arch/ive/ief (2000 - 2005)

Werknemers psychiatrie blazen betoging af na inwilliging van hun eisen
by Marthe Franssen Thursday, Apr. 08, 2004 at 4:38 PM

Voor de twee keer in evenveel weken blazen werknemers uit de non profit een betoging af omdat de regering hun eisen nog vooraf inwilligt. Twee weken geleden was dit al het geval met de werknemers van het UZ Gent die de nakoming van een beloofde verhoging van het vakantiegeld eisten. Deze keer is de beurt aan de werknemers van de twee psychiatrische instellingen waar een 100-tal banen op de tocht stonden omdat de overheid in gebreke bleef. Twee dagen voor de geplande nationale betoging kwam minister Demotte toch met de nodige middelen voor de dag.

Eergisteren kwamen de vakbonden en minister Demotte tot een akkoord betreffende de psychiatrische instellingen Sint-Amandus en Dr. Guislain. De minister beloofde een begin te maken met het betalen van de achterstallige subsidies waardoor de geplande ontslagen voorlopig geschrapt worden. Wim Hardy, LBC secretaris Brugge-Oostende, reageert opgelucht.

Ja natuurlijk zijn we blij met dit akkoord, het is een hele opluchting voor de mensen te weten dat hun job veilig is gesteld.”

Als ik het goed begrijp wordt toch slechts de helft betaald van waar jullie recht op hebben? Van de 380 miljoen oude Belgische frank achterstallige subsidies, belooft Demotte er nu 180 miljoen te betalen. En de rest dan?

Vanaf juli wordt gestart met inhaalbetalingen, zodat we wat meer ademruimte krijgen en de jobs van de mensen worden veilig gesteld. Wat betreft de structurele onderfinanciering, daar is nu geen budget voor om dat overbrugd te krijgen, maar de minister belooft een studie uit te voeren om na te gaan welke tekorten er zijn.”

Maar er is toch al een studie gebeurd, door het kabinet van Demotte zelf, de adviezen werden slechts 5-6 weken bekendgemaakt aan de minister. Nu weer een nieuwe studie, is dat geen vertragingsmaneuvre van de minister?

De minister wil de resultaten van die laatste studie controleren met een andere studie, voor hij een engagement aangaat.”

In het akkoord wordt gesteld dat de directie in december een evaluatie gaat maken van de beloften van de regering. Indien dan blijkt dat de beloften niet correct worden nagekomen, zijn er weer jobs in gevaar. Is dat dan niet een beetje uitstel van executie dat jullie nu bekomen hebben?

Dat is toch normaal dat dat in het akkoord staat. Het meest essentiële dat wij nu bekomen hebben is dat Demotte erkent dat er te weinig middelen zijn in Sint-Amandus. en dat voorlopig de jobs van de mensen veilig gesteld zijn.”