arch/ive/ief (2000 - 2005)

Noodoproep voor solidariteit met het Iraakse volk
by Cecile Harnie Saturday, Apr. 10, 2004 at 5:54 AM
cecile.harnie@coditel.net

Aan de volkeren van de wereld en hun vertegenwoordigers in de Verenigde Naties.

NOODOPROEP VOOR SOLIDARITEIT MET HET IRAAKSE VOLK!
8 april 2004
Eman Ahmed Khammas
Directeur van het International Occupation Watch Center

Het Iraakse volk roept op tot internationale solidariteit met hun verzet tegen de aanvallen van de bezettingstroepen onder de leiding van de VS. Het is duidelijk dat die aanvallen bedoeld zijn om terreur te zaaien onder de bevolking van de Iraakse steden en wijken.

Volgens de berichtgeving werden in Falluja alleen al meer dan driehonderd Iraki’s gedood en honderden anderen gekwetst sinds de aanvallen die op zondag 4 april begonnen. Er wordt gevochten in Bagdad, met name in de wijken Sadr, Adaamiya, Shula, Yarmok en in de steden Falluja, Ramadi, Basrah, Nasiriya, Kerbala, Amarah, Kut, Kufa, Najaf, Diwaniya, Balad en Baquba. Woningen, ziekenhuizen, moskeeën en ziekenwagens die gekwetsten proberen weg te brengen, worden gebombardeerd en bestookt door de geweren en tanks van de bezettingstroepen.

Falluja en Adaamiya worden belegerd, zijn omsingeld door de Bezettingstroepen, wat een overtreding is van de Akkoorden van Genève, die verbieden dat burgergemeenschappen belegerd worden. Ziekenhuizen hebben geen toegang tot voldoende medische hulp, essentiële medicijnen en uitrusting of bloedvoorraden. In Falluja worden de ziekenhuizen omsingeld door soldaten zodat de dokters verplicht zijn noodhospitalen op te richten in privé-woningen. Bloedgevers mogen niet binnen, zodat nu bloed voor gekwetsten wordt ingezameld in moskeeën in Bagdad en Falluja. Water en elektriciteit zijn de laatste dagen afgesneden.

In Sadr City schoten VS-helikopters raketten af op woonwijken waarbij woningen werden vernietigd. Hoewel er officieel geen uitgaansverbod is afgekondigd, mikken VS-soldaten met hun tanks op wagens die in het donker door de straten rijden. Dinsdagnacht alleen al werden minstens zes mensen gedood. VS-troepen blijven alle politiekantoren en de gemeentegebouwen van Sadr bezetten en omsingelen.

Vorige week namen die aanvallen scherp toe maar een nieuw verschijnsel zijn ze niet in bezet Bagdad. De willekeurige slachting van burgers en de weigering om te zorgen voor veiligheid, elektriciteit en degelijke medische infrastructuur, zijn een kenmerk van de ‘vrijheid’ die de Bezettingsmacht in Irak heeft gebracht.

Wij roepen de internationale gemeenschap, de burgermaatschappij en de anti-oorlogs- en antibezettingsbewegingen op de terreuroorlog onder de leiding van de VS van antwoord te dienen met een tastbare solidariteit en steun voor het Iraakse volk, dat oog in oog staat met die verschrikkelijke aspecten van de bezetting.

Kom alstublieft op straat en eis dat de agressie onder de leiding van de VS stopt. Organiseer protest aan de consulaten en ambassades van de VS in heel de wereld en eis dat er onmiddellijk een eind komt aan de slachting; een onmiddellijk einde aan het beleg van de Iraakse steden en wijken; een onmiddellijke toegang voor humanitaire en medische hulporganisaties die hulp willen brengen aan het Iraakse volk dat onder vuur ligt; en een eind aan de bezetting van onze natie.

Steden waar al betogingen zijn georganiseerd zijn onderandere Milaan, Montréal, Parijs, Tokio, Istanboel, Boston, San Francisco, Los Angeles, Washington D.C. en New York City.

Contacteer het International Occupation Watch Center in Bagdad op het telefoonnr. l 001 914 360-9079 of 001 914 360-9080. Of stuur een e-mail naar eman@occupationwatch.org