arch/ive/ief (2000 - 2005)

Fair Play? Fair Pay
by Vermeulen patrick ( oxfam wereldwinkels) Sunday, Apr. 04, 2004 at 11:19 AM
patrick.vermeulenww@belgacom.net 014/614099 Burg. Stroobantlaan 12 2350 Vosselaar

De oxfam-wereldwinkels van de Kempen hebben op zaterdag 3 april 2004 een fakkelfiets(loop)tocht gehouden voor Schone Kleren, met een leuke afsluiter te Turnhout.

De komende Olympische Spelen in Athene zijn voor de wereldwinkels een gedroomde aanleiding om met de slogan " Fair Play?Fair Pay!" aandacht te vragen voor de slechte arbeidsomstandigheden in de sportkledingindustrie.

Oxfam-wereldwinkels voerde, in samenwerking met de Schone Kleren Campagne, eerder al acties naar aanleiding van Olympische Speken of voetbalkampioenschappen.

De feiten blijven echter wat ze zijn: de markt voor sportartikelen is uiterst competitief. Grote fabrikanten willen sneller en goedkoper hun producten in de winkelrekken zien en dwingen de arbeidsters in toeleveringsbedrijven om langer en harder te werken. De arbeidsters stapelen overuren op die nooit zullen uitbetaald worden en kunnen niet protesteren omdat ze geen vaste contracten hebben of niet bij een vakbond mogen aansluiten.

Vanuit Zoersel, Kasterlee, Hoogstraten en Geel vertrokken tientallen sportieve wereldwinkeliers met toeters en bellen en protest-t-shirts naar de Grote Markt in Turnhout. Om 15.00 uur werd het marktplein bestormd door de actievoerders, waarna een halve cirkel met fakkels werd gevormd uit solidariteit met de arbeiders uit het Zuiden. Voorbijgangers konden een petitie-sticker ondertekenen om de actie te ondersteunen.

Concreet vragen de actievoerders twee dingen:
- Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) moet eisen stellen rond de arbeidsomstandigheden in de sportkledingsector. Het BOIC voert fairplay hoog in het vaandel. Tegelijkertijd laat het zelf sportartikelen produceren of geeft het dure licenties aan fabrikanten om het Olympische logo op sportartikelen te mogen gebruiken.
- De sportkledingindustrie moet in heel de keten van onderaannemers en toeleveranciers mechanismen opzetten om de arbeidsrechten te laten respecteren. In het bijzonder worden twee licentiehouders van het BOIC aangesproken: Adidas voor de sportkleding en E5-Mode voor de vrijetijdskleding van de atleten.

De wereldwinkels van de Kempen staan niet alleen met hun actie. Vanuit verschillende Vlaamse én Waalse gemeenten vertrekken vanaf 27 maart ‘Olympische fakkels’. Alle fakkellopen eindigen op zaterdag 24 april in Brussel.



Arbeidsters aan het werk in een atelier (http://www.fairolympics.org)

Meer info op http://www.fairolympics.org en http://www.oww.be.


(*) Er zijn Oxfam-Wereldwinkels in Arendonk, Baarle-Hertog, Beerse, Geel, Gierle, Herentals, Hoogstraten, Kasterlee-Lichtaart-Tielen, Lille, Malle, Merksplas, Mol, Olen, Oud-Turnhout, Ravels-Weelde-Poppel, Turnhout, Vorselaar, Vosselaar, Westerlo, Zoersel.