arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vandaag: actie tegen collectieve deportatie naar Guinée
by VAK (posted by raf) Wednesday, Apr. 14, 2004 at 12:07 PM

Vanmiddag voeren anti-racisten actie op de luchthaven van Zaventem tegen een cllectieve deportatie van vermoedelijk een 50-tal mensen naar Guinée. Vanochtend zijn al twee actievoerders opgepakt.

Het verzetscollectief voor vreemdelingencentra 'Collectief de resistance aux centres pour etrangers' (CRACPE) en het Vluchtelingen Aktie Komitee (VAK) willen woensdag omstreeks 14.30 uur actie voeren in de vertrekhal van de luchthaven van Zaventem.
Met de actie willen de organisaties protesteren tegen een nieuwe collectieve uitwijzing die volgens CRACPE gepland is voor woensdag.
"Verschillende bronnen maken melding van een nieuwe collectieve uitwijzing van vreemdelingen op woensdag 14 april. De bestemming zou het Afrikaanse Guinee zijn", zo stelt France Arets, woordvoerder van CRACPE.
"Volgens onze bronnen staan er in de nabije toekomst nog meer vluchten op het programma. Het gaat om een politiek die wij moeten slikken. De uitwijzingen gebeuren zonder getuigen en zonder mogelijk verzet van de uitgewezen asielzoekers. Die zijn trouwens veroordeeld tot een nieuwe gevangenschap bij hun aankomst", zo luidt het nog.
In maart vonden reeds twee collectieve uitwijzingen plaats vanop Melsbroek. De eerste vlucht ging naar Kosovo en Albanie, de tweede naar Roemenie en Turkije.

Volgens én van de actievoerders heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken vanochtend bevestigd dat er een deportatie-vlucht naar Guinée plaatsvindt