arch/ive/ief (2000 - 2005)

Brugge blijft optredens uit de binnenstad weren
by Thomas Coucke Wednesday, Mar. 24, 2004 at 1:23 PM
thomas.coucke@pandora.be

Na het verdwijnen van de Cactus Club was De Kelk een van de laatste zalen in de Brugse binnenstad waar nog optredens of fuiven konden worden georganiseerd. Decennia lang kon je hier terecht voor optredens en fuiven maar daar maakt het Brugs stadsbestuur nu een eind aan. (foto: voorlopig het laatste optreden in De Kelk: Pro Pain)

Brugge blijft optred...
img_5334.jpg, image/jpeg, 450x338

Pieter Dewulf van Eyespy records reageert verontwaardigd. Eyespy organiseert regelmatig punkrock- en hardcore optredens in Brugge en maakte gebruik van De Kelk. “De Kelk was een van de laatste zalen in de binnenstad waar wij iets konden organiseren. We hielden ons altijd strikt aan alle afspraken. De optredens stopten om 22h, er was geen overlast op straat,... Ook de Cactusclub werd onlangs gesloten omdat de verhuurder het gebouw wil verkopen.”
Het lijkt dus alsof het stadsbestuur alle optredens en fuiven uit de binnenstad wil verbannen. Alles wat met rockmuziek of jongerencultuur te maken heeft past niet in de toeristische binnenstad.

Voortaan kan er enkel nog iets worden georganiseerd in de Magdalenazaal en de Entrepot. “In de Magdalenazaal kunnen we grote concerten organiseren door samen te werken met de Cactus (Brugs muziekcentrum dat na het verdwijnen van de Cactus Club concerten in de Magdalenazaal organiseert. Ze organiseren ook het bekende Cactus festival in het Minnewaterpark) maar we hebben ook een kleinere zaal nodig en die is er nu niet meer in de Brugse binnenstad. In het Visioen kunnen we nog optredens organiseren maar ook daar gaat het al wat moeilijker.”
De Entrepot ligt in het Brugs havengebied, ver van de binnenstad. Voor jongeren is het moeilijk te bereiken en de zaal ligt in een industriegebied, geen bruisende buurt om uit te gaan dus. De reglementering om optredens te organiseren in de Entrepot zijn ook te streng. Het is moeilijk om met de mensen van Entrepot samen te werken.
“Je kan er je eigen ding niet doen. Je mag onder andere niets aan de muren hangen, een zaal versieren is dus onmogelijk. Er staan palen in het midden van de zaal wat het moeilijk maakt een goede podiumopstelling te vinden en de akoestiek is er ook heel slecht. Na een optreden willen jongeren graag nog ergens iets drinken. In de nabije omgeving van de Entrepot is dit onmogelijk. Als wij een optreden in de Entrepot organiseren merken we dat er een lagere opkomst is dan bij optredens in de binnenstad.”
Het is de droom van Eye Spy om ooit over een eigen zaal in Brugge te beschikken. Maar het blijft moeilijk om in Brugge voor jongeren iets te verwezenlijken.

petitie
by ragnilde Wednesday, Mar. 24, 2004 at 4:43 PM
ragnilde@yahoo.co.in

is er geen petitie

volgende stappen
by Thomas Coucke Thursday, Mar. 25, 2004 at 10:02 AM
thomas.coucke@pandora.be

De lokale pers in Brugge heeft ook contact opgenomen met Pieter Dewulf en er wordt een brief geschreven naar de schepenen van cultuur en jeugd. Zondag is er ook een vergadering met organisaties die met dezelfde problemen zitten. Voorlopig zijn er nog geen plannen voor een petitie.

oude cactus club
by lastige bruggeling Thursday, Mar. 25, 2004 at 2:51 PM

Om onder andere dergelijke toestanden (slecht jeugdbeleid, leegstand maar geen fuifzalen) aan te klagen, werd er op dezelfde dag toen Pro Pain speelde ook actiegevoerd. De oude cactus club werd gekraakt en het nieuwe krantje "de lastige bruggeling" deed na jarenlange afwezigheid opnieuw zijn intrede. Politiegeweld maakte op absurde wijze een einde aan de actie. Tientallen mensen werden hardhandig opgepakt (waaronder indymediareporter), en verschillende actievoerders kwamen pas de volgende dag omstreeks 13u vrij!! lees meer op http://wvl.indymedia.org/news/2004/03/3021.php

Fuifbeleid in Brugge
by Bart Reckelbus Wednesday, Apr. 14, 2004 at 4:28 AM
reckelbus@msn.com 050-33 32 65 willemijnendreef 37 te 8000 Brugge

Sedert verleden jaar (2003) ijvert Spirit Regio Brugge voor een efficient fuifbeleid. Specialist terzake Pascal Ennaert (oud ondervoorzitter van de Brugse Jeugdraad en nu deskundige op het kabinet Van Grembergen) schreef voor Spirit Brugge een programma. Ondertussen werd al een petitie (maart 2004) overhandigd aan de Brugse gemeenteraad (schepenen Roose en Mus). Wij gaan door, neen aan 'Bruges la Morte', Brugge-centrum moet een bruisend centrum worden, ook 's nachts!!!!
Ga bij de website ons standpunt lezen aub! Vrijblijvend, omdat we ieders mening respecteren!
Megacool=Spirit Brugge
thxs
ps: alle reacties welkom, we houden er rekening mee...