arch/ive/ief (2000 - 2005)

Verslag solidariteitsmanifestatie voor Cuba in Genève
by maarten Thursday, Apr. 15, 2004 at 5:35 PM

Het verslag van een solidariteitsmanifestatie voor Cuba aan de VN in Genève op 19 maart 2004.

Solidariteitsmanifestatie voor de VN te Genève

Al 17 jaren levert Cuba strijd op de jaarlijkse Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties tegen de pogingen van de regering van de Verenigde Staten om het eiland te veroordelen.
Ook dit jaar wordt Cuba weer aangeklaagd voor zogenaamde schendingen van de mensenrechten. In het bijzonder gaat het over de veroordeling van 75 zogenaamde dissidenten in 2003.

Naar aanleiding hiervan, werd er op vrijdag 19 maart een solidariteitsmanifestatie georganiseerd door de Zwitsers-Cubaanse vriendschapsvereniging. Deze vond plaats op de Place des Nations voor het VN-gebouw waar de 60e Mensenrechtencommissie zetelt.

Vanaf 14 uur begonnen de deelnemers toe te komen. Uit alle windrichtingen kwamen ze. Er waren er uit Zwitserland zelf, een grote delegatie van 18 man uit Italië, vertegenwoordigers van het Belgische en Duitse Free-the-Five Comité, afgevaardigden uit Groot-Brittanië, Frankrijk, Uruguay, Spanje en zelfs uit Scandinavië!
Alles werd in orde gebracht voor onze acties. Er werden vlaggen en spandoeken van de 5 en Che gehangen, enkelen hadden ook portretten van Cubaanse volksheld José Martí meegebracht.

Omstreeks 16 uur werd er gestart met de speeches van de verschillende vertegenwoordigde landen. Samuel Wanitz van de Zwitsers-Cubaanse vriendschapsvereniging gaf het startschot voor de manifestatie. Hij gaf een korte opsomming van de deelnemers waaruit al snel bleek dat de solidariteit met Cuba in zowat alle hoeken van Europa aanwezig is.

Katrien Demuynck, voorzitster van het Belgische Free-the-Five comité, gaf als eerste een kleine toespraak. Ze benadrukte dat het niet kon dat de 5 Cubaanse gevangenen veroordeeld zijn omdat ze strijden tegen het terrorisme dat vanuit Miami georganiseerd wordt.
Vervolgens was het de beurt aan de Zweeds-Cubaanse vereniging. Zij vroegen zich af hoe het kwam dat er zoveel commotie wordt gemaakt rond de veroordeling van de 75 zogenaamde dissidenten in Cuba. Het gaat hier om collaborateurs met de vijandige USA. In Zweden staan er gelijkaardige straffen op het soort feiten dat gepleegd werd door deze ?dissidenten?!
Tussendoor werden ook boodschappen voorgelezen uit landen zoals Tsjechië en Oostenrijk, van waaruit geen delegatie aanwezig kon zijn. Ook een Boliviaanse politieke vluchtelinge vroeg het woord. Zij wou haar solidariteit met Cuba uitdrukken.
Er werd afgesloten met een steunboodschap die ondertekend was door verschillende personaliteiten, zoals o.a. Rigoberta Menchu, Hernando Calvo Ospina en William Blum.

De solidariteitsboodschappen gaven aan dat Cuba juist een voorbeeld is op vlak van mensenrechten, dat er een grote solidariteit bestaat met de 5 Cubaanse gevangenen in de VS en dat Cuba aantoont dat een andere wereld wel degelijk mogelijk is!

?s Avonds vond er een conferentie plaats met als thema ?De Cubaanse revolutie in de context van het huidige Latijns-Amerika?. Het panel bestond uit 4 sprekers: Juan Antonio Fernandez Palacio (chef van de Cubaanse VN-delegatie), Katrien Demuynck (coördinator van Iniciativa Cuba Socialista), Rémy Herrera (onderzoeker uit Parijs) en Rubén Darío Molina (verantwoordelijke internationale relaties van de Bolivariaanse Revolutie). Raymond Muller van de Zwitsers-Cubaanse vriendschapsvereniging modereerde het debat.

Er werden verschillende onderwerpen aangesneden tijdens deze interessante conferentie. Zo had Katrien Demuynck het over de prachtige resultaten die Cuba behaalt op gebied van onderwijs en gezondheidszorg. Die verworvenheden worden gerealiseerd op basis van een socialistisch maatschappelijk project. Het is geen wonder dat Cuba een ?gevaarlijk? voorbeeld vormt voor heel Latijns-Amerika.
Na 20 jaar neoliberale ?ontwikkeling? zijn de Latijns-Amerikaanse armen nog slechter af dan voorheen, terwijl de landen er bovendien hun soevereiniteit bij inschoten. Rémy Herrera sloot zich bij deze stellingen aan. Hij benadrukte dat trouw zijn aan de principes de sleutel is tot het succes van een revolutie.
Rubén Molina kwam spreken over de relatie Cuba-Venezuela. Op dit moment is een groot aantal dokters aanwezig in Venezuela die instaan voor de eerste zorgen van de bevolking. Hij verklaarde dat Cuba en Venezuela broeders zijn in de strijd tegen het imperialisme.
Om af te sluiten, kwam Juan Palacio aan het woord. Latijns-Amerika zit momenteel in een tijd van verandering. Op dit moment zijn er meer dan 200 miljoen armen. Ook in de rest van de wereld heerst extreme armoede en leven er een groot aantal kinderen op straat. Dat alles is het gevolg van het neoliberalisme. Juan Palacio onderlijnt de moed en de rebelsheid van de Cubaanse bevolking die zich al 45 jaar verzet tegen de machtigste staat van allemaal, ondanks de blokkade en de ondermijnende acties van huurlingen en zogenaamde dissidenten. Tot slot bedankte hij de Europeanen voor hun steun en solidariteit met Cuba, waarop een applaus werd gegeven door de 130 aanwezigen. Onder deze aanwezigen bevonden zich verschillende nationaliteiten die hun solidariteit uitdrukten met Cuba. De VN-vertegenwoordiger van Zimbabwe stond erop Cuba te bedanken voor de dokters die zich belangeloos inzetten aan de kant van de bevolking. Andere aanwezigen drukten hun solidariteit met Cuba uit tijdens de vragenronde.

De dag werd afgesloten met een feestje met Cubaanse muziek waar de banden tussen de verschillende deelnemers verstevigd konden worden.

De solidariteitsmanifestatie was een succes gezien het aantal deelnemers uit de verschillende landen. Er is duidelijk een grote solidariteit met de Cubaanse revolutie over heel Europa. We zullen er blijven voor ijveren!

Hasta la victoria siempre!

Maarten Vanschoubroek