arch/ive/ief (2000 - 2005)

AEL trekt met Moslim Democratische Partij naar verkiezingen
by christophe callewaert Wednesday, Mar. 31, 2004 at 4:47 PM
christophe@indymedia.be

ANTWERPEN -- Vandaag stelde de Arabisch-Europese Liga haar politiek project voor de komende Vlaamse verkiezingen voor. In Antwerpen en Oost-Vlaanderen zullen moslim-democraten kunnen stemmen op de kandidaten van de Moslim Democratische Partij (MDP). AEL-voorman Dyab Abou Jahjah trekt wellicht de lijst in Antwerpen. In het programma van de MDP staan onderwijs en tewerkstelling centraal.

Het was niet de drukte van vorige keer toen de internationale pers zich verdrong in de kelder van de Groene Waterman in Antwerpen tijdens de voorstelling van Resist, de gezamenlijke lijst van de PVDA en AEL voor de federale verkiezingen van 2003. Dyab Abou Jahjah prijkt niet langer dagelijks op de voorpagina's van de Vlaamse kranten en dat vindt de AEL-voorzitter maar goed ook. “Die massale aandacht was niet gezond. Nu kunnen we tenminste sereen werken aan de uitbouw van onze beweging.” En stilgezeten hebben ze zeker niet. Na een maandenlange windstilte treden Abou Jahjah en co naar buiten met een manifest én een lijvig programma met liefst 36 verschillende beleidsvoorstellen.

In het manifest – een voor leken wellicht moeilijk verteerbare brok filosofie met veel religieuze verwijzingen – worden de ideologische lijnen uitgezet. De MDP is een politieke partij met een religieuze inspiratie. Abou Jahjah: “In Vlaanderen is dat niet nieuw. Net zoals de CD&V christendemocratisch is, zijn wij moslimdemocratisch.” Niemand hoeft dus te vrezen dat met de MDP de scheiding tussen kerk en staat op het spel staat. Abou Jahjah: “Ten eerste is er in de islam geen kerk die de religie vertegenwoordigt. Het is wel zo dat wij onze inspiratie uit de religie halen. Maar daarmee staan we in Europa niet alleen. De christendemocraten, de grootste politieke formatie in Europa doen dat ook.”

Niet-moslims
Wat betekent dat dan concreet? Abou Jahjah: “In de islam kennen we het concept shoura dat 'democratie door consultatie' betekent. Het is een soort democratie die veel fijner is en meer macht aan het volk geeft. Concreet vertalen we dat dan in een voorstel om de democratische besluitvorming veel meer te decentraliseren. De laagste niveaus - de districten, de gemeenteraden, ... - moeten veel meer bevoegdheden hebben.” De MDP is er zeker niet enkel voor de minderheden, verzekert Abou Jahjah. “Wij hebben een project voor de ganse maatschappij. Die maatschappij is grondig veranderd doordat een groep nakomelingen van migranten weigert om nog langer als vreemdeling te worden behandeld. Geen enkele partij in België houdt met die nieuwe realiteit rekening. Ze zijn hoogstens bereid om wat multiculturele feestjes of culinaire activiteiten te organiseren, maar de discriminaties in het onderwijs, de taalwet en de arbeidsmarkt weigeren ze aan te pakken.” Dyab Abou Jahjah noemt het moslimdemocratische project een toegevoegde waarde voor de ganse maatschappij. “In ons programma vind je ook interessante voorstellen over milieu en ruimtelijke ordening. Daar zullen ook niet-moslims zich in kunnen vinden.”

Voorlopig ligt enkel vast dat er een lijst voor de Vlaamse verkiezingen komt in de provincies Oost-Vlaanderen en Antwerpen. Dyab Abou Jahjah trekt wellicht de lijst in Antwerpen. Over de verdere invulling van de lijsten moet nog onderhandeld worden in de 'partijcommissie'. Dan zal ook moeten blijken of er ook een Europese lijst komt.


Traductie ????
by nonspeaker Thursday, Apr. 01, 2004 at 10:14 AM

Serait-il possible de mettre un traducteur online (comme sur indy Barcelona où tu as la possibilité de voir une majorité ddes textes en catalan , castillan ou anglais).
Vu que , et malheureusement c'est mon cas , mes connaissances néerlandophone étant des plus faibles ... je n'ai accès qu'à 10 ou 15 % des articles sur ce site , et je pense bien ne pas être le seul dans ce cas .

Nonspeaker
by Leptikonsprotch Friday, Apr. 02, 2004 at 5:05 PM

Désolée Nonspeaker je n'ai pas fort le temps de traduire mais si tu veux de la doc en Français sur la LAE, je viens de dénicher ceci qui est pas mal.
http://www.resistances.be/nation04.html