arch/ive/ief (2000 - 2005)

Kandidaat VUM-drukkerij Erpe Mere: "Communicatie kan altijd beter"
by christophe callewaert Tuesday, Mar. 30, 2004 at 3:50 PM
christophe@indymedia.be

Johan Vercamme is één van de 85 werknemers van de VUM-drukkerij te Erpe-Mere. Hij is voor het eerst ACV-kandidaat voor het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk (CPBW).

Kandidaat VUM-drukke...
vum_01.jpg, image/jpeg, 450x417

Aangezien wij gaan samensmelten met andere bedrijven vond ik het belangrijk om iets te kunnen doen voor de mensen die bij ons komen werken. Ik wil in de eerste plaats werken aan de communicatie. Niet dat die nu zo slecht verloopt, maar het kan altijd beter. Hoe meer je de arbeiders betrekt bij het bedrijf, hoe beter de resultaten zijn in de fabriek.”

Wat zijn de belangrijkste problemen die jij zou willen aanpakken?

Eigenlijk verlopen de meeste dingen redelijk vlot. We hebben goede kledij,... Op dat vlak zijn er weinig problemen. Maar ik verwacht dat de samensmelting wel nog dingen zal naar boven doen komen die we moeten aankaarten. Ze gaan nu bijvoorbeeld nieuwe machines plaatsen en dat brengt toch wel het één en het ander met zich mee.”

Waarom heb jij voor het ACV gekozen?

Bij mij zit dat er eigenlijk van jongsafaan in. Mijn vader was bode voor het ACV. Ik ben zelf lid van af mijn 18de. Ik ben gewoon beter vertrouwd met het ACV dan met de andere vakbonden.”

Wat vind je van de competitie tussen de vakbonden?

Op het bedrijf is dat toch anders. Er is zeker geen vijandigheid tussen de verschillende vakbonden.”

Arne Loccufier, zijn collega en delegee in het bedrijf, valt hem bij. “Ik hou niet van die concurrentie. Twee vrienden van mij zitten bij het ABVV. Toen er eens op een vergadering een paar begonnen over 'het ABVV dit en het ABVV dat' heb ik gezegd: stop daar mee of ik ben weg.”

Knaagt het vakbondswerk niet te veel aan je vrije tijd?

Wij werken in drie ploegen en dat is sowieso al niet makkelijk. Er zijn dagen dat het inderdaad zwaar is. Als je uit de nacht komt en je moet dan nog naar een vergadering dan is het wel even doorbijten. Maar dat is een keuze die je maakt. Als het nodig is dan wil ik daar de nodige tijd in investeren.”

Kan je steunen op de andere delegees en militanten?

Dat is geen enkel probleem. Er is een goede samenwerking met de huidige verkozenen, ik denk echt wel dat vlot gaat verlopen. Ik verwacht van de vakbondsstructuur vooral dat ze me leren praten en discussiëren met de werkgever. Ik wil dat ze me leren om zijn spellekes te doorgronden, want dan kan je beter je mannetje staan.”

Als je zo actief bent in een vakbond, volg je dan ook wat de top van de vakbond doet in onderhandeling met de regering en de werkgevers?

Ik was daar eigenlijk niet zo mee bezig. Maar nu ik mij geëngageerd heb om op de lijst te staan wil ik die structuur wel leren kennen en opvolgen. Je wil toch graag weten waar je mee bezig bent en in welke organisatie je actief bent.”

Is er voor jou een verband tussen de sociale en de politieke verkiezingen?

Hoh,... dat is een moeilijke vraag. Ergens zal dat wel een impact hebben, maar voor mij persoonlijk niet direct. Vandaag is het niet meer zo dat je CD&V stemt omdat je bij het ACV bent, al kan ik me wel voorstellen dat dat voor sommige mensen nog altijd logisch is.”

Johan (wannes) Vercammen
by Lieven Dekegel Wednesday, Mar. 31, 2004 at 8:55 PM
mels.saskia@msn.be 0477774149 Gemeenteplein 11 Vlezenbeek

Johan (wannes) Vercammen is een terechte kandidaat op een verkiesbare plaats, communicatievaardig en rustbehoudend tijdens een gesprek. Iets waar velen wat van kunnen opsteken. SUCCES