arch/ive/ief (2000 - 2005)

Tele-evangelisten (en een Antwerpenaar) voor Bush
by Marc-Antoon De Schryver Saturday, Mar. 27, 2004 at 6:58 PM
marcantoontje@hotmail.com

In de VS neemt het gebruik van religie door de Bush-verkiezingsmachine steeds groteskere vormen aan. Ondertussen moeten we overal elders blijven vechten tegen het binnensijpelen in onze geesten van de VS-leugens over de oorlog in Irak.

Ik moest even slikken toen ik gisteren op de satelietzender TBN (een fundamentalistische zender die er fier op is zijn Hollywood-christendom over de hele wereld uit te gieten, 'bringing the Gospel to 4 billion people', inclusief hier in Cairo, inclusief met occasionele uitzendingen in het Arabisch, zij het steeds in dezelfde hetzij hitsige hetzij stroperige "typisch Amerikaanse" stijl), toen ik op TBN dus moest aanschouwen hoe in een talk-show niet alleen door de gast maar ook door de gastheer de lof van Bush gezongen werd. De wijze waarop: te gast was een journalist die een "spirituele biografie" van George W. had bijeengepend, een soort heiligenleven blijkbaar. Hij moest de geprogrammeerde boodschap van de zender - zeker geen te onderschatten medium wat beinvloeding van het Amerikaanse kiespubliek betreft - enig 'journalistiek serieux' komen geven. Die boodschap was onomwonden dat Bush in zijn doen en laten als president wordt gedreven door een oprecht geloof. Alsof deze vereenvoudiging nog niet volstond, werden hem ook bovennatuurlijke krachten toegekend. Hij zou ooit, toen hij nog gouverneur was van Texas, in een moment van goddelijke inspiratie hebben voorvoeld dat hij ooit als president zijn land het hoofd zou moeten helpen bieden aan een ramp... 11 september natuurlijk, waarop voor de rest in het geheel niet werd ingegaan: zelfs geen begin van poging tot analyse, enkel de zoveelste voorstelling ervan als het Werk van de Duivel. Tenslotte nog een patetische benadrukking van het wonder dat Bush absoluut geen belang hecht aan zijn ambt en enkel doet om goed te doen, in het belang van de bevolking, of hem dat op de korte termijn nu een herverkiezing oplevert of niet. Deze man heeft een goddelijke missie!

Ondertussen probeert de Bush-administratie in haar niet aflatende pogingen om de Irak-oorlog te legitimeren ook een leugen te exporteren die het al geruime tijd doet in de VS, maar die nooit echt wortel had geschoten in de rest van de wereld : de link tussen Irak (Saddam) en Al-Qa'eda. (Nu het WMD-argument definitief heeft afgedaan is er natuurlijk niet echt een alternatief, hoe ongeloofwaardig die vermeende link de meeste niet-Amerikanen ook toeschijnt). En het lukt, zoals mag blijken uit een lezersbrief van Jos Van Kessel-Lo uit Antwerpen in het Engelstalige Egyptische weekblad Al-Ahram. Met een ontroerende, al dan niet gespeelde naiviteit vraagt hij zich af waarom Spanje na de Madrid-aanslagen zijn troepen wil terugtrekken uit Irak? "Leftists and appeasers of terrorism worldwide" hebben toch de hele tijd beweerd dat er tussen Irak en Al-Qa'eda geen link was? Jos Van Kessel-Lo speelt (on)handig met chronologie en met oorzaak en gevolg - verzwijgend of vergetend dat als er NU een link is tussen acties van Al-Qa'eda en Irak, dat dan SINDS de VS-aanval is - om in een perverse recuperatie de Madrid-aanslagen in te schakelen in de rechtvaardiging van de niet te rechtvaardigen VS-strooptocht in Irak.

Bush zocht WMD onder tapijt in Witte Huis.
by (posted by Guido) Saturday, Mar. 27, 2004 at 7:21 PM

In de States is wat opschudding ontstaan, Bush is te zien in een clipje alwaar hij de WMD's onder het tapijt zoekt in de Oval Office.

"One pictured Mr Bush looking under a piece of furniture in the Oval Office, at which the president remarked: "Those weapons of mass destruction have got to be here somewhere."
After another one, showing him scouring the corner of a room, Mr Bush said: "No, no weapons over there," he said."

http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/americas/3570845.stm

Van God was er evenmin een spoor...