arch/ive/ief (2000 - 2005)

Wij willen een strijdbare, democratische vakbond
by syndicale website Sunday, Mar. 21, 2004 at 7:41 AM
syndicale.website@pandora.be none no

Wij zijn militant, delegee, secretaris van het ABVV. Wij zijn voor het behoud van het ABVV als één geheel dat de belangen blijft verdedigen van de werknemers uit Brussel, Vlaanderen en Wallonië. Eenheid is onze kracht.

Wij willen een strijdbare, democratische en modern georganiseerde vakbond. Wij zijn voor een maximale openheid zowel over standpunten als over het financiële beheer.



Wij willen niet dat een discussie over structuren tot een verkapte splitsing van het ABVV leidt. Het debat over de “communautaire gevoeligheden” moet gevoerd worden met als doel de eenheid te versterken.

Wij eisen dat er een democratische verkiezing wordt georganiseerd voor een nieuwe voorzitter van het federale ABVV.

Initiatiefnemers: Briscolini Carlo, Coosemans Hugo, Croonenbroghs Kris, Desmet Filip, Dombrecht Anne, Henckaerts Bart, Jaenen Gaby, Lecocq Viviane, Lootens Paul, Martens Jan, Merckx Kristien, Ruttiens Henri-Jean, Snijder Paul, Staal Jan, Tonon Thierry, Urbain Rob, Van der Smissen Eric, Van Haverbeke Gust,Vermeersch Rik, Viroux Christian, Winckels Alan,Lin van Rompay, Jean Mercie, Thierry Van Campenhout,AC/BBTK – delegatie Degussa Antwerpen,

Je kan via mail deze petitie ondertekenen: mailen naar abvvfgtb1@hotmail.com abvvfgtb1@hotmail.com

Voor de lijst van ondertekenaars: http://users.pandora.be/websitevoorsyndicalisten

éénheid = kracht ?
by willy Sunday, Mar. 21, 2004 at 9:20 AM

Als éénheid kracht is zouden we dan niet beter splitsen om die éénheid terug mogelijk te maken ?
Die éénheid is een instrument om iets te realiseren. De energie die nu verspild wordt om de schijn van éénheid hoog te houden zou o.a. moeten gebruikt worden voor de leden. Dat is blijkbaar niet meer zo en dus is deze vakbond overbodig en zal ik er ook geen lid van blijven.
Daarna kunnen we, eventueel, als onafhankelijke partners terug rond de tafel gaan zitten en tot overéénstemming komen als dit ons beiden goed uit komt. Solidariteit moet echt zijn en géén vlag die onwerkzame verdeeldheid moet verhullen.

links rechts
by Marc Sunday, Mar. 21, 2004 at 10:57 AM

Beste Willy,

De echte meningsverschillen in het ABVV zijn niet deze tussen de Walen en de Vlamingen.
Rond de verdediging van de werklozen, de uitkeringen, het pensioen, de sociale zekerheid enz.. zijn de meningen bij de meeste militanten dezelfde, over de taalgrens heen.
Als wij ons daarvoor willen inzetten dan hebben we er alle belang bij samen sterk te blijven.
De verdeeldheid wordt gestimuleerd voor persoonlijke en politieke doeleinden.
Persoonlijke doeleinden: sommigen zien hun carrière allicht sneller vooruitgaan als er plaatsen van franstaligen vrijkomen.
Politieke doeleinden: als het ABVV gesplitst is, dan kan de regering zijn maatregelen gemakkelijker doorvoeren, want de syndicale reactie is niet meer eensgezind. Mia De Vits wou vooral een ABVV dat trouw aan het handje liep van de SPA. Dat is moeilijker als het ABVV eensgezind blijft.

Splitsen
by Johan Sunday, Mar. 21, 2004 at 2:21 PM

"De echte meningsverschillen in het ABVV zijn niet deze tussen de Walen en de Vlamingen.
Rond de verdediging van de werklozen (...) zijn de meningen bij de meeste militanten dezelfde, over de taalgrens heen."
Ik hoor niet bij de 'meeste militanten'. Ik ben een paar jaar geleden van de dop af gegooid omdat ik langdurig werkloos was waarbij 'langdurig' minder lang was voor mij dan voor een Waal omdat ik in het Vlaamse gewest woonde en de gemiddelde werkloosheid hier lager ligt wat tot snellere uitsluiting leidt zoals in de wet staat. Niemand, geen Waal of Vlaming, is uit solidariteit met mij of met mensen, Nederlandstalige mensen in dezelfde situatie, op zijn achterste poten gaan staan. Ik hoor nu dat er de afgelopen jaren één of twee Walen geschorst werden (in tegenstelling tot Vlaanderen) en ik zie tot wat voor reacties het willen controleren en sanctioneren van werklozen in Wallonië leidt. Toen ik benadeeld werd kreeg ik dus geen solidariteit maar als er aan Waalse werklozen hun belang geraakt wordt dan zouden 'de menigen rond de verdediging van de werklozen' dezelfde moeten zijn ! Waar waren mijn Waalse FGTB-kameraden als Vlaamse werklozen jarenlang strenger aangepakt werden en waarom zou ik dan nu moeten protesteren als bij een Waal OOK op dezelfde manier ZOU gaan gecheckt worden of hij werk wil ?
Ik vind dat hier het woord 'solidariteit' misbruikt wordt waardoor je het ook niet meer kunt gebruiken om te mobiliseren. Solidair zijn betekent dan rechten die iemand anders heeft helpen verdedigen of helpen mee in stand te houden zonder dat jij zelf van dezelfde rechten mag genieten en zonder dat die anderen ooit diezelfde rechten voor jou opgeëist hebben. Niet met mij. Splitsen die handel ! En dat komt de regering niet goed uit als we die dan ook ineens mee opsplitsen. Het Blok kan op beide oren slapen met zo'n objectieve bondgenoot. Het bewijst dat we dringend nood hebben aan een Vlaamse, democratische, linkse, vakbond en bijhorende partij.

rancune?
by Marc Sunday, Mar. 21, 2004 at 9:01 PM

Dag Johan,

Je klaagt over een gebrek aan solidariteit van de Walen toen je geschorst werd. Er was blijkbaar even weinig solidariteit van de Vlamingen!. De vaststelling dat er in Vlaanderen sneller geschorst wordt leidt bij mij tot de conclusie dat in Wallonië de drempel gelukkig nog groter is. Dus eigenlijk is je kommentaar voornamelijk een kritiek op de Vlamingen. Dat in Wallonie het er iets beter aan toe gaat aangaande werklozen doet mij de vraag stellen: hoe komt het dat er meer uitsluitingen in Vlaanderen zijn?
Zou het kunnen dat de Vlamingen dit gemakkelijk aanvaarden? Zou het niet kunnen dat een zwakkere solidariteit aan de basis ligt?
Konklusie: bravo Walen, wij kunnen nog iets leren van jullie.
Solidariteit met de werklozen is iets dat je moet organiseren. Het komt niet uit de lucht vallen. Misschien dat werklozen ook zelf nog meer moeten opkomen voor hun rechten

Het Waalse ABVV???
by han Sunday, Mar. 21, 2004 at 10:06 PM

Juist omdat er zoveel 'wilde' verhalen de ronde doen over het Waalse ABVV deden we een uitgebreid interview met Jean-Claude Vandermeeren, voorzitter van dat Waalse ABVV.
Het loont meer dan de moeite om eens 30 minuten tijd de te nemen om te lezen wat die man te vertellen heeft.

http://archive.indymedia.be/news/2004/03/82065.php