arch/ive/ief (2000 - 2005)

Brussels Tribunaal is ook een artistieke happening
by christophe callewaert Thursday, Apr. 15, 2004 at 12:20 PM

Het Brussels Tribunaal is ook een artistiek gebeuren. Kunstenaars van allerlei disciplines lieten zich door het onderwerp van het Tribunaal inspireren en stellen hun werk tentoon in de rand van het Tribunaal.

Een tribunaal, een colloquium, een onderzoekscommissie. De organisatoren zijn er zelf niet helemaal uit hoe het Brussels Tribunal nu precies moet benoemd worden. “Maar we weten dat we artiesten en intellectuelen aan het woord willen laten zodat we er met zijn allen iets van kunnen leren. Want soms begrijpen we het zelf ook niet meer,” zei Guido Minne, directeur van de Beursschouwburg. Het kunstencentrum in hartje Brussel schaarde zich vrijwel onmiddellijk achter de oproep van Lieven De Cauter om naar aanleiding van de start van de invasie van Irak terug aan te knopen bij de traditie van het beroemde Russell Tribunaal dat in 1967 de oorlog in Vietnam aan de kaak stelde. “Er heerste vertwijfeling en kwaadheid binnen onze ploeg medewerkers toen de oorlog onafwendbaar bleek te zijn,” aldus Guido Minne. “Met bewondering keken we naar De Vooruit die onmiddellijk een groot evenement organiseerde tegen de oorlog. Wij verkozen iets doordacht te doen op langere termijn.” En zo werd het Tribunaal ook een beetje een culturele happening.

Het culturele luik bestaat onder meer uit vier videoprojecten rond het filmmateriaal dat de Belgische dokter Geert Van Moorter vorig jaar draaide onder de bommenregen in Bagdad. Sommige kunstenaars bleven dicht bij dat materiaal. Voor anderen als Jos De Gruyter was het slechts het vertrekpunt voor een reflectie over oorlog en geweld. Er is ook een tentoonstelling met werk van de Iraakse fotograaf Karim Ibrahim die beelden uit Irak mengt met gelijkaardige beelden uit Brussel. Studenten van een Brusselse kunstschool zorgden voor de grafische vormgeving van het promotiemateriaal en leverden ook enkele kunstwerken af rond het thema van het tribunaal.

Zaterdag wordt het Tribunaal afgesloten met een culturele avond in Les Halles de Schaerbeek, het tweede kunstencentrum dat zijn diensten verleent aan het Brussels Tribunaal. Op het programma staan theaterinterventies van ondermeer TG Stan en een optreden van Anwar Abudragh & Reza Labuni.