arch/ive/ief (2000 - 2005)

2e Paasmars tegen de oorlog
by Koen Ooms (LeCoTo) Monday, Apr. 05, 2004 at 6:17 PM
ooms.koen@skynet.be 0472/922548

In het voorjaar van 2003 was het protest tegen de oorlog in Irak massaal. Miljoenen mensen kwamen over heel de wereld op straat om hun verzet tegen de oorlog duidelijk te maken. De Verenigde Staten legden alle internationaal recht en alle protest naast zich neer en begonnen aan 'hun' veroverings- en bezettingsoorlog. Terwijl de veroveringstocht nog volop aan de gang was organiseerden wij op paasmaandag een eerste 'Mars op Brussel' om ons protest kracht bij te zetten. Die mars werd een succes. We vertrokken met 100 stappers vanuit Leuven en onderweg groeide de groep aan tot 250 wakkere burgers die een warm onthaal kregen op het vredesconcert aan het Jubelpark.

2e Paasmars tegen de...
dsc00028-640-640vk.jpg, image/jpeg, 450x450

De oorlog is niet gedaan. De militaire bezetting duurt voort en het verzet ertegen ook. Alles wijst erop dat de Verenigde staten van plan zijn verder hun militaire macht te ge/misbruiken om de hele wereld te domineren.
Wij moeten dus ook ons verzet tegen deze oorlogszuchtige politiek volhouden en zelfs nog versterken. Wij zijn voor de vrede maar niet voor dit soort Pax Americana.

Daarom hebben we met LeCoTo besloten van de Paasmars een traditie maken.
Dus ook dit jaar verzamelen we op paasmaandag 12 april op het Ladeuzeplein voor een stevige voettocht.
Praktisch:

  • We vertrekken op het Ladeuzeplein (op 10 minuten van het station, op 5 minuten van het stadhuis) om 9.00 u (zo stipt mogelijk, wees dus op tijd a.u.b.)

  • Langs Bertem, Leefdaal en Vossem lopen we tot in het park van Tervuren, waar we om 12.30 u hopen aan te komen. Hier is er voor iedereen de mogelijkheid om aan te pikken.

  • In dat prachtige park houden we een rustpauze en pik-nik (achter het museum, in de Koninginnendreef aan de vijver)
    Eten moeten jullie zelf meebrengen - voor drank zorgen wij aan een democratische prijs.

  • Rond 13.30 u gaan we opnieuw op stap. Via het Jubelpark of de 'cinquantenaire' (waar je rond 16.30 u nog kan aanpikken) en de Naamse Poort gaan we deze keer door tot in het hart van Brussel.

  • De mars eindigt rond 17.30 u op de trappen van de Beurs.

  • Wij zorgen voor een bezemwagen en een medical team.

Op 50 m van de Beurs ligt de pas vernieuwde Beursschouwburg. Dat is de plaats waar enkele dagen later, van woensdag 14 april tot vrijdag 16 april het BRussells Tribunal doorgaat.
(Op zaterdag 17 april loopt de slotdag met het vonnis en een ruim cultureel programma in de Hallen van Schaarbeek).

Dit volkstribunaal wil een oordeel vellen over de oorlogspolitiek van de Verenigde Staten die op het einde van vorige eeuw zonder schaamte verwoord werd door "The Project for the New American Century". Dit project is eigenlijk een 'denk-tank' van politiekers en professoren die nauwe banden hebben met grote industriƫlen, voornamelijk uit de oliesector en de wapenindustrie. Bekende leden zijn Dick Cheney, Donald Rumsfeld, Jeb Bush (broer van), Francis Fukujama en Paul Wolfowitz.
Zij pleiten zonder omwegen voor het gebruik van de verpletterende militaire macht van de Verenigde Staten om de wereld te (blijven) domineren.

Voor meer uitleg over de inhoud van dit 'Project' en over het verloop van het Tribunaal verwijzen we naar de website die speciaal voor dit evenement gemaakt werd.
Ga dus maar kijken op
www.brusselstribunal.org
Wie aanwezig wil zijn op een zitting van het tribunaal moet zich via deze website inschrijven.

Bij onze aankomst in Brussel zullen enkele medewerkers van het tribunaal ons nog de laatste details meegeven.
In de Beursschouwburg kunnen we daarna een frisse pint drinken, een beetje uitrusten en wat napraten. Metro, tram en trein voor de terugtocht liggen vlakbij.

Mogen we jullie vragen deze uitnodiging zo ruim mogelijk te verspreiden a.u.b. Met hoe meer volk we op stap gaan des te lichter zullen de kilometers vallen (het zijn er iets meer dan 30).
Wij zorgen voor het goede verloop en de politiebegeleiding zorgt voor een veilig parcours.

Inschrijvingsprijs: 1,5 per persoon.
Hoewel we niet gaan werken met inschrijvingen toch mag je altijd op onderstaand adres laten weten dat je meegaat (en met hoeveel mensen). Via mail of telefoon kan je ook meer inlichtingen krijgen als dat nog nodig zou zijn.

Jullie zijn allemaal welkom !