arch/ive/ief (2000 - 2005)

Jacques Derrida dicht andersglobaliseringsbeweging hoopvolle toekomst toe
by christophe callewaert Monday, Apr. 05, 2004 at 10:39 PM

Jacques Derrida is wellicht de belangrijkste nog levende filosoof. Hij werd op 15 juli 1930 te El Biar in Algerije geboren in een joodse familie. Op negentienjarige leeftijd kwam hij studeren in Parijs. In 1967 verschijnt dan zijn De la grammatologie dat in vele talen werd vertaald en tot de meest geciteerde boeken van de 20ste eeuw behoort. Hij steunt het Brussels Tribunal en nodigde initatiefnemer Lieven De Cauter bij hem thuis uit voor een gesprek.

Jacques Derrida dich...
d_derrida.jpg, image/jpeg, 343x450

De ideeƫn van Derrida maken net als die van Foucault, Lacan en Deleuze deel uit van het poststructuralisme, een filosofische stroming die in het begin van de jaren zestig in Frankrijk ontstaan is. De overeenkomst met het structuralisme is de interesse voor de structuur van taal. Derrida introduceerde het begrip deconstructie waarmee hij doelt op het onderzoek naar verborgen of verzwegen betekenissen en inconsistenties in filosofische en literaire teksten. Hij geloofde dat teksten geen vaste betekenis hebben, maar dat alle interpretaties toelaatbaar zijn. Het doel hiervan is gelijkheid, in de zin dat de aanhangers van een bepaalde interpretatie van een tekst niet worden onderdrukt door de aanhangers van de dominante interpretatie van die tekst. Elke interpretatie heeft evenveel waarde, aldus Derrida. In die zin behoort Derrida ook tot het postmodernisme.

Politiek is echter nooit ver weg in het werk van Derrida. Eind jaren '70 voert hij een protestbeweging aan tegen de plannen om het filosofieonderwijs in Franse scholen te kortwieken. Maar ook andere thema's als feminisme, apartheid, kernwapens, politieke vluchtelingen en globalisering genieten zijn aandacht. Vorig jaar ontrafelde ('deconstrueerde') hij de dreigende oorlogstaal in de bundel opstellen Voyous. Vooral het begrip rogue states waarmee de VS de hen vijandige regimes benoemen, wordt door Derrida geviseerd in dit boek.

Hoop
Toen de Belgische filosoof Lieven De Cauter een jaar geleden met het idee speelde om terug te grijpen naar de traditie van het Russell Tribunaal om de oorlogspolitiek van Bush en de denktank PNAC aan een kritische analyse te onderwerpen, dacht hij meteen aan Derrida. De Franse filosoof bleek bereid om het initiatief te steunen, maar zijn gezondheidstoestand laat hem niet toe om de commissievergaderingen bij te wonen. Hij nodigde wel initiatiefnemer Lieven De Cauter uit voor een gesprek bij hem thuis. In het gesprek doet Derrida enkele opmerkelijke uitspraken. Hij drukt zijn geloof uit in de grote symbolische waarde van het Brussels Tribunal en kapittelt in uiterst kritische bewoordingen de nefaste politiek van de Israƫlische premier Sharon. De andersglobaliseringsbeweging krijgt een dikke pluim van de Franse topfilosoof. Derrida stelt zijn hoop in deze prille en nog heterogene beweging 'die de zwakken van de aarde verenigt' en de 'toekomst vertegenwoordigt'.

[Voor een toekomstige gerechtigheid, een interview met Jacques Derrida] | [download interview in PDF]