Geen nood aan nieuwe steenkoolcentrales na sluiting kerncentrales by Greenpeace (posted by NA) Monday, Apr. 12, 2004 at 4:26 AM |
Bond Beter Leefmilieu reageert verwonderd op de studie van het planbureau, als zou ons land in de toekomst nood hebben aan bijkomende steenkoolcentrales om de sluiting van de kerncentrales na 2025 op te vangen. Zoals vaak 'vergeet' de studie ook de vraagzijde te bekijken. Er wordt dus geen rekening gehouden met het grote potentieel dat geboden wordt door rationeler energiegebruik. De Fraunhoferstudie, die in opdracht van het Belgisch Ministerie van Economische Zaken werd uitgevoerd, geeft nochtans aan dat door energie-efficiëntie 20 tot 30 % van onze energie kan bespaard worden.
De studie van het Planbureau past naadloos in de Belgische traditie om te kiezen tussen nucleaire en fossiele brandstoffen en het grote potentieel aan energie-efficiëntie systematisch te verwaarlozen. Waar men zich in het verleden nog verstopte achter het gebrek aan studie ter zake, geldt dit excuus vandaag niet meer.
De Fraunhofer-studie, in opdracht van het Belgisch Ministerie van Economische Zaken, geeft aan dat dankzij energie-efficiënte onze energie-noden met 18 tot 25% kunnen dalen. Het gaat hier om reducties die economisch neutraal zijn (dus zonder extra kost).
De studie van het planbureau voorziet tegen 2030 voor steenkool een aandeel van 16% in de energieproductie. Een gerealiseerd energiebesparing van 18 tot 25% maakt niet enkel steenkoolcentrales overbodig , maar kan ook onze afhankelijk van aardgas verminderen .
De studie van het planbureau is ook nog in een ander bedje ziek. De prognoses inzake hernieuwbare energie worden weerom uiterst conservatief ingeschat.
Bovendien wordt er van uitgegaan dat in 2030 nog steeds alle elektriciteit binnen de eigen landsgrenzen zal moeten worden opgewekt (en stelling die vandaag reeds niet meer geldt!). Veelbelovende studies over de ontwikkeling van windenergie in de Noordzee, maar buiten de territoriale wateren, worden ook hier buiten beschouwing gelaten.
Ons land bengelt, op vlak van energie-efficiënte, nog steeds aan de staart van het Europese peloton. Wij verbruiken nog steeds meer energie om onze huizen te verwarmen dan, bijvoorbeeld, de Zweden. Dat ligt niet aan het milde Zweedse klimaat.
Bond Beter Leefmilieu pleit er voor dat de overheid snel werk maakt van een ambitieus programma om rationeel energieverbruik te stimuleren. De milieubeweging wijst er op dat zulk beleid niet enkel op energievlak positief is. Investeren in energie- efficiëntie zorgt voor bijkomende tewerkstelling (onder meer in de bouwsector) en drukt de energiekost van de huisgezinnen. In Duitsland worden voor het ogenblik jaarlijks tienduizenden woningen energie-effciënt gerenoveerd dankzij een overheid die hiervoor een rentesubsidie toekent. De energiewinst voor de bewoners, die hier geboekt wordt, ligt tussen 30 en 85%! Bij ons blijft men echter steken in fossiel denken.
Bond Beter Leefmilieu is de koepel van de Vlaamse milieu-organisaties, waarvan Greenpeace lid is.