arch/ive/ief (2000 - 2005)

Openingsavond Brussels Tribunaal: "Nieuwe supermacht in de maak"
by christophe callewaert Thursday, Apr. 15, 2004 at 12:04 PM
christophe@indymedia.be

Woensdagavond mocht filosoof Lieven De Cauter in de Beursschouwburg het startschot geven van het Brussels Tribunaal. Drie dagen lang zal een uitgelezen commissie van intellectuelen en specialisten de hegemonistische politiek van Bush onder de loep nemen.


Nawal El Saadawi (foto han soete)

Een openingsavond van een dergelijk gebeuren hoort een wat droge en langdradige bedoening te zijn met veel dankwoordjes en veel te lange toespraken, maar de paar sprekers die woensdagavond voor het voetlicht traden, zorgden al meteen voor enkele memorabele momenten. Zoals Nawal El Saadawi, de wereldberoemde Egyptische feministe die ondermeer de bestseller De Gesluierde Eva schreef, die nu oud en wijs en die zich over de pupiter boog en het publiek verzekerde dat er een nieuwe supermacht op komst is: “the power of the people.”

Of dat andere commissielid uit Egypte de econoom Samir Amin die beweerde dat we de volgende regering van Irak al kennen: “Dat wordt het nationale bevrijdingsfront van Irak en dat zal een regering zijn die door het volk wordt gesteund.” Amin had nog wel meer straffe uitspraken klaar. “We moeten de VS moreel verslaan, zeker,” zo zei hij. “We moeten ze ook ideologisch verslaan en zelfs juridisch als we dat kunnen, maar we zullen ze ook militair moeten verslaan en die militaire nederlaag zullen ze in Irak oplopen.” Het is dan aan ons om waakzaam te blijven. “Ze zullen de Navo en misschien zelfs de VN willen binnenloodsen in Irak, maar dat mogen we niet toelaten.” Amin verwacht ook niet zoveel van een mogelijke wissel in het Witte Huis. “De Amerikaanse politiek is sinds het einde van de tweede oorlog niet fundamenteel veranderd. We zitten nu enkel in een nieuwe fase waarin de VS de rogue state par excéllence geworden zijn. Zij plunderen de wereld. Europa hoopt nu dat de democraten de opbrengst van de plundering met hen zullen willen delen, maar ze vergissen zich.”


Stijn Coninckx (foto han soete)

Regisseur Stijn Coninckx mocht spreken namens de culturele wereld die zich massaal aansloot bij de oproep van Lieven De Cauter. “Miljoenen mensen vechten tegen natuurrampen. Andere mensen willen niet vechten, maar laten anderen in hun plaats vechten om hun macht te beschermen. Ze willen god zijn en denken dat ze god zijn. Hoe kunnen we dit stoppen? Hoe kunnen we de mensen opnieuw aan het lachen krijgen?”

Sabah Al Mukthar is een Irakese advocaat die in Londen woont. Hij beweerde niets te begrijpen van al die vragen over sji'ieten en soennieten. “In Irak houden we ons daar niet mee bezig. De mensen lopen op straat en roepen: wij zijn Irakezen en we willen de Amerikanen buiten.”