arch/ive/ief (2000 - 2005)

Jean-Marie Léonard (BBTK): 'Privé krijgt langzaamaan voet tussen de deur in de non profit'
by christophe callewaert Thursday, Apr. 01, 2004 at 6:22 PM
christophe@indymedia.be

Jean-Marie Léonard is de nationale secretaris Setca (BBTK) voor de non-profit. Het BBTK is, zeker aan Nederlandstalige kant, traditioneel minder vertegenwoordigd in de non profit. Toch verdedigen beide vakbonden gelijkaardige eisen en organiseerden ze donderdag voor de tweede maal dit jaar een nationale betoging in Brussel.

Ik ben zeer tevreden omdat we meer militanten en werknemers hebben gemobiliseerd dan we zelf verhoopt hadden. We hebben voor een tweede maal de vastberadenheid van het personeel ten aanzien van de regering getoond. Dat is zeer belangrijk.

Hebben beide vakbonden een gezamenlijk platform?

De eisenbundel is identiek. We hebben daarover een akkoord bereikt in december van vorig jaar. De eisenbundel is voorgesteld aan 1000 militanten van het BBTK. Er is wel een klein verschil tussen de manier van onderhandelen in het zuiden en het noorden van het land. De sector werd gecommunautariseerd. De situatie is dus niet gelijk aan Franstalige en Nederlandstalige kant.

Is de strijd tegen de commercialisering ook een prioriteit voor het BBTK?

Het is een globaal probleem dat deel uit maakt van onze eisenbundel. Het is een probleem dat samenhangt met de beruchte GATS-dossier dat de vrijmaking van de diensten beoogt. De situatie in de gezondheidszorg is zo dat de overheid niet langer met genoeg geld voor de boeg komt. De publieke sector wordt ondergefinancierd. Daardoor worden de inrichtende machten en de werkgevers van de non profit gedwongen om een beroep te doen op de banken. Die banken leggen dan weer hun wil op aan de sector. Zo krijgen ze een voet tussen de deur in de sector. Dat is een serieus probleem dat wij op tafel willen leggen.

U wil de commercialisering dus tegenhouden?

Het is een sluipend fenomeen. Maar als je een ziekenhuis binnenstapt, waan je je nu al soms in een commercieel winkelcentrum. Voorlopig blijven de kamers daarboven daar nog van gespaard en dat willen we zo houden.

De geviseerde ministers – Vandenbroucke, Landuyt en De Motte – zijn alledrie van socialistische huize. Ligt het voor het BBTK niet moeilijk om tegen hen op straat te komen?

Helemaal niet. De voorstellen die we hebben uitgewerkt moeten op de regeringstafel geraken en het is dus het geheel van de regering dat haar werk moet doen. En dat het twee socialistische ministers zijn verandert daar niets aan.