machtigen der aarde. Vandaag is dat niet langer het geval. Verzetsbewegingen over heel de wereld inspireren elkaar.”