arch/ive/ief (2000 - 2005)

Kif Kif legt site plat uit protest tegen de Europese softwarepatenten-richtlijn
by Kif Kif Wednesday, Apr. 14, 2004 at 11:34 AM
info@ifkif.be

Kif Kif protesteert tegen de Europese softwarepatenten-richtlijn. Om uiting te geven aan onze onvrede sluiten wij onze website op woensdag 14 april voor een dag af.

Waarover gaat het? Heel wat websites draaien op software die gratis op het internet verkrijgbaar is (zogenaamde 'open source software'). Zo ook de site van Kif Kif. De Raad van Ministers van Europa wil dergelijke software evenwel verbieden - en dit onder zware druk van de lobby van octrooi-juristen en rijke industriëlen (à la Microsoft). Zij negeert daarbij de democratische beslissing van het Europees Parlement, die de steun heeft van 300.000 burgers, 2 miljoen KMO's en veel economen en wetenschappers. Concreet zou dit betekenen dat men software enkel nog zou kunnen verkrijgen door het betalen van een commerciële firma.

We hoeven jullie niet uit te leggen dat een dergelijke richtlijn voor tal van websites en discussiefora - waaronder de website van Kif Kif - het einde zou betekenen. Commerciële software is immers zeer duur.

Kif Kif is evenwel niet van plan om zich stilzwijgend naar deze neoliberale slachtbank te laten voeren. Hierbij rekenen we ook op u. Wij roepen iedereen op om zich op 14 april 2004 aan te sluiten bij de internationele demonstratie in Brussel .

Surf ook naar http://petition.eurolinux.org/signatures.html en sluit u aan bij de 313.000 personen die deze petitie reeds ondertekenden. Voor meer informatie verwijzen wij naar http://swpat.ffii.org/

niet helemaal correct
by Francis Friday, Apr. 16, 2004 at 11:04 AM

Wat jullie hier stellen is niet helemaal correct.
Er is absoluut geen enkele intentie om vrije software te verbieden. Bedoeling is om patenten op software toe te laten. Dat heeft echter vergaande consequenties voor ontwikkelaars van vrije software. Immers, iedere keer dat zij iets willen integreren in de software zullen zij op hun hoede moeten zijn en nagaan of er al geen patent op staat. En er zijn er meer dan 30.000 klaar voor aanvraag. Dus zoek het maar eens uit...

Bovendien zijn er softwarepatenten in aanvraag op vanalles en nog wat. Een mooi voorbeeld is het betalen per internet. Je weet wel dat die mogelijkheden er zijn en misschien maken jullie daar ook af en toe gebruik van, CD's kopen of een vliegticket bestellen. Nu heeft 'Amazon' een patent in aanvraag voor 'on line' betaling. Dit wil zeggen dat wanneer dit toegelaten wordt iedereen die 'on line' betaling wil mogelijk maken via het internet daarvoor zal moeten betalen aan Amazon. Dat zal hoogstwaarschijnlijk via een duurbetaalde licentie gebeuren. Het gevolg is dat enkel rijke softwarebedrijven zich dat nog zullen kunnen veroorloven (de klant betaalt dat later wel weer terug).

Nu is vrije software niet hetzelfde als gratis software, maar door die patenten zal de verdere ontwikkeling van 'open source' software zwaar beperkt worden. Er zal controle worden uitgeoefend op de ontwikkeling, enkel en alleen al door de controle of er geen patenten worden geschonden.
Het is op die manier dat vrije software in de verdrukking zal komen: de mogelijkheden ervan beperken.