arch/ive/ief (2000 - 2005)

Met een dino door Europa
by Friends of the Earth Tuesday, Apr. 13, 2004 at 10:51 PM

Deze zomer zal een reusachtige opblaasbare dinosaurus Europa doorkruisen om de nog steeds oppermachtige industrie aan te klagen voor de schadelijke gevolgen die de verbranding van fossiele brandstoffen met zich meebrengt. Deze bedrijven doen er alles aan om de opkomst van groene energie te vertragen.

We kennen vele milieuvriendelijke technieken om energie op te wekken, maar het grote probleem om de overschakeling te maken zijn de bedrijven die hun winst halen uit de oude productiewijze. Hun strategie om de winstmarges veilig te stellen bestaat erin al het mogelijke doen om de opmars van deze groene energie te vertragen. Een schandalige praktijk die we dan ook willen aanklagen.

In Europa zal het verzet zich uiten in de 'Carbon Dinosaur Tour', een actie opgezet door Friends of the Earth Europe. In negentien Europese landen zal deze zomer in hoofdsteden en bij vervuilende bedrijven actie gevoerd worden met een negen meter hoge dinosaurus. Deze staat symbool voor de vervuilende productiewijzen, hoofdzakelijk met fossiele brandstoffen. Deze technieken zijn voorbij gestreefd en behoren, net als de dinosuariërs, tot het verleden. Tijdens de manifestaties zal het gigantische opblaasbare dier op een oplegger voortgetrokken worden.
Naast deze publieks- en aandachtstrekker zullen er ook tien panelen opgehangen worden met daarop korte uitleg over de klimaatsveranderingen. Want een dinosaurus is leuk en brengt de sfeer erin, maar inhoudelijk moet er ook een boodschap meegegeven worden. Voorbijgangers en persmensen krijgen zo op korte tijd de juiste informatie.
Ook zal er een petitie ondertekend kunnen worden waarin de 'Tien eisen voor duurzame energie' opgesomd staan. Deze wordt dan overhandigd op het einde van de tour aan de nieuwe Europese commissaris voor energie.

De manifestaties worden door lokale milieuverenigingen georganiseerd, die op een welbepaalde datum alle logistieke aspecten op punt zetten. Friends of the Earth Europe zorgt ervoor dat de dinosaurus op tijd op de plaats van de actie aanwezig is. Ook Climate Action netwerk (CAN) werkt mee aan de coödrinatie.

In België zou de actie op 2 juni plaats vinden. Concreet zal in Brussel voor de gebouwen van de Europese Unie geijverd worden voor een beter milieubeleid. Die dag valt in de 'Groene Week', een initiatief van de Europese Commissie dat loopt van 1 tot 4 juni. De bedoeling is om op maatschappelijk niveau te gaan nadenken over het milieu. De 'Carbon Dinosaur Tour' grijpt deze kans om, in aanwezigheid van de pers, op een eigen manier de milieu- en klimaats- problematiek aan te klagen.
Elke vereniging kan dus zijn eigen accenten en actiestrategieën uitwerken.
De verenigingen kunnen een 'Climate Killer Oscar' overhandigen aan de grootste bedrijven en prominenten die de overschakeling naar meer ecologische productietechnieken in Europa tegenwerken. Deze zullen de vorm hebben van een dinosaurus, en dienen om hun anti-ecologisch beleid extra in de verf te zetten. Niet in elk land zal zo'n oscar uitgereikt worden, de organiserende vereniging beslist er autonoom over. In Brussel zou er een Oscar aan Loyola de Palacio overhandigd worden, vice-president van de Europese Commissie. Ze staat bekend om haar weinig milieuvriendelijk beleid.
Voor Moeder Aarde kreeg de vraag van Friends of the Earth Europe om in België als organiserende vereniging op te treden. Onze ervaring en de goede contacten met de Brusselse politie zijn troeven die we kunnen uitspelen om een geslaagde manifestie uit te bouwen.

Een tweede manifestatie zal in oktober plaats vinden, en zal louter Belgisch van aard zijn. Dan zullen Belgische politici en bedrijven geviseerd worden. Via een stemming op onze site zal er gekozen kunnen worden uit een aantal genomineerden, en de 'winaar' krijgt de eer om een Oscar in ontvangst te nemen. De precieze datum wordt nog besproken, waarschijnlijk tussen 4 en 9 oktober. Hopelijk kan er voor die actie samengewerkt worden met Amis de la Terre.

Aandacht zal de dinosaurus zeker krijgen. Hopelijk dringt onze boodschap deze zomer ook door tot op de kantoren waar de beslissingen genomen moeten worden.

Zorg dat de dino er niet alleen voor staat!

Voor meer informatie, bel naar het kantoor van Voor Moeder Aarde: 09/242.87.52 en vraag naar Joris, Pol, Melissa of Elena.
Of bel Jan Kowalzig van Friends of the Earth Europe: 02/542.61.02

http://www.motherearth.org/climate/