arch/ive/ief (2000 - 2005)

Bush bereidt uitschakeling van Chávez voor
by La Jornada Friday, Apr. 09, 2004 at 10:05 PM

Bush bereidt uitschakeling van Hugo Chávez voor, verzekert James Petras.

De Verenigde Staten bereiden zich voor om met geweld de Venezolaanse president Hugo Chávez af te zetten, als deel van een strategie om de toevoer van petroleum veilig te stellen, verzekerde de socioloog en politiek analist James Petras tijdens een bezoek aan Ecuador.

Tijdens een verklaring aan het dagblad El Universo verduidelijkte hij dat "de uitschakeling van Chávez voorbereid wordt, in combinatie met een interne opstand en een invasie vanuit de grens met Colombia, wat de toegang voor de Verenigde Staten opent" tot de regio.

Dit betekent, verklaarde hij verder, dat Washington niet alleen Venezuela zal binnenvallen, maar met een militaire geallieerde zal samenwerken om een tweede front in Colombia te openen, waar sedert meerdere jaren belangrijke guerrilla-bewegingen en extreem-rechtse paramilitaire groeperingen actief zijn.

Niettemin waarschuwde de professor aan de Universiteit van New York ervoor dat de strategie van de Verenigde Staten niet eenvoudig is vanwege het "tweede front" in Colombia dat een belangrijke geallieerde van Washington is, zodat wanneer de VS "grote troepenmachten tegen Venezuela" stuurt, "de guerilleros de weg vrij hebben tot in Bogotá", hoofdstad van Colombia.

Als gevolg daarvan zijn geallieerden nodig aan de grenzen, zoals bijvoorbeeld Brazilië en Ecuador, om de positie van de colombiaanse opstandelingen te verzwakken, verklaarde Petras, die de Ecuadoriaanse hoofdstad Quito bezocht om deel te nemen aan de voorbereidingen van het Eerste Sociaal Forum van de Amerika’s, dat daar tussen 25 en 30 juli plaats zal hebben.

De Venezolaanse president Chávez heeft al verschillende keren een zogenaamd destabilisatieplan aangeklaagd van de Verenigde Staten tegen zijn regering met als speerpunt de interne oppositie in Venezuela, die een aanhoudend offensief heeft gelanceerd met als basis de oproep tot een referendum ter herroeping van zijn mandaat, wat hem ervan zou weerhouden zijn ambtstermijn uit te maken.

Tegelijkertijd werkt Washington al sinds de vorige regering onder Bill Clinton samen met Bogotá voor de toepassing van het Plan Colombia, een antidrugs-strategie met belangrijke militaire component dat gericht zou zijn op de uitroeiing van de illegale coca-plantages in zones die door guerilleros en paramilitairen gecontroleerd zouden zijn.

Bovenop het Plan Colombia, dat in de voorbije vier jaar al 3.200 miljoen dollar doorgesluisd heeft naar het zuidamerikaanse land, heeft Washington in de voorbije dagen aan president Alvaro Uribe laten weten dat het van plan is om zijn gewapende troepenmacht uit te breiden met een niet nader bepaald aantal militairen en een groep effectieven met de benaming "contratistas".

bron: http://www.rebelion.org/venezuela/040328petras.htm

Vertaald door Bart Van Audenhove (neopygmee@pi.be).
E-Mail: identidadbolivariana@hotmail.com.
Website: http://www.identidadbolivariana.org