arch/ive/ief (2000 - 2005)

20.000 kandidaten te kort voor sociale verkiezingen?? Volgens De Morgen alvast wel.
by han Soete Wednesday, Mar. 31, 2004 at 8:16 PM
han@indymedia.be

Dinsdag stond op de voorpagina van De Morgen dat de vakbonden voor de sociale verkiezingen 20% minder kandidaten zouden hebben dan in 2000. Volgens De Morgen zouden er dus meer dan 20.000 kandidaten minder zijn dan bij de vorige sociale verkiezingen. Is het zo dramatisch gesteld met de vakbonden of hebben we te maken met een zoveelste ronde “middenveld bashing” zoals we dat van De Morgen ondertussen gewoon zijn?

"Vakbonden hebben moeite om lijsten sociale verkiezingen vol te krijgen" kopte de Morgen dinsdag op haar voorpagina. Volgens De Morgen zouden er bij de sociale verkiezingen in 2004 20% minder kandidaten zijn dan in 2.000. De Morgen ging daarvoor zijn licht opsteken bij de moderne personeelsdiensten van de patroons: de sociaal secretariaten. 20% kandidaten minder, dat zou willen zeggen dat er duizenden syndicalisten het niet meer zien zitten om deel te nemen aan de syndicale verkiezingen.

Herman Fonck, (ACV dienst ondernemingen.)
Er staan in dat artikel een aantal dingen die pertinent onjuist zijn. Je kan dat zelf uitzoeken als je met meneer Van Den Berg telefoneert van ACERTA. Die zegt dat hij niet gesproken heeft van 20% daling van kandidaten. Hij zegt enkel dat er niet in alle ondernemingen die zij volgen verkiezingen zijn, en dat hij de indruk had dat er een daling was van het aantal kandidaten. Er word ook een verwarring gemaakt over het afgelasten van verkiezingen. In sommige gevallen worden die afgelast omdat er een gebrek is aan kandidaten. In 2.000 was dat in zo voor bijna 20% van de ondernemingen. Maar dat is helemaal niet abnormaal, het is in veel kleine bedrijven al een hele prestatie dat men erin slaagd om één lijst van één vakbond in te dienen. Als je in een bedrijfje waar tussen de 50 a 100 mensen werken 4 mensen vind om op de lijst te staan, dan is dat een hele prestatie, laat staan dat je er acht vindt. En dan zou om goed te zijn het ABVV ook nog eens 8 kandidaten, moeten vinden om aan volledige lijsten te komen. Als je in zo'n klein bedrijfje maar één lijst heb waarop evenveel kandidaten staan als er mandaten te verdelen vallen, dan worden de verkiezingen afgelast, dan is die lijst als dusdanig aanvaard. De kandidaten zijn in een dergelijk geval van rechtswezen verkozen, dat is zo voorzien in de wet.

Janine Meijer (De Morgen)
Voor een deel is het normaal dat ze lijsten niet helemaal gevuld krijgen, dat schreef ik toch ook hé. Volgens de sociale secretariaten is blijkbaar nog moeilijker dan de voorgaande jaren om lijsten in te dienen. Dat zal wel verschillend zijn van bedrijf tot bedrijf, en het heeft er ook mee te maken hoe een vakbond zich profileert in een bedrijf. Ik heb de vakbonden ook gebeld, en die vertelden inderdaad allebei dat het voor hun anders was, maar dat schreef ik ook onderaan het artikel. Maar ja, die gaan natuurlijk nooit zeggen dat het niet goed gaat en dat niemand voor hen wil opkomen, dat gaan ze zelf natuurlijk niet zeggen. Het is ook zo dat noch het ACV of het ABVV daar nu al cijfers over hebben. De titel heb ik niet zelf gekozen, maar die klopt natuurlijk wel als je uitgaat van wat de sociale secretariaten zeggen. Het zijn gewoon twee partijen die tegenover elkaar staan, alleen is de ene onafhankelijk en de andere niet.

han: Maar je kan de sociaal secretariaten toch moeilijk onafhankelijk noemen, die werken toch voor de patroons.

Janine Meijer (De Morgen): Ja maar,.... wat ze eigenlijk doen is,.... ze zorgen ervoor dat de werkgers dat hele gedoe rond die sociale verkiezingen op orde hebben,... en of die lijsten niet gevuld zijn of niet wat kan dat die sociale secretariaten uitmaken. Ik zie niet welk belang zij erbij zouden hebben om iest te roepen dat niet waar zou zijn.

Kris van Elzen (ACV): De sociaal secretariaten zijn de moderne versie van personeelsdienst geworden. Op een bedrijf als Bekaert bijvoorbeeld heeft een sociaal secretariaat die taak overgenomen. Maar sinds dat zo loopt zijn er steeds problemen. Zij verkopen zichzelf tegenwoordig aan de bedrijven als een soort specialist inzake sociale-rechten ontduiking. Ze specialiseren zich om de gaatjes in mazen van het net te zoeken opdat de bedrijven bepalingen in een CAO niet zouden moeten naleven. Dat is een nieuwe tendens waar we regelmatig mee geconfronteerd worden. Het is voor ons ook zeer moeilijk werken met hen, daar ze geen deel uitmaken van het bedrijf en dus ook niet mee aan de onderhandelingstafel zitten.

han: Maar ze hebben er toch wel belang bij, ze werken voor de patroons, ze hebben er in die zin belang bij om die sociaal verkiezingen wat te discrediteren. Je kan toch moeilijk ontkennen dat er daar een belangenconflict is. Dat is bijvoorbeeld ook wat het ABVV zegt : ?Wat wil je nu ook dat de patroons-organisatie zegt dat alles vlot loopt met de sociale verkiezingen?, dat gaan die nooit doen.

Janine Meijer(De Morgen): Ja maar het gaat over die lijsten, of die nu al dan niet gevuld raken, want als die lijsten niet gevuld raken dan kunnen de verkiezingen niet doorgaan want dan is het niet volgens de regels. Ik begrijp wel dat je zegt dat voor de werkgever werkt, maar dat wil nog zeggen dat ze er belang bij hebben dat het niet goed loopt met die verkiezingen hé. Bovendien als die lijst niet volledig is dan zijn er helemaal geen sociale verkiezingen, dan worden ze afgelast.

Paul Lootens (ABVV) Het zou moeten zijn dat ik me grondig vergis, maar voor zover ik weet is ook een lijst met 2 kandidaten geldig. De verkiezingen worden dan wel afgelast, als er maar één lijst is valt er niet veel kiezen natuurlijk, maar die kandidaten zijn dan wel wettelijk verkozen.

Nora Cassiers (Persdienst ABVV) Uit een telefonische steekproef die we hielden blijkt wel dat dat het helemaal niet klopt wat de sociaal secretariaten zeggen. Uit die steekproef blijkt dat er voor het ABVV meer kandidaten zijn en dat er bovendien in meer bedrijven lijsten worden ingediend. Wij merken toch dat er ook heel wat jongeren zichzelf kandidaat hebben gesteld. Het zou kunnen kloppen, omdat er in het algemeen bedrijven zijn waar lijsten worden neergelegd, en dat je daardoor komt tot een verhouding van het aantal kandidaten per bedrijf die relatief minder is dan in 2000. Maar wij beschikken nog niet over dergelijke cijfers, en het verbaasd ons een beetje dat de sociaal secretariaten daar wel reeds zouden over beschikken. Ik vind het hoe dan ook een zeer vreemd bericht, en ik was eerlijk gezegd wel een beetje verveeld met De Morgen omdat hun titel niet eens klopt met wat daaronder staat. In hun titel laten ze uitschijnen dat wij geen kandidaten zouden vinden voor de sociale verkiezingen. Van de patroons organisaties zijn we dat nu wel gewoon, zij vinden die socuale verkiezingen overbodig en iets dat hen veel tijd en geld kost, al wat ze daar negatief kunnen over vertellen brengen ze natuurlijk naar buiten.

han: De mensen van het ACV hebben zelf naar de sociale secretariaten gebeld, en zij krijgen als antwoord dat men eigenlijk niet over dergelijk uitgesproken tendensen durft te spreken. En de vakbonden zelf die zeggen dat de gegevens waar ze nu reeds over beschikken aangeven dat er zowel meer lijsten als meer kandidaten zijn dan bij de vorige sociale verkiezingen in 2000.

Janine Meijer (De Morgen): Jah, ik kan je eigenlijk niet meer vertellen dan wat ik heb opgeschreven. De sociaal secretariaten die hebben dit aan mij verteld, en de vakbonden die spreken dat tegen, en het probleem is dat die nog geen cijfers hebben.

Herman Fonck (ACV): We hebben al eens rond gevraagd aan de verbonden of ze meer kandidaten hebben, in meer bedrijven opkomen, ... en daar krijgen we nu de eerste resultaten van binnen. Dat zijn slechts partiële gegevens, maar wat ik binnenkrijg van Kortrijk, Brussels, LBC, de kempen die zeggen toch allemaal dat ze meer kandidaten hebben en in meer bedrijven opkomen dan in 2.000. Ik begrijp niet goed hoe ze in De Morgen aan die cijfers komen, want zelfs de mensen van ACERTA spreken dat tegen. We hebben er discussie over gehad of we nu sneller moeten proberen om met correcte cijfers op de proppen te komen. Maar het zou een beetje al te gek zijn om nu iedereen aan het tellen te zetten om op een paar persberichten te antwoorden. We moeten nu in de eerste plaats de kandidaten ondersteunen en zorgen dat dat in orde is.

Nora Cassiers (ABVV): Die cijfers worden bij ons niet op interprofessioneel niveau gecentraliseerd dat gebeurt bij ons binnen de beroepscentrales. We hebben daar dan op dit ogenblik nog geen algemeen overzicht over, dat zal wel nog zo'n 14 dagen duren. Uit een telefonische steekproef die we hielden blijkt wel dat dat het helemaal niet klopt wat de sociaal secretariaten zeggen. Uit die steekproef blijkt dat er voor het ABVV meer kandidaten zijn en dat er bovendien in meer bedrijven lijsten worden ingediend.

han: Wat ons vooral verbaasde is dat dit plots voorpagina nieuws is geworden. Sociaal nieuws word meestal verwezen naar de financiële pagina, en nu is het plots voorpagina nieuws. Daardoor krijgt dit artikel natuurlijk ook een andere betekenis.

Janine Meijer (De Morgen) Zie jij dit artikel dan als een grote kritiek op de vakbonden of zo?

han: Neen, geen kritiek, de boodschap is gewoon dat het niet goed gaat met de sociale verkiezingen. Die boodschap treft de vakbonden in hun hart natuurlijk, de sociale verkiezingen zijn zowat hun hart, hun legitimiteit.

Janine Meijer (De Morgen) Ik werd vandaag gebeld door iemand van de VUB die daar de sociale verkiezingen regeld en hij vertelde me dat ze er op VUB geen probleem mee hebben om de lijsten te vullen, dat ging daar met alle gemak. Maar hij dacht wel dat ze er bij de rest van et ABVV meer moeite mee hadden en dat dat te maken had met politiek van het ABVV : Het feit dat ze zo pro regeringsbeleid zijn. Ik heb mijn artikel echt niet het proces van de vakbonden willen maken.

Nora Cassiers (ABVV) Ik begrijp ook helemaal niet waarom dit nu voorpagina nieuws was. Wij hebben in De Morgen zo ie zo al vreselijk veel moeite om daar sociaal nieuw in te krijgen, en bovendien hebben ze dat nog eens naar de financiële pagina verwezen. Dat is natuurlijk een redactionele keuze, maar waarom dit soort dingen dan op de voorpagina terecht komen. De betoging van 20 maart die kreeg geen plaatsje op voorpagina, die werd verwezen naar de midden-onder. Ik heb een tijdje gedacht dat het iets was tegen het ABVV, maar de laatste tijd brengen ze enkel nog sociaal nieuws als er sensatie bij hoort.
Dat word redelijk dramatisch hoor. Op VTM hebben ze ons rechtuit gezegd dat het geen optie meer was om nog sociaal nieuws te brengen: ?Dat interesseert de mensen niet meer? zeggen ze dan. Er moet blijkbaar al een fabriek sluiten met duizenden mensen alvorens er nog sociaal nieuws zou zijn. Ze zeggen dat er dan de ?Human touch? kunnen bijbrengen. Ik begrijp die strategie van de De Morgen niet goed. Wat nog een extra probleem is dat ze als een journalist daar een beetje in gespecialiseerd raakt en de dossiers een beetje begint te kennen, halen ze die daar terug af en zetten daar weer iemand nieuw op. Dat word bij alle redacties steeds meer een probleem dat journalisten gewoon geen tijd krijgen om zich ook nog maar in iets te specialiseren. Ik begrijp wel dat als een jongen journalist die ergens begint en onder druk gezet wordt om sensationeel nieuws te brengen dat je dergelijke fouten maakt. Daarnaast zou ik het eigenlijk normaal vinden dat je voor dergelijke informatie eerst naar de vakbonden luistert en dan pas naar de patroons, maar dat zijn keuzes die men maakt natuurlijk.

Herman Fonck (ACV) Waarom dat plots voorpagina nieuws is, dat is ons niet zo duidelijk. Bovendien spreekt de titel tegen wat er in het artikel wordt vertelt. Ik begrijp ook niet goed waar men het uithaalt dat het ACVLB het plots veel beter doet. De man ACERTA zegt dat er bij hem te weinig bedrijven zijn waar het ACLVB een lijst indient om er een tendens uit op te kunnen maken. In 2000 had het ACLVB 0,3 kandidaten per mandaat en wij met het ACV 1,20; dan heb je natuurlijk al snel een positieve tendens.

Laat ons alvast hopen dat dat de de definitieve cijfers over het aantal kandidaten en de uitslagen van de sociale verkiezingen ook voorpagina nieuws zullen zijn bij De Morgen.


Ik telefoneerde voor dit artikel Herman Fonck (AVC), Nora Cassiers (ABVV) en Janine Meijer (De Morgen). Ik moest daarnaast noch een aantal telefoontjes plegen met vakbondsmilitanten en secretarissen om goed te begrijpen waarover het precies ging. Ik werk niet voor De Morgen en heb ruim de tijd kunnen nemen om verder te werken tot ik werkelijk alle informatie had die nodig was om alles te begrijpen en te verwerken tot een artikel. Om alle misverstanden te vermijden, er vond dus geen debat plaats tussen al deze mensen, het gaat om interviews waarin de uistspraken van de verschillende mensen met elkaar confronteerde.

Walter Cornelis: Dat was een leugen van je welste.
by CC Thursday, Apr. 01, 2004 at 9:51 PM

Het middenveld ligt de laatste tijd zwaar onder vuur: de gehandicaptensector die volgens de Vlaamse minister-president werkt met valse gehandicapten, De Morgen die kopt dat de vakbonden geen kandidaten vinden,...

Om nog eens terug te keren op De Morgen. Dat was een leugen van je welste. Wij vinden heel gemakkelijk kandidaten en dat zijn stuk voor stuk heel goede mensen. Dat artikel wordt dus niet alleen tegengesproken door de non profit, maar ook door andere sectoren. Het is een vervalsing van de werkelijkheid met als enige doel om de vakbonden aan de publieke opinie voor te stellen als organisaties die geen toekomst meer hebben. De strijd tegen het middenveld is een poging om de geschiedenis om te draaien en de macht van de werkende bevolking kapot te maken.

Leugen of geen leugen
by Jo Coulier Tuesday, Apr. 13, 2004 at 8:53 AM

Aangezien er nog geen definitieve cijfers voorhanden zijn, klopt het dat we nog geen volledige balans kunnen opmaken van hoeveel kandidaten deelnemen aan de sociale verkiezingen. Janine Meijer verwijst naar de VUB. Wat ze schrijft, geeft weer wat er gezegd werd maar één iets haalt ze niet aan wat nochtans haar vaststelling kan ondersteunen. Het ABVV had aan de VUB meer kandidaten dan plaatsen op de lijsten zodat we hebben moeten selecteren. Wij wijten dit aan onze goede vakbondswerking. Anderzijds blijkt toch uit gesprekken die we hebben met andere delegaties dat het niet overal gemakkelijk is om kandidaten te vinden, laat staan gemotiveerde krachten en dat wij dit wijten aan de pro-regerings- en patroonspolitiek van de vakbonden zowel op lokaal als nationaal vlak. Het ACV komt bij ons niet op maar de liberale vakbond wel. En zij hadden duidelijk wel problemen om kandidaten te vinden. Niet te verwonderen als je kijkt hoe ze de voorbije vier jaren het personeel telkens uitverkocht hebben.
Uiteraard is de situatie niet over gelijk. Zowel ABVV als ACV hebben meer dan een miljoen leden, duizenden plaatselijke werkingsterreinen,e.d.m. zodat een algemene balans altijd nuances moet vermelden. Onderzoeken wijzen echter uit dat het vertrouwen in vakbonden laag is wat dan weer in tegenstelling staat tot de hoge syndicalisatiegraad. Maar in plaats van te schieten op de journaliste zouden de vakbondsleiders en -militanten zich misschien eens moeten afvragen waarom bij onderzoeken de bevolking een groter vertrouwen geeft aan ondernemers dan aan vakbonden. Uiteraard is ook dit weer een momentopnamen en evolueert dit cijfer voortdurend. Ik denk dat er bij Ford-Genk alvast een paar duizend daar een concreet antwoord zullen op geven. Aan de VUB verzetten wij ons al jaren tegen elke poging van de patroon om de zieken te culpabiliseren. En wat doen de vakbonden bij de bepaling van de ontslagcriteria bij Ford ?

Jah
by han Tuesday, Apr. 13, 2004 at 5:51 PM

Bovenstaand artikel is alles behalve bedoelt als een afrekening met journaliste in kwestie. Ze had deze week een zeer goed interview met de voorzitter van het ACV in De Morgen,één volle bladzijde, dat is iets dat haast nooit gebeurt in De Morgen, knap werk dus. Je moet het maar gedaan krijgen in de krant van Vantillo.

Wat mij een beetje bevreemd in de comentaar van de mensen van de VUB is dat zelf objectief vaststellen dat ze meer kandidaten hebben dan voordien. Maar ze denken dat het elders moelijker is, dat hebben ze van horen zeggen.

Wat mij is opgevallen bij de intervieuws die we afnamen over de sociale verkiezingen is dat het in de eerste plaats gaat over het werk van delegees op de werklvloer. De mensen stemmen voor het werk van die delegees en niet voor wat de nationale leiding al dan niet doet.

Dat is op de VUB zo, maar dat is ook zo op de duizenden andere bedrijven. Daarnaast stel ik vast dat er zeer veel syndicalisten zijn die prachtig werk doen, zowel in het ACV als het ABVV. De ene weet zich daarbij al beter gesteund door zijn struktuur als de andere, maar de VUB is zeker geen uitzondering. Kijk maar naar de duizenden die de straat op trokken voor de non-profit.

Ik denk dat Cornelis hierboven 100% gelijk heeft. "...als enige doel om de vakbonden aan de publieke opinie voor te stellen als organisaties die geen toekomst meer hebben. De strijd tegen het middenveld is een poging om de geschiedenis om te draaien en de macht van de werkende bevolking kapot te maken...."
Het is ook niet de eerste keer dat men dat in De Morgen probeert te doen. Men heeft daarvoor ook nog de NGO's gebruikt en ook nog de anti-globalisten,.... en ook linkse vakbondsmensen.