arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vakbonden psychiatrische instelling wijzen directie met de vinger
by Thomas Coucke Wednesday, Mar. 24, 2004 at 4:54 PM
thomas.coucke@pandora.be

Vandaag werd op een bijzondere ondernemingsraad in de psychiatrische instelling ‘Sint-Amandus’ in zowel Gent als Beernem door de directie de intentie gegeven om over te gaan tot een collectief ontslag. Wellicht zullen een 80-tal werknemers vooral uit de technische en onderhoudsafdeling worden ontslagen. Sint-Amandus stelt 750 werknemers te werk. Redenen voor dit drama zijn te zoeken in enerzijds een roekeloze investering in een psychiatrisch centrum voor kinderen en anderzijds de laattijdige subsidiëringpraktijken van de federale regering.

Volgens Christel Burke van de socialistische vakbond BBTK legt de directie de schuld volledig bij de overheid. “We ontkennen niet dat er gebrekkige subsidiëringspraktijken van de regering zijn. Het is nu eenmaal zo dat de subsidiëringmethodes gelden voor alle psychiatrische centra. De waarheid wil dat een reeks andere centra niet verlieslatend zijn. Wij wijzen de vinger ook naar de directie. Er wordt geïnvesteerd in sportterreinen en infrastructuur. Dit komt ten goede van de patiënten maar het moet ook verantwoord zijn op financieel vlak. Het is dus onterecht van de directie om de schuld enkel bij de overheid te leggen en hun verantwoordelijkheid te ontkennen.”

Volgens de BBTK maakte de directie van de Broeders van Liefde een aantal foute strategische keuzes. Hiervoor dreigt het personeel nu op te draaien. De geviseerde afdelingen zijn vooral het keuken- en het technische personeel. Gevreesd wordt dat deze activiteiten zullen worden uitbesteed aan onderaannemers. BBTK ergert zich aan het feit dat het personeel één en ander eerst moest vernemen in de kranten. Nochtans moeten de ondernemingsraad en de vakbonden het eerste aanspreekpunt zijn voor dergelijke mededelingen. “Momenteel is alles nog onduidelijk. De directie geeft heel weinig informatie over de ontslagen en over de eventuele gevolgen voor de patiënten van de instellingen. Momenteel kunnen we enkel gissen. De onderhandelingen zullen nu gestart worden en we proberen met de traditionele reddingsboeien zoals brugpensioen, de diverse vormen van tijdskrediet én een financiële inspanning door Sint-Amandus oplossingen te zoeken, zodat er geen naakte ontslagen vallen.”

Broeders van Liefde?
by ex-syndicalist Guislain Thursday, Mar. 25, 2004 at 8:02 PM

De mensen die de Broeders van Liefde wat kennen zullen eigenlijk niet zo verbaasd zijn met wat er allemaal gebeurt de laatste tijd. Waar is de tijd dat broeder Stockman ( dé nummer 1)zat op te scheppen in de lessen (toen hij nog doceerde) dat hij zich graag bezig hield met de zwarte kassen van de broeders? De 'multinational van de waanzin' is alleszins niet vies van de nodige boekhoudkundige trucken. Zo was het enkele jaren geleden de praktijk (en waarschijnlijk tot vandaag)dat de telefoonnrekeningen van het megalomane vormingscentrum op rekening van het ziekenhuis geschreven werden; dit kon oplopen tot enkele 100.000'en oude Belgische franken per maand: immers van daar uit wordt hun imperium bestuurd en telefoneren de buitenlandse broeders naar harte lust naar huis... dat de broeders hun personeel gebruiken om de regering te chanteren verbaast me dan geen second. Het zou niet slecht zijn mochten de vakbonden eisen om eens in de boeken te mogen kijken; wie weet welke lijken komen er nog uitgevallen?