arch/ive/ief (2000 - 2005)

Petitie tegen de uitwijzingen
by Jos Geudens Thursday, Mar. 25, 2004 at 10:11 AM

Wij, leerkrachten van het stedelijk onderwijs, van het vrij onderwijs en van het gemeenschapsonderwijs, zijn erg bezorgd en sterk verontrust over de wijze, waarop de familie Ion Goman op vrijdag 19 maart jl. werd opgepakt, ondervraagd en opgesloten in het repatriëringscentrum 127bis te Steenokkerzeel.

Vrijdag werd de heer Ion Goman, wonende in de Rijnpoortvest 32 te Antwerpen (Antwerpen-Noord) meegenomen voor ondervraging over een burenruzie i.v.m. een schotelantenne. Enkele uren later werd de hele Roma-familie Goman ( zwangere vrouw en drie kleine kinderen) thuis opgepakt zonder de mogelijkheid om enige persoonlijke bezittingen bij elkaar te rapen. Op maandag 22 maart 2004 werd de familie Goman op het vliegtuig richting Roemenië gezet.
Toen het nieuws via de organisatie Steunfonds voor mensen zonder papieren, bekend raakte, hebben tientallen mensen waaronder de leerkrachten van de Stedelijke Kleuterschool, St. Gummarusstraat te Antwerpen-Noord, waar de drie kleuters school liepen, spontaan hulp aangeboden en hun solidariteit met deze familie uitgedrukt.

Ondanks deze steunbetuigingen en protest e-mails naar Patrick Dewael, minister van Binnenlandse zaken kreeg de familie niet meer de gelegenheid om contact te hebben met hun advocaat, of met de mensen die hen tot het einde ondersteunden.

De uitwijzing werd "op een diefje" uitgevoerd en er werd hoegenaamd geen rekening gehouden met de eventuele opvang en begeleiding van de familie ter plaatse. (zonder geld, zonder kleren,...)

Het uitwijzen van deze Roma-familie druist in tegen elke vorm van humanitaire afhandeling van het dossier en is onmenselijk, te meer omdat het hier een familie met zeer jonge kinderen betreft.

Wij zijn ook erg bezorgd over de psychologische gevolgen van die uitwijzing voor de families en de andere kinderen, die zich in dezelfde situatie bevinden. Het is trouwens niet de eerste keer dat in Antwerpen-Noord een dergelijke "schoonmaakoperatie" wordt uitgevoerd.
Zij zitten reeds in een moeilijke sociale situatie. Schrik voor een uitwijzing komt er dan nog bij. Over deze uitwijzing werden we door het Steunfonds van mensen zonder papieren op de hoogte gebracht. Meestal "verdwijnen" kinderen zonder papieren uit de school. We moeten dan gissen naar de reden.
We eisen dat de school en de leerkrachten op de hoogte gesteld worden, indien het gaat over een opsluiting in een gesloten centrum of een uitwijzing als er kinderen bij betrokken zijn.
Als leerkrachten doen we er alles aan opdat de kinderen zich goed voelen in de school, Nederlands leren én opgevangen worden op een menselijke manier.
Wij wensen dan ook dat de stedelijke en hogere overheid dat ook doet.
Wij vragen dat de overheid deze zaak onderzoekt én daar de nodige conclusies uit trekt. Wij zullen alleszins de nodige ruchtbaarheid geven aan deze zaak via de pers.

Petitie terug te sturen naar Jos Geudens,
Herrystraat 2, 2140 Borgerhout (0497/523743)
Jos.geudens@pandora.be


Petitie tegen de uitwijzingen
Eerste ondertekenaars: Schoolteam Omnimundo-Stedelijke basisschool-Van Maerlantstraat 32, 2060 Antwerpen (Jos Geudens, Els Leyssens, Inge De Bois, Joyce Mathis, Kim De Backer, Frans Op de Beeck, Joris De Wulf,
Lizzy, De Wilde, Arlette van Meerbeeck, Tine Langewouters, Lies Pockelé,
Noeska Leys, Olivier Dijkmans, Bert Smets, Sjen Verhoeven)
Frank Hosteaux (voorzitter bewonersgroep Richardstraat en omgeving),

Naam, Voornaam Straat, nr. Gemeente School Hand-tekening E-mailadres

Petitie tegen uitwijzingen
by Hugo Hermans Monday, Apr. 19, 2004 at 6:47 PM
hugo.hermans@antwerpen.be 0474/981543 Oudekerkstraat 56 2018 Antwerpen

Volledig akkoord!