arch/ive/ief (2000 - 2005)

Adbusten tegen Vlaams Blok
by Thomas Coucke Monday, Mar. 29, 2004 at 4:42 PM
thomas.coucke@pandora.be

Enkele maanden voor de verkiezingen is het zover: partijen verspreiden hun affiches. In iedere gemeente verschijnen de slogans en bijhorende koppen in het straatbeeld. Bepaalde partijen slaan de burger om de oren met sterke slogans en foto's die soms om reactie lijken te smeken. Gelukkig zijn er creatieve geesten die 'adbusten'. Slogans en foto's worden op een ludieke wijze bewerkt en krijgen zo een totaal andere boodschap. Meestal gaat het om symbolische acties maar ze wekken wel de aandacht van de voorbijganger. Met de verkiezingen voor het Europese – en Vlaamse Parlement in het vooruitzicht mogen we ons zeker opnieuw verwachten aan een overdosis slogans en foto's van partijkopstukken. Dus: wees creatief!

Adbusten tegen Vlaam...
nuafrekenen.jpg, image/jpeg, 600x386

Zie verder:
http://archive.indymedia.be/news/2003/10/76005.php
http://archive.indymedia.be/news/2003/10/76005.php
http://archive.indymedia.be/news/2003/03/54217.php

Adbusten tegen het Vlaams-Blok is steun aan hen
by Gilles Verbeke Thursday, Apr. 01, 2004 at 10:43 AM


Ik begrijp de reactie van mensen tegen de affiches van het Vlaams-Blok. In een periode als deze loop ik door de straten en zie vele affiches van het Vlaams-Blok die besmeurd of deels vernield zijn. Mijn mening is dat deze reacties niks opbrengen, integendeel ze sterken zelf het Vlaams-Blok.
Het publiek dat je bereikt door die adbusters, zijn deze mensen die toch al niet voor die partij stemmen.
Het Vlaams-Blok is steeds bezig hoe weinig respect de jongeren vandaag hebben en hoe losbandig ze zijn. Mensen die meer geneigd zijn om voor deze partij te stemmen, voelen zich om nu zeker op die partij te stemmen of blijven stemmen.
Door mee te doen aan dit adbusten, geef je het Vlaams-Blok het argument dat ze nodig hebben om de onveiligheid en losbandigheid van de jeugd vandaag te kunnen propageren.

yay
by bluppfisk Saturday, Apr. 03, 2004 at 12:26 AM

verstandige commentaar - volledig mee akkoord

wat een onzin
by antifa Saturday, Apr. 03, 2004 at 12:57 PM

wie echt gelooft dat het Vlaams blok een haatdragende boodschap verspreidt, vol onverdraagzaamheid en racisme, wacht niet op de volgende verkiezingen, wacht niet op de volgende rechtzaak, wacht niet op de volgende petitie,of de volgende stadwandeling (betoging genaamd)... want dat zijn juist de elementen die het Vlaams Blok sterker maken. Zo krijgen ze een legale plaats in een al even rechts land. Men wordt het gewoon. Op de fachistische slogans en methodes van het Vlaams Blok moet er een direct antwoord komen via directe actie. Onverdraagzaamheid is niet te verdragen, en niks doen is schuld bekennen.
Niemand moet zich laten ontmoedigen om acties te voeren door mensen die liever toekijken. Het is een plicht om te reageren en directe actie is een efficiënte strategie.

Ja maar...
by Gilles Verbeke Monday, Apr. 05, 2004 at 2:31 PM

Ik begrijp je standpunt, antifa en ben er volledig mee akkoord. Ons land wordt (is) al veel te rechts. Maar toch denk ik dat het niet verstandig is om zo een partij het gemak te geven zich te kunnen nestelen in een slachtoffer rol. Want dat is wat er gebeurd, elke vorm van directe actie tegen hun (of het nu gaat om adbusten of zoals er bij ons in de gemeente gebeurd is: een raam van het Vlaams Blok café ingesmeten) gunt hen dat gemak.
Het is net hetzelfde als een boycotactie tegen Israël. Een vorm van directe actie tegen een rechtse, onderdrukkende regering, geeft die regering de mogelijkheid om zich in een slachtofferrol te nestelen. "Dit is een vorm van anti-semitisme" waardoor onmiddellijk de groep die de actie voert gediscriditeert wordt, tesamen met elk logisch, verantwoord argument dat ze geven voor deze actie.
Net zoals bij het directe actievoeren tegen het Vlaams Blok met dit adbusten elk verantwoord, logisch, correct argument van rascisme, fascisme gediscriditeert wordt, omdat jij diegene zou zijn die hun vrije meningsuiting (zoals ze het zelf graag noemen) beperkt.

ja jongens
by Guido Monday, Apr. 05, 2004 at 8:26 PM

Siegfried Verbracke geeft het Vlaams Blok een forum op TV bij de vorige verkiezingen,

VTM toont elke dag beelden van overvallen en andere kleine criminaliteit,

de Persgroep heeft dit nieuws in haar kranten,

de VUM-groep ook,

het Blok mag gewoon overal in dit land racistische affiches ophangen en dan zagen over een affichke dat kapotgetrokken is.

ge moet het maar doen...

geef alternatief!
by Pelle Friday, Apr. 09, 2004 at 11:17 AM

Als jullie dan toch zeggen dat dit niets uithaalt, geef dan een alternatief. Acties zoals deze mogen dan voor sommigen een negatief effect hebben, mij geven ze allesziens moed en de blijk dat ik niet aleen sta. Verder kan ik er aan toevoegen dat ik ook zef ga gaan plakken, zij het dan met inhoudelijke boodschappen die tonen waar de partij werkelijk voor staat. Deze zoeken lijkt mij niet al te moeilijk, aangezien het Vlaams Blok vele gezichten heeft die ze nooit laat zien.

hehe
by Marauder Friday, Apr. 09, 2004 at 12:42 PM

Leuk gevonden ^^

Het hangt ervan af
by ben Monday, Apr. 12, 2004 at 3:27 PM

Ik denk dat als men zich beperkt tot het aftrekken van affiches men inpliciet ook een negatief,ja onverdraagzaam, signaal geeft naar de kiezers.
Maar anderzijds denk ik wel dat humor een goed tegengif is voor het Blok. Zoals hierboven ook blijkt. Dus ik wil een pleidooi houden voor spitsvondige, humoristische reacties, ik denk dat die wel effect kunnen resorteren.

plezant
by yossarian Wednesday, Apr. 21, 2004 at 3:23 PM

met bruine verf gevulde eitjes tegen die affiches kwakken, slogans bedenken om te overplakken,... het is gewoon plezant! Laat vloeien, die spitsvondigheid! Vier bot, die creativiteit!