arch/ive/ief (2000 - 2005)

Brussel: actie tegen moordaanslag op Sjeikh Ahmed Yassine
by han Soete Monday, Mar. 22, 2004 at 9:13 PM
han@indymedia.be

In Brussel verzamelden deze namiddag tientallen mensen zich voor de Palestijnse ambassade om hun protest uit te spreken tegen de moordaanslag op Sjeikh Ahmed Yassine. Het aantal aanwezigen bleef in de loop van avond toenemen, vele mensen wilden immers hun medeleven betuigen door een boodschap in het condoleance boek voor Sjeikh Ahmed Yassine te schrijven.

Pierre Galand is senator voor de PS en oud-voorzitter van CND, het Franstalige 11.11.11. Hij nam meerdere malen het woord op de actie.

"Deze aanslag kadert in een politiek van Sharon die eigenlijk al gestart is op het ogenblik van de 'mars' op de moskee van Jerusalem. Hij wil het verzet uitroeien en deze daad moet gezien worden in dat kader. Yassin was een Palestijns nationalist. Sharon voert sinds enkele jaren een systematische politiek van uitroeiing ten opzichte van alle nationalistische Palestijnse leiders en verantwoordelijken."
Als er nu geen duidelijk signaal komt van Europa dan verliest Europa haar geloofwaardigheid. De regering Sharon voert systematisch aanslagen uit op Palestijns grondgebied en Europa kan daar niet stilzwijgend blijven naar toekijken. Europa stond achter de Olso akkoorden, het stappenplan, .... nu moet men daadwerkelijk tussenkomen. Men moet stoppen met boodschappen te sturen. Men moet overgaan tot daden. Europa moet de samenwerkingsverbanden met Israël opgeven. Dat geldt natuurlijk ook voor België, want men hoeft niet te wachten op Europa, België zou de zaak op de Europese agenda kunnen plaatsen door vandaag reeds de samenwerking met Israël stop te zetten.

Als de Europese ministers het binnen enkele weken over terrorisme hebben, wel dat ze het dan meer eens hebben over het staatsterrorisme van Israël. Dat Europa nu maar vredestroepen stuurt om toezicht te houden op de groene lijn en het optreden van het Israëlische leger.

Er moet nu een duidelijk signaal komen tegen Israël. Het is duidelijk dat Sharon de wet wil stellen. Wel, Europa en de UNO moeten er nu voor zorgen dat Sharon het internationaal recht respecteert."

Ik ontmoet er ook een journalist van radio Al Manar. Hij is pas sinds gisteren terug uit Tunesië.

"Ik ben net terug uit Tunesië. Ik kan je verzekeren dat de kloof en het onbegrip steeds groter worden. Ik wilde uitleggen dat men de aanslagen in Madrid moest afkeuren, maar de mensen hadden daar geen oren meer naar. "Zijn de burgers van Irak en Palesina die alle dagen worden gedood door kogels 'Made in USA' dan geen onschuldige burgers?", kreeg ik als antwoord. Als er nu niet een duidelijk signaal komt van Europa dan gaan we een regelrecht catastrofe tegemoet, jawel een echte catastrofe. De stilte van Europa wordt gezien als een soort medeplichtigheid, ... de mensen in de Arabische wereld die begrijpen die stilte niet langer.


Benaddi Fadi is voorzitter van CoCabe en actief in de Brussels Arabische gemeenschap.

"Dit is een moord, en deze manier van handelen wordt de gewoonte van Isra\x{00EB}l. Nu was het een gehandicapte oude man, die niet anders had dan zijn hersenen en zijn lippen."

han: Ja maar we hebben het hier wel over de leider van Hamas.

"We hebben het over de spirituele leider, niet de organisatorische of ideologische leiders, en dat is duidelijk iets anders. Bovendien zitten wij hoe dan ook allemaal samen in de strijd voor een onafhankelijk Palestina. Onze ideologische verschillen tussen marxisten, moslims, christenen, .... die zullen we nadien nadien wel uitklaren als we kunnen beginnen bouwen aan een onafhankelijk Palestina."

han: Wat verwachten jullie nu van Europa.

"Eigenlijk verwachten wij niets meer van Europa. De houding van Europa is ronduit beledigend. Europa is alle krediet aan het verliezen bij de Arabische gemeenschap, in die mate dat wij er niets meer van verwachten.
We verwachten iets van het Belgische volk. Het is het volk dat hun regeringen moet ter verantwoording roepen. 60% van de Europeanen vind dat Isra\x{00EB}l een bedreiging vormt voor de wereldvrede, die bevolking moet er nu voor zorgen dat de regeringen naar hen luisteren"

han: Ik las op een aantal Palestijnse websites dat deze moord een nieuwe fase van de Intifadah zal inluiden.

"Ja dat is zeker zo. Met deze moordaanslag heeft Israël alle bruggen opgeblazen. Oslo, stappenplan, ... dat ligt nu allemaal in de prullenmand. Vorige week vermoordde het Israëlische leger nog een onderhandelaar van Arrafat. Hoe kan er nu over vrede onderhandeld worden als je onderhandelaars vermoordt."

han: Maar dan zie je toekomst wel zeer duister in

"Ja, maar de situatie is ook zeer uitzichtloos, en eigenlijk is dat al zo sinds 1918, toen de Engelsen Palestina verkochten aan de Zionisten. Dat is dus niet nieuw.

De enige hoop die er nu nog is, is een tussenkomst van Internationale gemeenschap. Israël bestaat alleen bij de gratie van de USA en Groot Brittanni\x{00EB}. Als zij hun steun opzeggen aan Israël dan zal het tijd zo keren. Zij legden de knoop, ze moeten hem nu maar met hun tanden ontwarren."

"Met de huidige politici in Israël is het onmogelijk om tot vrede te komen. Sharon die zegt dat trouwens zelf."

En dan zie ik Nourdine. Ik verschiet wel even want hij draagt een sjaaltje van Hamas, ik weet nochthans dat Nourdinne een overtuigd atheïst is.


Nourdinne (STOPUSA)

Ja, vandaag ben ik van Hamas. Ik steun elk Palestijns verzet tegen de bezetting.

Op deze manier zal het verzet tegen Iraël alleen maar stijgen. Ik ben ervan overtuigd dat Sharon een stommiteit heeft begaan en het zal leiden tot de overwinning van Palestina. Sharon heeft nu alle grenzen weg gehaald en dat zal leiden tot zijn ondergang.

han: Ja maar je kan toch niet voor aanslagen zijn die we in Madrid hebben gezien.

Nourdinne: 90% van de Spaanse bevolking was tegen de oorlog. Die aanslag was dan ook op geen enkel manier goed te praten. Ik wil echt nog eens mijn medeleven uitspreken voor de slachtoffers die daar gevallen zijn.
Maar weet je wat het meeste pijn doet. Die stilte, de stilzwijgende medeplichtigheid van Europa met Israël. Ik begrijp dat de mensen geschokt op straat komen tegen de aanslagen en dat de hele politieke wereld zich daar tegen uitsprak begrijp ik ook. Maar waarom blijven ze stil als het gaat over de Iraakse of Palestijnse slachtoffers."


Ondertussen zijn er tientallen mensen bijgekomen. Ze staan aan te schuiven om een het condoleance boek te ondertekenen voor Sjeikh Ahmed Yassine.

"Heeft Sharon de poorten van de hel geopend?" "Heeft Sharon alle grenzen weggenomen?" "Heeft Sharon elke hoop op vrede vernietigd?" Ik krijg alleen bevestigende antwoorden en krijg er koude rillingen van.

We maken alvast de afspraak om opnieuw actie te voeren vrijdag namiddag, 16u30 op de trappen van de Brusselse Beurs. Zorg dat je erbij bent om de stilte te doorbreken.