arch/ive/ief (2000 - 2005)

[Reportage + foto's] Enkele honderden betogers eisen sancties tegen Israël
by christophe callewaert, foto's: han soete Friday, Mar. 26, 2004 at 8:13 PM

BRUSSEL -- In verschillende landen in het Midden Oosten is vandaag betoogd tegen de moord op de Hamas-leider sjeik Ahmed Yassin. In Brussel kwamen enkele honderden overwegend moslims samen aan de Beurs om te protesteren tegen de liquidatie-politiek van Israël. PS-senator Pierre Galand haalde scherp uit naar de dubbelzinnige houding van de Belgische regering tegenover Israël en eiste een ondubbelzinnige veroordeling van de politiek van de Israëlische premier Sharon. Het protest valt samen met de viering van de dag van de aarde waarop Palestijnen de inbeslagnemingen van Palestijnse gronden herdenken. De actie was een initiatief van de Arabische gemeenschap in België.

[Reportage + foto's]...
trappen.jpg, image/jpeg, 600x404

“Israël pleegde al 320 aanslagen tegen leden van de Palestijnse nationale beweging en dat met de stilzwijgende steun van de internationale gemeenschap. Drieduizend Palestijnen werden vermoord en ook dat leverde geen enkele veroordeling op,” schreeuwde PS-senator en oud-CNCD-voorzitter Pierre Galand in de megafoon en hij kreeg meteen de handen op elkaar van de honderden betogers. Galand haalde ook scherp uit naar de zwijgende instemming van de Belgische regering. “Er is geen vrede mogelijk in het Midden Oosten zonder oplossing van het Palestijnse probleem. Daarom moet de Belgische regering de bezetting en de schendingen van Israël veroordelen. Dat geldt ook voor minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel die het aandurfde om bij Sharon op bezoek te gaan.”

Genocidewet
Een woordvoerder van Ecolo had zelfs twee concrete eisen aan het adres van de regering. “De genocidewet was het enige juridische instrument waarmee we Sharon konden raken. De wet moet in ere worden hersteld. België moet ook alle samenwerkingsakkoorden met Israël opzeggen.” De betogers riep hij op om Israëlische producten te boycotten. Een vertegenwoordiger van de vereniging van moskeeën klaagde de diabolisering van het Palestijnse verzet aan. “Het Palestijnse volk voert al meer dan 50 jaar een rechtvaardige strijd voor de meest elementaire rechten. Het wordt tijd dat België en Europa een transparante houding aannemen tegenover de schurkenstaat Israël.” Ook Chawki Armali, ambassadeur van Palestina in België, eiste dat België alle akkoorden met Israël opzegt.

De betogers hielden ook een minuut stilte voor de Palestijnse slachtoffers. De actie werd afgesloten met een kort gebed. Morgen wordt in Espace Senghor in Etterbeek de Dag van de Aarde herdacht met een debat en een concert van de groep Dal'Ouna.

PS-senator Pierre Galand
by christophe callewaert, foto's: han soete Friday, Mar. 26, 2004 at 8:13 PM

PS-senator Pierre Ga...
galand.jpg, image/jpeg, 399x299

Chawki Armali, ambassadeur van Palestina
by christophe callewaert, foto's: han soete Friday, Mar. 26, 2004 at 8:13 PM

Chawki Armali, ambas...
ambassadeur.jpg, image/jpeg, 400x313

Bidden voor Palestina
by christophe callewaert, foto's: han soete Friday, Mar. 26, 2004 at 8:13 PM

Bidden voor Palestin...
bidden.jpg, image/jpeg, 601x415

Beurs kleurt Palestijns
by christophe callewaert, foto's: han soete Friday, Mar. 26, 2004 at 8:13 PM

Beurs kleurt Palesti...
beurs.jpgrlmirt.jpg, image/jpeg, 600x462

neerwaartse spiraal
by jan Monday, Mar. 29, 2004 at 10:25 AM
jiecieke@hotmail.com

Vuur met vuur bestrijden kan een adequaat middel zijn als je na de strijd niets meer wil overhouden. Ik word een beetje moedeloos als ik hoor dat PS'ers en zelfs ECOLO oproepen om samenwerkingsakkoorden met Israel op te zeggen. Begrijp me niet verkeerd, wat Israel doet is misdadig en moet streng veroordeeld worden. De VN-resoluties die niet nageleefd worden moeten afgedwongen worden. Maar samenwerkingsakkoorden opzeggen???? Daarmee isoleer je Israel, geef je hen de kans de interne machtspolitiek nog verder uit te bouwen, geef je hen de kans om koppig blijven vol te houden en de bevolking een gemeenschappelijke Europese vijand te geven.
Een alternatief voor opzegging is een voorwaardelijke samenwerking. Samenwerking gekoppeld aan bepaalde voorwaarden kan wel werken.
Ik ben ervan overtuigd dat ik niet de enige ben die denkt dat een verdere dualisering en polarisering in het Midden-Oosten absoluut geen oplossing kan brengen voor het conflict in Palestina.
Steun aan de Palestijnse strijd maar gebruik ook andere fronten zoals de diplomatie, de dialoog en andere samenwerkingsvormen.