arch/ive/ief (2000 - 2005)

30.000 Vlamingen eisen eindelijk druk op Israël
by Stefaan Peirsman Monday, Mar. 29, 2004 at 2:28 PM

Meer dan 30.000 bezorgde Vlamingen willen dat Israël eindelijk onder druk wordt gezet tot zij de fundamentele rechten van de Palestijnen erkennen en naleven. Op dinsdag 30 maart, de Palestijnse ‘Dag van het Land,’ geeft het Actieplatform Palestina een petitie van 10 .000 handtekeningen af aan Minister van Buitenlandse Zaken Michel. Aansluitend volgt een gesprek bij FEDIS, de Federatie van Belgische Distributeurs. Het APP zal met 21.000 klantenkaarten onze bezorgdheid aankaarten over de aankooppolitiek van de Belgische distributeurs.

Tegen de achtergrond van een meer-dan-levensgrote appelsien voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken, presenteert het APP een stand van zaken van de toestand waarin de Palestijnse bevolking vandaag overleeft in een uitgebreid persdossier. Twee winkelkarretjes met producten uit Belgische warenhuizen, waaronder een goed gevuld Israëlisch en een bijzonder mager gevuld Palestijns karretje, zullen één en ander treffend illustreren. Uit het dossier blijkt nog eens de brutale efficiëntie van de Israëlische bezettingspolitiek in de Palestijnse Gebieden. De levensomstandigheden zijn er eens te meer op achteruit gegaan sinds de start van zowel consumentenactie als petitie. Het succes van deze acties maakt duidelijk dat talloze Vlamingen niet akkoord gaan met de lijn die de Belgische regering in dit conflict volgt.

Persactie van 30 maart praktisch: Wanneer: dinsdag 30 maart 2004, tussen 12.00 en 13.00 uur
Waar:
Min. Buitenl. Zaken, Karmelietenstraat 15, 1000 Brussel

Ongeveer een jaar geleden begonnen wij met 2 campagnes. De eerste was een petitie gericht aan de Belgische regering met als voornaamste eis is dat de regering op Europees niveau stappen onderneemt voor het opschorten van het Associatie Akkoord gesloten tussen Israël en de EU. Om niet te wachten tot de overheid overgaat tot actie, vroegen wij de consumenten om zelf het heft in handen te nemen. We begonnen een briefschrijfactie gericht aan de 3 belangrijkste distributeurs in ons land (Delhaize, Carrefour en Colruyt). Hierin riepen hun klanten hen op om geen Israëlische landbouwproducten meer in de rekken te leggen. Dit om geen onrechtstreekse steun te verlenen aan de illegale bezetting van Palestina. Zelf verzamelden we 21.000 handtekeningen, en een heel pak andere werd door de mensen zelf rechtstreeks naar de supermarktketens gestuurd.