arch/ive/ief (2000 - 2005)

Nederlands Sociaal Forum?
by marco/dusnieuws Thursday, Apr. 08, 2004 at 1:01 PM

NSF: Iedereen is gelijk, maar sommigen zijn meer gelijk dan anderen

Het heeft even geduurd maar het lijkt er toch van te gaan komen: Nederland krijgt haar eigen Sociaal Forum. Op initiatief van de drie netwerken 'Sociale Alliantie', 'Nieuwe Dialoog' en 'Keer het Tij' kwamen op twee april zo'n tachtig mensen bijeen in Utrecht voor een oprichtingsbijeenkomst van het Nederlands Sociaal Forum (NSF).


'Andere wereld' of slechts 'andere bazen'?

De bijeenkomst verliep uiterst rumoerig omdat lang niet iedereen er van gediend was dat de drie netwerken voor zichzelf een centrale positie in het organisatieproces hadden toebedeeld. Vooral kleine, veelal basisdemocratische organisaties spraken hun onvrede uit met de ondoorzichtige en centralistische manier waarop de drie netwerken het aanpakten. In Groot-Brittannië, waar in oktober het Europese Sociaal Forum (ESF) wordt gehouden blijkt een vergelijkbare polemiek gaande tussen wat men daar de 'horizontalen' en de 'verticalen' noemt.

Sociale fora

Het idee van een Nederlands Sociaal Forum (NSF) borduurt voort op een traditie die drie jaar geleden werd gestart in het Braziliaanse Porto Alegre, waar toentertijd voor het eerst het 'World Social Forum' (WSF) plaatsvond. Deze bijeenkomst was opgezet als tegenhanger van het 'World Economic Forum' in het Zwitserse Davos, waar op hetzelfde moment 'de machtigen' der aarde bijeenkwamen [1]. Het WSF werd gepresenteerd als trefpunt van sociale bewegingen wereldwijd en voert als motto: "Een betere wereld is mogelijk". Tienduizenden deelnemers van over de hele wereld reisden af naar Brazilië en naar de fora die daar op volgden, waarvan het laatste WSF in Mumbai [2], India is gehouden. Al snel werd het idee postgevat om het WSF proces te decentraliseren naar de verschillende continenten. Er vonden regionale bijeenkomsten plaats in onder meer Azië en Europa. Ook werden er in tal van landen een landelijk Sociaal Forum opgericht en in sommige landen zijn er zelfs lokale fora gevormd. De Sociale Fora en de vele andere internationale bijeenkomsten van wat bekend staat als de 'de andersglobaliseringsbeweging' brachten inmiddels honderdduizenden mensen en de meest uiteenlopende sociale bewegingen bij elkaar en leverde een niet te onderschatten bijdrage aan de opleving van de antikapitalistische beweging. In Nederland was tot nu toe de in zomer 2002 in Leiden gehouden conferentie van het Peoples Global Action netwerk (700 deelnemers) het grootste evenement van andersglobalisten. Drie jaar na het eerste WSF lijkt nu Nederland aan de beurt voor een eerste landelijk Sociaal Forum.

Verder lezen en reageren doe je op: http://eurodusnie.nl/2004/04/1062.shtml
E-Mail: redactie@eurodusnie.nl
Website: http://eurodusnie.nl