arch/ive/ief (2000 - 2005)

MDP gaat voor 32-urenweek en multicultureel onderwijs
by christophe callewaert Wednesday, Mar. 31, 2004 at 5:58 PM
christophe@indymedia.be

ANTWERPEN -- Onderwijs en tewerkstelling, daar draait het om in het programma van de Moslim Democratische Partij (MDP). De gevoelige en ook wel controversiële ethische standpunten zal je niet tegenkomen tussen de 36 beleidsvoorstellen in het 50-pagina's dikke programma van de MDP. “Het homohuwelijk, drugs etc behoren niet tot onze prioriteiten. We zullen er dan ook geen strijdpunt van maken,” aldus Dyab Abou Jahjah, voorzitter van AEL en ook de vermoedelijke lijsttrekker van de MDP in Antwerpen.

Halima Labsir - “we hebben altijd al meer vrouwen dan mannen in onze rangen geteld” - mocht het onderwijsluik voorstellen. De situatie van migrantenjongeren in het onderwijs is na al die jaren nog altijd dramatisch. MDP heeft tien concrete voorstellen om de discriminaties aan te pakken. Meest in het oog springend is het voorstel om naast katholieke en joodse scholen ook een net van islamitische scholen uit te bouwen. Halima Labsir: “Die verschillende scholen zijn complementair en mogen geen concurrenten zijn. Er moet worden gestreefd naar netoverschrijdende samenwerking.”

Ook aan het onderwijs in het algemeen moet volgens de MDP worden gesleuteld. Het onderwijs moet meer rekening houden met de multiculturele realiteit. Halima Labsir: “Dat betekent dat er meer middelen moeten worden vrijgemaakt voor multiculturele projecten en dat leerkrachten moeten worden voorbereid op de multiculturele realiteit.” Het Gelijkekansendecreet van onderwijsminister Marleen Vanderpoorten moet worden herbekeken. Halima Labsir: “De intenties waren goed, maar het heeft gefaald.”

32-uren
Werkgelegenheid dan. “Ik moet u wellicht niet nogmaals uitleggen hoe erg het is gesteld met de discriminaties op de werkvloer,” zei Ahmed Azzuz, voorzitter van AEL-België. “Ondanks de vele studies die dat aantonen, is dit geen prioriteit voor de regering.” De MDP wil dat er afdwingbare maatregelen komen in de vorm van quota. “Wij zijn ons naïef geloof in de goede wil van de werkgevers verloren. Wij vragen geen positieve discriminatie, maar wel een zichtbare aanwezigheid van allochtonen in ieder bedrijf.” De partij ijvert ook voor de invoering van de 32-urenweek. Ahmed Azzuz: “Een arbeidsherverdeling levert niet alleen meer jobs op, maar is ook goed voor de veiligheid en kan voor een gezonde sfeer in het gezinsleven zorgen. Tot nu toe heeft men geprobeerd de werkloosheid op te lossen door subsidies te geven aan bedrijven die die met open armen ontvangen, maar er weinig mee aanvangen. Het enige resultaat daarvan is dat bedrijven profiteren van de belastingsbetaler.”