arch/ive/ief (2000 - 2005)

Van Oostende naar Brussel
by jan buelinckx Monday, Mar. 22, 2004 at 12:34 AM
janbuelinckx@yahoo.com

Op zaterdag 20 maart reed de bus van het Sociaal Forum voor Werk zowel naar de vakbondsbetoging in Oostende als naar de vredesbetoging in Brussel. Een persoonlijk verslagje.

9u, Gent, een winderige zaterdagmorgen

Ik word opgepikt door de pas opgeknapte bus van het Sociaal Forum voor Werk. Enkele syndicalisten en andersglobalsten hebben immers de handen in mekaar geslagen om een campagne uit te bouwen tegen de eindeloze stroom afdankingen en bedrijfssluitingen (Savena, Philips, FCI, Cockerill,...). Het wordt een drukke dag. We zijn van plan om zowel op de vakbondsbetoging in Oostende als op de vredesbetoging in Brussel aanwezig te zijn. Vrede kan er immers maar zijn als er ook sociale rechtvaardigheid is. Vandaar onze keuze om op de twee manifestaties aanwezig te zijn. Eerst naar Oostende dus, waar we de vakbonden zullen steunen in hun eisen voor een sterke sociale zekerheid, voor werk, tegen de dienstencheques en tegen de jacht op de werklozen.

10.30u, Stationsplein, Oostende

We vinden een centraal plekje op het al behoorlijk drukke Stationsplein. Enkele ACV'ers hangen hun vlaggen aan de masten van een vissersboot. De FGTB-afdeling uit Luik warmt zich op aan haar caravan met de tonen van 'Bella Ciao'. Het plein kleurt rood en groen. Raf, Dimitri, Tom, Elke en ik hangen spandoeken aan de bus. "Geen bommen maar WERK" om de link met de vredesbetoging van straks te maken, en "Activeer de grote vermogens voor WERK" om onze campagne, vertrekkend vanuit het wetsvoorstel Decroly, kenbaar te maken. Met nog enkele Attac-vlaggen, de carnavalskop van Verhofstadt en de regenboogvredesvlaggen geven we de bus wat meer kleur.

11.30u, Stationsplein, Oostende

De wind blijft hard waaien. Guur weertje en dat bij het begin van de lente. Toch is er veel volk komen opdagen, ook uit het zuiden van ons landje. Ik loop rond tussen het rood-groene volk dat zich traag in beweging zet voor een mars door Oostende. De sfeer zit er in. Ik deel de flyer uit van het Sociaal Forum voor Werk. "Activeer de grote vermogens voor WERK" staat er op. Er is immers geld genoeg aanwezig in ons land om iedereen een deftige job te geven. Met een deftige vermogensbelasting kan je al heel wat verwezenlijken. Een aantal mensen knikken instemmend als ik hen uitleg dat het wetsvoorstel Decroly iets wil doen tegen de eindeloze stroom afdankingen en herstructureringen. Het wetsvoorstel houdt - kort samengevat - in dat een bedijf niet kan afdanken zolang het niet in vervangende tewerkstelling voorziet. "Het wordt tijd dat er iets gedaan wordt tegen die multinationals die zomaar op een maandagmorgen beslissen dat er duizenden jobs moeten verdwijnen", zegt een ABVV-man uit Limburg. Een ACV'er merkt op dat het knap is dat we iets willen doen tegen de afdankingen, maar hij voegt er aan toe dat er "bijna niets te doen valt tegen de almacht van de grote bedrijven". De meeste reacties zijn overwegend positief, zeker als ik uitleg dat we een bus hebben ingericht als mobiele actie- en vergaderruimte om de boer op te gaan tegen sluitingen en afdankingen.

13u, Oostende

De betoging is nu volledig vertrokken en de eersten zijn wellicht al aangekomen. We beslissen om richting vredesbetoging in Brussel te rijden, maar merken al gauw dat we er nooit op tijd zullen geraken. Na wat moeizaam gemanoeuvreer in enkele smalle Oostendse straten en na wat rondjes gereden te hebben, geraken we eindelijk op de E40 richting hoofdstad. Onderweg kijken de autobestuurders nieuwsgierig naar de regenboogkleurige PEACE-vlaggen die aan de ramen van onze bus zijn bevestigd. Wij maken een eerste balans op en babbelen wat na over de vakbondsbetoging.

15.30u, Brussel-Zuid

Omdat we toch niet op tijd op de betoging geraken, beslissen we om aan de aankomst aan de Lemonnierlaan post te vatten. We kunnen ons op een centraal plaatsje zetten en hangen de spandoek "Geen bommen maar WERK" omhoog. In de verte zien we de kop van de betoging naderen. Dimitri en Raf stellen een tafeltje op en verkopen Wereldwinkelfruitsap om de kosten voor de bus te dekken. Theo en ik delen nog wat flyers uit aan de vredesmanifestanten die richting Zuidstation marcheren. De drukke actiedag loopt naar zijn einde.

De eerste dag op pad met de bus van het Sociaal Forum voor Werk was een interessante ervaring. Niet alles verliep zoals we het gepland hadden, maar we hebben ons in elk geval kunnen tonen op de twee betogingen, voor WERK en voor VREDE! Dat op zich is al een belangrijk signaal. Moge deze 20ste maart de start zijn van een boeiende campagne voor die andere wereld die broodnodig is!

-----------------------------

Meer info over de bus: Raf Verbeke / carineraf@pandora.be

Meer info over het Sociaal Forum voor Werk: Theo Mewis / theomewis@skynet.be





foto van de bus (?)
by jan buelinckx Monday, Mar. 22, 2004 at 9:30 AM

foto van de bus (?)...
276_7604.jpg, image/jpeg, 800x600

Een foto van de bus van het Sociaal Forum voor Werk