arch/ive/ief (2000 - 2005)

120 vredesactivisten wandelen van Leuven naar Brussel
by christophe callewaert Tuesday, Apr. 13, 2004 at 8:52 PM
christophe@indymedia.be

Zo'n 120 vredesactivisten wandelden op paasmaandag van Leuven naar Brussel in een paasmars tegen de oorlog. Ze willen daarmee het protest tegen de oorlog in Irak levendig houden. Aan de beurs in Brussel sloten de deelnemers van de mars zich aan bij een manifestatie tegen het Amerikaanse geweld van de afgelopen dagen in Irak.

“Vorig jaar wandelden we een eerste keer van Leuven naar Brussel,” legt Koen Ooms van de organiserende Leuvense Coördinatie tegen de Oorlog (LeCoTo) uit. “Dit moet een traditie worden, maar dan wel een traditie waar we zo snel mogelijk weer vanaf willen. Als er geen oorlog meer is, hoeven we ook geen paasmars meer te organiseren. Maar als je het PNAC er op naleest (het document waarin naaste medewerkers van Bush hun oorlogsplannen uit de doeken doen, cc), moet je vaststellen dat er niet meteen een einde zal komen aan de reeks oorlogen.”

Maandagochtend om 9 uur vertrokken de wandelaars in Leuven. Tegen de middag waren ze in Tervuren waar ze halt hielden voor een picnic. Pas 's avonds om halfzes zat de mars er op. De vredesactivisten hadden toen een wandeling van 35 kilometer in de benen. Aan de beurs werden ze opgewacht door een groep manifestanten die was ingegaan op een noodoproep van de organisatoren van het Brussels Tribunal om te protesteren tegen de huidige escalatie van geweld in Irak.

“Vandaag wordt er in 60 Amerikaanse steden betoogd tegen de huidige gang van zaken in Irak. Ook elders in de wereld kwamen mensen op straat. Dit is een duidelijk teken dat mensen in de wereld vinden dat het zo echt niet verder kan,” zegt Lieven De Cauter, initiator van het Brussels Tribunal dat woensdag van start gaat in de Brusselse Beursschouwburg. “Wat nu gebeurt is een bewijs dat het tribunaal niet te laat komt,” voegde hij er nog aan toe. Vier dagenlang zal een uitgelezen schare specialisten en intellectuelen de oorlogspolitiek van de regering-Bush en de PNAC onder de loep nemen. Lieven De Cauter kon ook al één van de deelnemers van het tribunaal voorstellen: Ghazwan Al Mukhtar, een Iraakse ingenieur die in Bagdad woont. Al jaren is hij één van de weinige onafhankelijke Iraakse stemmen die ook van zich laat horen in het Westen. Op de trappen van de Beurs schetste hij kort de dramatische situatie in Irak.

Ludo Debrabandere van Vrede riep de Belgische regering nogmaals op om alle steun aan de bezetting stop te zetten. “De Amerikaanse militaire transporten via ons grondgebied blijven doorgaan. De regering had beloofd de internationale afspraken te herzien, maar daar is nog niets van in huis gekomen.” Pol De Vos van de anti-oorlogsbeweging Stopusa ziet in de recente uitbarsting van geweld een bewijs dat de vele duizenden vredesmanifestanten die een jaar geleden op straat kwamen tegen de oorlog gelijk hadden. “Het Iraakse volk ziet de Amerikaanse troepen niet als bevrijders, maar wel als bezetters. Die troepen moeten weg uit Irak.”

Open en bloot
by Hazel Tuesday, Apr. 13, 2004 at 11:53 PM

"Maar ze zeggen dat toch open en bloot", kaatsen VS-freaks zoals Mia Doornaert dan terug. Alsof het daarom minder bedreigend zou zijn. Dat wijst er alleen maar op dat ze zeker van hun stuk zijn dat ze iedere tegenstand zullen kunnen smoren. Of we het nu leuk vinden of niet. We hebben een oorlog aan ons been, koud of warm en collaborateurs hebben altijd iedere ontvoogding tegen gehouden.

De oplossing op de slachting
by Martin Vaeyens Sunday, Apr. 18, 2004 at 6:15 PM
paxpaxpax@hotmail.com 0494/63.92.61 Gebroeders Vandeveldestraat 20

21 April, Liberation Of The World LIBERATION DAY of the WORLD 21 april Manifestatie: NOOIT MEER GENOCIDE Locatie: Gent Kouter (aan Veldstraat) Datum: woensdag 21 april van 10.00 u tot 22 u Organisatoren: 3 de jaar soc-cultureel werk centrum Hogeschool Gent Doel: wereldvrede, ontmanteling van Bush PEACE FROM NOW ON HOE? 6 menselijke kettingen voor de wereldvrede, het is de bedoeling dat deze ketting Irak en/of Israƫl bereikt, en overal onderweg Domanima's opricht, vrije zones waar vredelievende mensen met internet verbonden zijn. (deze kettingvorming begint tussen 12.00 u en 1300 u verklaringen voor de vrede doorgeven een vredespot verzamelen (vredeszakken) verklaringen dat je een domanima wenst we stappen dan naar het stadhuis om onze eisen duidelijk te stellen: We willen vanuit Gent een vredessignaal uitzenden naar de wereld: We kiezen voor de VREDE We kiezen voor een DOMANIMA We zoeken andere steden om een VREDESVERBINDING mee aan te gaan om op deze manier een internationaal internet-netwerk op te stellen voor de burgers via domanima, tot we in Irak en Israel zitten, liefst via een menselijke ketting. We willen geen dag meer WACHTEN om deze signalen naar de wereld uit te sturen. We pikken deze bezetting niet langer! Be there and please help me SAVE THE WORLD If we believe it, we can achieve it! Laten we aub allemaal helden zijn. BE THERE PEACE FROM NOW ON TIME'S UP...............PEOPLE ARE STILL DYING, EVERY DAY, STOP THIS MADNESS NOW. form the link. I CALL THIS THE ASBESTIC VIRUS in tryoutphase WWW.PAXPAXPAX.NET TIME'S UP