arch/ive/ief (2000 - 2005)

Voor Moeder Aarde stelt rapport voor over Amerikaanse kernwapens in Europa
by Pol Tuesday, Apr. 13, 2004 at 3:45 PM
Pol@motherearth.org 0495-28 02 59 K. Maria Hendrikaplein 5, 9000 Gent, Belgium

Brussel, 12 april 2004 - Voor Moeder Aarde trekt eind april tijdens de volgende voorbereidende vergadering van het nucleair Non-proliferatieverdrag (NPT) in New York aan de alarmbel. Medewerkers van Voor Moeder Aarde leggen vandaag de laatste hand aan een rapport rond de geheime opslag van Amerikaanse kernwapens in Europa.

Medewerkers Pol D'Huyvetter en Wiske Jult trekken dit jaar opnieuw naar de VN waar op 27 april hun rapport overhandigd zal worden aan de deelnemende landen van het NPT. In het rapport illustreren ze de schijnheiligheid van het Westen als het gaat om massavernietigingswapens. Het rapport klaagt vooral het gebrek aan transparantie en democratische controle aan. Maar ook het feit dat België en de NAVO zijn ontwapeningsengagementen (Art. I; Art. II; Art. VI) niet naleeft wordt andermaal extra in de verf gezet.

Dit jaar vond Voor Moeder Aarde steun bij Senator Patrik Vankrunkelsven (VLD) die de plenaire vergadering van het NPT in New York zal toespreken. Senator Vankrunkelsven is een burgerinspecteur van het eerste uur. Hij ondervond vaak aan den lijve hoe het gesteld is met de democratie als het gaat om Amerikaanse kernwapens op Belgisch grondgebied. Vorig jaar werd de Senator nog gehospitaliseerd tijdens een burgerwapeninspectie van de SHAPE, het militaire hoofdkwartier van de NAVO in de buurt van Bergen (Mons).

Patrik Vankrunkelsven verklaarde: "De Amerikanen zijn vandaag het toonbeeld van hypocrisie als het gaat om massavernietigingswapens. Tienduizenden mensen verloren het voorbije jaar het leven in Irak door de militaire invasie, en dit omwille van massavernietigingswapens die nooit gevonden werden. Dit terwijl de Amerikanen vandaag zelf meer dan 10.000 kernkoppen bezitten, genoeg om elk leven op aarde verscheidene malen te vernietigen. In eigen land zien we dat Belgische parlementsleden sinds vele jaren geen enkel inzicht noch inspraak krijgen rond de mogelijke aanwezigheid van Amerikaanse massavernietigingswapens op de basis van Kleine Brogel."

Het gebrek aan transparantie en democratische controle werd de voorbije weken andermaal pijnlijk geïllustreerd in het Belgische parlement waar de geruchtenmolen volop draaide na uitspraken van de Amerikaanse Generaal Jones in de Senaat over de reductie van Amerikaanse kernwapens in Europa. Het dossier blijft gehuld in een mist van geheimzinnigheid.

"We vermoeden dat de Amerikaanse kernwapens zullen verdwijnen uit België en Nederland." verklaarde Pol D'Huyvetter, 'n woordvoerder van Voor Moeder Aarde. "Dit is dan ook een overwinning voor alle mensen die de naar Kleine Brogel trokken en de repressie trotseerden. Maar dit is slechts een tussenstap. Ons doel is een verdrag voor een wereldwijd verbod van kernwapens, zoals trouwens vastgelegd in Artikel VI van het NPT. Dit is trouwens een heel belangrijk deel van het verdrag dat westerse leiders en de westerse media maar al te vaak vergeten te vermelden als ze over nucleaire non-proliferatie spreken. Ze demoniseren landen zoals Irak, Iran en Noord-Korea, terwijl ze doen uitschijnen dat wij goede kernwapens hebben, die een absolute noodzaak zouden vormen voor onze veiligheid. Men blijkt trouwens te vergeten dat de VS kernwapens gebruikten in Hiroshima en Nagasaki. En Washington sluit het vandaag niet uit om kernwapens opnieuw in te zetten. De terugtrekking uit Kleine Brogel kan daarom slechts een hoopgevende tussenstap zijn. Ons verzet mag niet wegzakken, integendeel."

NPT verdrag tekst: http://disarmament2.un.org/wmd/npt/npttext.html

Contact:

Pol D'Huyvetter 0495-28 02 59


--
Voor Moeder Aarde vzw
p.a. Gents Ecologisch Centrum
K. Maria Hendrikaplein 5
9000 Gent
Belgium
Phone +32-9-242 87 52
Fax +32-9-242 87 51
http://www.motherearth.org