arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nieuw dodelijk arbeidsongeval in Sidmar (Gent)
by christophe callewaert Friday, Apr. 09, 2004 at 5:29 PM
christophe@indymedia.be

Dondermiddag rond 16u30 kostte een arbeidsongeval bij het Oostvlaamse staalbedrijf Sidmar het leven aan een 59-jarige man uit Moerbeke.

Het ongeval gebeurde tijdens het lossen van een kolenboot op het kanaal Gent-Terneuzen. Het slachtoffer werkte als dokwerker bij een Gentse firma. De man stond op de rand van de luiken van het schip toen hij plots 21 meter diep in het ruim stortte. Op Sidmar kwamen de laatste twintig jaar meer dan 20 arbeiders om het leven.

Volgens de meest recente statistieken stierven in 2002 57 mensen aan de gevolgen van een arbeidsongeval. Nog 46 anderen kwamen om op weg naar hun werk. In hetzelfde jaar hielden 3.329 mensen een blijvende werkombekwaamheid over aan een arbeidsongeval. Het totaal aantal ongevallen op de werkvloer bedroeg dat jaar 83.016. Dat is bijna 5 procent van alle werknemers. De bouw en de metaal zijn de gevaarlijkste sectoren. Daar werden respectievelijk één op elf en één op vijftien arbeiders het slachtoffer van een arbeidsongeval. Het aantal arbeidsongevallen in ons land daalt, maar het aantal dat tot blijvende arbeidsongeschiktheid leidt, stijgt. Op vlak van dodelijke arbeidsongevallen zit België boven het Europese gemiddelde. In de VS sterven elk jaar 6.000 mensen door arbeidsongevallen.